Husejer troede, det var hjemmerøveri: - Jeg har skudt for at redde mit liv

Under opkaldet til 1-1-2 forklarede 67-årige, at han skød 26-årig, fordi han troede, det var en hjemmerøver

Her møder Patrick Aulum-Pedersen to af de tre betjente, der reddede ham efter skyderiet. (VIDEO: LOKALAVISEN.DK)

Retten i Lyngby, Ekstra Bladet

- Jeg har væbnet indbrud. Jeg har affyret mit haglgevær for at redde mit liv. Jeg har blokeret min dør heroppe. Der var nogen, der trængte ind til mig, så affyrede jeg mit haglgevær. I skal også sende en ambulance.

Sådan lød opkaldet til Alarmcentralen den 6. december sidste år, da en 67-årig husejer i Birkerød havde skudt den 26-årige Patrick Aulum-Pedersen i den tro, at han var en hjemmerøver, der forsøgte at trænge ind i huset gennem kælderdøren.

Patrick Aulum-Pedersen var fuld og skulle besøge en kammerat i Birkerød, men han tog flere gange fejl af husene. Til sidst knuste han en rude i kælderdøren til den 67-åriges hus.

- Jeg tør ikke gå derned
- Jeg tør ikke gå derned, så bliver jeg slået ihjel. Jeg har i selvforsvar affyret et haglgevær. Der er nogen, der er ramt. Jeg har låst døren, sagde den 67-årige under alarmopkaldet, der netop er afspillet i retten i Lyngby.

- Jeg har affyret et skud. Jeg nåede op og fik låst døren. Jeg står og vogter den låste dør ned til kælderen, siger den 67-årige til 1-1-2.

Senere under alarmopkaldet erkender den 67-årige, at han ikke ved om 'hjemmerøverne' er bevæbnede.

Skal den 67-årige dømmes for drabsforsøg eller skød han i lovlig nødværge, da han affyrede sit jagtgevær gennem kælderdøren og ramte Patrick Aulum-Pedersen, der blev livsfarligt såret?

Det er omdrejningspunktet i nævningesagen, der mandag er startet ved retten i Lyngby.

I 2011 blev den 67-årige udsat for et brutalt hjemmerøveri, hvor tre østeuropæere brød ind gennem kælderdøren og mishandlede manden med en kløfthammer, før de flygtede med 400 kr. Hjemmerøveriet er ikke opklaret.

Handlinger, der begås i nødværge, er straffri - og hvis nogen overskrider grænsen for lovlig nødværge kan man alligevel gå fri for straf, hvis overskridelsen er rimeligt begrundet i den fremkaldte skræk eller ophidselse.

112 - 30. sep. 2015 - kl. 14:32 Svært bevæbnet husejer skød Patrick: Var det nødværge eller drabsforsøg?

 

Patrick Aulum-Pedersen blev skudt i maven og overlevede med nød og næppe.

Politiets teknikere har slået fast, at ruden i kælderdøren blev knust udefra - altså af Patrick Aulum-Pedersen, og han blev skudt på 2,5 til 3,5 meters afstand.

Se også: Nu er han løsladt: Skød 26-årig af frygt for nyt hjemmerøveri

Patrick Aulum-Pedersen blev ramt af haglskuddet i højre side af brystet og maven, og han var i overhængende livsfare, da tre politibetjente fra Nordsjællands politi fandt den 26-årige i kælder-indgangen med blod og glasskår over det hele.

Den 26-årige blev ramt af hagl i blandt andet ramt i leveren, i hånden, underarmen og underlivet, og der sidder stadig en del hagl i hans krop, som lægerne ikke kan fjerne. Under operationen fjernede lægerne et såkaldt haglbæger fra hans lever. Det er det indre hylster i patronen, der rummer haglene.

Anklager: Ikke nødværge
Den 67-årige havde ikke mindre end fem jagtvåben i huset sammen med 310 skarpe skud. Han havde våben-tilladelse til det hele, men våben og ammunition var ikke sikkert opbevaret, men lå frit fremme i huset.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at der ikke er tale om nødværge i denne situation, fordi der skal være tale om et påbegyndt eller overhængende angreb, sagde anklager Kenn Jørgensen under sin forelæggelse af sagen.

Den 67-årige afhøres lige nu i Lyngby Ret, hvor han forklarer, at han under hjemmerøveriet i 2011 fik brækket næsen, blødninger i hovedet og fik ødelagt flere tænder, da han kom i håndgemæng med de tre hjemmerøvere, der slog ham med en hammer. Han fik også tæv med et koben, kost og en bidetang.

Hjemmerøverne havde holdt hans hus under observation og vidste, hvornår han slukkede lyset og gik i seng.

På den dramatiske aften sidste år lå den 67-årige og slumrede i soveværelset på første sal og hørte høje stemmer ude fra gaden. Han gik ned ad trappen kun i underbukser og slog sin tyverialarm fra og tog sin mobil med sig og gik ned i stuen.

Han hørte ruden i sin kælderrør blive smadret, og han frygtede nu, der igen var gang i et hjemmerøveri. Han tog sit haglgevær i et skab og satte to haglpatroner i geværet. Han lagde endnu fem haglpatroner klar på trappen.

Se også: Mor til skudoffer: - Min søn må leve med hagl i kroppen

I stedet for at ringe til politiet, låste han døren op til kælderen og gik derned.

- Jeg holder geværet ned langs siden, men er klar til at skyde. I dag er jeg godt klar over, at jeg ikke skulle være gået ned i den kælder. Jeg skulle være blevet ovenpå og ringet til politiet, forklarer den 67-årige.

I kælderen er hans alarm gået i gang - formentlig fordi han havde slået den til igen - og han ser en mand, der forsøger at komme ind i huset. Han ser en stor skikkelse som en silhuet og råber noget i retning af 'hvem der?'.

Den 67-årige tænker, at det er mærkeligt, at manden ikke stikker af, når han kan se, at han står med et haglgevær.

- Jeg springer nogle skridt tilbage og skyder forbi ham til venstre mod hullet i døren, hvor ruden er væk. Men geværet trækker til siden, og jeg rammer ham. Det var ikke meningen, forklarer den 67-årige.

- Hvorfor vender du dig ikke bare om og løber op ad trappen?, spørger anklager Kenn Jørgensen.

- Jeg fornemmede, at han var på vej ind gennem hullet i døren, men kan ikke sige det med sikkerhed. Jeg troede jo stadig, at der var mere end en, forklarer den 67-årige.

- Et varselsskud
Hans forsvarer, advokat Malene Palludan Rysgaard spørger den 67-årige om han fik et deja-vu fra hjemmerøveriet i 2011, hvor de tre østeuropæere også brød ind gennem kælderdøren:

- Det var den samme lyd som første gang i 2011. Den lyd går gennem marv og ben og jeg vil huske den lyd resten af mit liv, forklarer den 67-årige.

Han forsikrer, at skuddet kun var ment som et varselsskud. Han ville ikke ramme ham.

- Jeg kunne ikke lave et blødt aftræk, hvad man ellers altid gør. Derfor ramte jeg ham, siger den 67-årige.

- Jeg kunne ikke vende ryggen til et farligt rovdyr. Jeg ville kæmpe for mit liv, og jeg ville formentlig også dø af det, siger den 67-årige, der har et dårligt helbred, blandt andet en svær hjertesygdom og KOL.

Se også: Fik flash-back fra brutalt hjemmerøveri: Skød 26-årig

1 af 3 En 66-årig fik et flash-back fra et hjemmerøveri for tre år siden, da han skød den 26-årige gennem døren, som på billedet er erstattet med en træplade. (Foto: Kenneth Meyer)
2 af 3 Den 26-årige var fuld efter en julefrokost og kunne ikke finde det hus, han skulle sove i. Han blev skudt, da han vækkede villaejeren, som frygtede et nyt hjemmerøveri. Betjentene fandt ham i en blodpøl her. (Foto: Kenneth Meyer)
3 af 3 Patrick Aulum-Pedersen var tæt på at dø, da husejer forvekslede ham med en hjemmerøver. (Foto: Lokalavisen.dk)