Indsat tog kvælertag på betjent

Tumult i Anstalten ved Herstedvester endte med, at en betjent fik flere trykkede ribben

En mandlig betjent måtte i onsdag en tur på sygehuset for at blive scannet og behandlet, efter han blev overfaldet af en indsat i Anstalten ved Herstedvester.

Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

Overfaldet skete, idet den ansatte var på vej fra skole til arbejde i anstalten. På det tidspunkt bliver betjenten og den indsatte uenige, fordi den indsatte ikke ønsker at bevæge sig på arbejde.

Uenigheden blev til vold, da den indsatte pludselig slår fængselsbetjenten to gange i ansigtet. Der opstår tumult, og her får betjenten flere slag, og den indsatte tager kvælertag på ham, mens de ligger ned.

Den mandlige betjent har ikke fået nogle indre kvæstelser, men har skrammer i ansigtet og flere trykkede ribben.

- Han er heldigvis udskrevet nu og hjemme, men bliver formentlig sygemeldt i et stykke tid nu, siger Rene Larsen, der er forbundssekretær i Fængselsforbundet, til Ekstra Bladet.

Alle fængselsbetjente bærer en overfaldsalarm, og den pågældende betjents kolleger kom ham da også til undsætning.

Vil blive sigtet
Det er uvist, hvad den indsatte sidder inde for, men Rene Larsen forklarer, at det ofte er personer med længere domme, forvaringsdomme eller behandlingsdomme, som sidder i Herstedvester.

- Den indsatte er nu blevet overført til Politigårdens Fængsel. Det er en afdeling på politigården, hvor den tætteste bemanding er. De indsatte, der sidder der, sidder under et strengt regime og er låst inde i celler. Når de åbnes, er der mere end en betjent til stede. Der er højere bemanding og højere sikkerhed end nogle andre steder, siger forbundssekretæren.

Man har fået overvågning af episoden, og den indsatte vil blive sigtet for vold mod tjenestemand.

- Desværre er volden i fængsler stigende. Det gælder både over for betjentene, men også imellem de indsatte.

Et farligt job
Rene Larsen forklarer, at ikke mindre end ni ud af ti fængselsbetjente har set, at der er begået vold mod en af deres kolleger.

- Det er måde traumatisk og et stort problem. Hver femte fængselsbetjent overvejer faktisk at stoppe, selv om de er glade for jobbet. Risikoen kan vægte højt, siger forbundssekretæren.

Selv om overfaldet er overstået, den indsatte er flyttet, og betjenten er udskrevet, er der mere arbejde at gøre i sagen.

- Nu skal der evalueres, og så bliver der tilbudt psykologhjælp, siger Rene Larsen.