Indbrud i kirke i nat: 143 stole stjålet

Et stort antal stole er natten til torsdag stjålet under indbrud i kirke

Det var stole af denne type, som der nu er 143 færre af i Thorsager Kirke ved Rønde. Foto: Politiet
Det var stole af denne type, som der nu er 143 færre af i Thorsager Kirke ved Rønde. Foto: Politiet

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Ukendte indbrudstyve har natten til torsdag stjålet 143 Kaare Klint-stole fra rundkirken Thorsager Kirke tæt på Rønde.

Det oplyser Østjyllands Politi, som efterlyser hjælp fra offentligheden til at få fundet stolene.

Stolene er af typen 'Kirkestolen'. De er fra 1950'erne og lavet i eg, lakeret brune med transparent lak, og de har lyse sæder i flettet papirgarn.

Det er politiets opfattelse, at tyvene efter al sandsynlighed har haft brug for en varevogn, en lastbil eller noget lignende til at transportere de mange stole væk i.

- Det er et meget stort antal stole, der er stjålet og som nu skal afsættes. Derfor vil vi meget gerne høre fra private eller professionelle forhandlere, som får tilbudt et parti af den type stole, siger politikommissær Anders Schouby fra Østjyllands Politi.

Politiet hører desuden også gerne fra vidner, der har set mistænkelige køretøjer eller personer ved kirken på Kirkevej omkring gerningstidspunktet, der anslås til at være omkring klokken 3 i nat.

Sognepræst Jørgen Gleerup fortæller til Ekstra Bladet, at personalet i kirken er ualmindeligt kede af det. Han fortæller, at stolen har en helt speciel betydning. Netop stole er nødvendige i rundkirken, der jo er rund, og hvor der derfor ikke på samme måder som i andre kirker er plads til bænke.

- Vi kan flytte rundt på stolene, siger han til Ekstra Bladet.

*Kirkestolen' blev første gang lavet til Grundtvigskriken på Bispebjerg, der blev indviet i 1940. Siden blev stolen så populær, at andre kirker investerede i den.

Og da man restaurerede Thorsager Kirke i perioden mellem 1950 og 1952, blev der også købt 192 stole af typen til kirkerummet.

- Vi har mistet vores rum, hvor folk gennem årene er kommet og har delt deres glæder og sorger. Det er vi ulamindeligt kede af, siger Jørgen Gleerup.

Han fortæller dog, at gudstjenesten på søndag ikke er i fare.

- Vi sætter nogle klapstole ind til lejligheden.

Jørgen Gleerup anslår helt for egen regning, at hver stol repræsenterer en auktionsværdi på mellem 6-8.000 kroner.