Ingen smag eller lugt: Så farlig er nervegiften der dræbte diktatorens bror

Drabsmænd har tilsyneladende brugt verdens giftigste nervegift, til at dræbe Kim Jong-Uns halvbror

Denne video viser angiveligt overfaldet på Kim Jong-nam. Video: AP/Fuji TV

Det lugter ikke af noget. Det smager ikke af noget. Til gengæld er det så giftigt, at man ikke kan være i en radius af 50 meter til stoffet uden specielt udstyr.

Nervegiften VX er ifølge malaysisk politi blevet fundet på den nu afdøde Kim Jong-nam, der er halvbror til Nordkoreas diktator, Kim Jong-Un. Giften er blandt andet blev fundet i øjet og ansigtet på offerets lig, efter han blev overfaldet af to kvinder i Kuala Lumpur Lufthavn i mandag i sidste uge.

Ifølge kemiker i Beredskabsstyrelsen Anders Søndergaard er giften kendt som verdens farligste nervegift.

- Det er meget, meget små mængder, der skal til for at slå et mennesker ihjel. Ifølge indsatskortet er indånding af 10 mg dødelig, siger kemikeren, som forklarer, at hele nervesystemet lukkes ned af VX.

- Den blokerer simpelthen nervesystemet.

Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam, kan være blevet dræbt med nervegiften VX. (Foto: AP) Politik - 24. feb. 2017 - kl. 02:38 Medie: Kim Jong-nam dræbt af verdens farligste nervegift

Små pupiller
Hvis man bliver udsat for nervegiften fortæller Anders Søndergaard, at de typiske symptomer er små pupiller, tåre- og spytflåd, hoste, kvalme, opkast, mavesmerter og svedudbrud.

Da Kim Jong-nam blev angrebet i lufthavnen, hvor han ifølge optagelser får smurt noget i ansigtet, gik der ikke længe, før han følte sig skidt tilpas. Koreaneren meldte sig hurtigt til en klinik i lufthavnen, fordi han følte sig skidt efter overfaldet. Her kastede han også op. De sendte ham med ambulance til et hospital, men han nåede aldrig frem, før han omkom.

- VX kan også optages gennem huden, siger Anders Søndergaard.

- Det er svært at fremstille. Det kræver en organisation, faciliteter og de rette udgangsstoffer. Det er bestemt ikke køkkenbordskemi.

Hvis det lykkes nogen at fremstille nervegiften, kræver det yderligere beskyttelse for at kunne benytte det, siger kemikeren.

- Det kræver beskyttelsesudstyr for at kunne håndtere det, så man ikke selv kommer til skade.

En af de mistænkte attentatmænd - en kvinde med en hvid trøje påtrykt 'LOL' - er fotograferet i lufthavnen i Kuala Lumpur. (Foto: AP) Politik - 24. feb. 2017 - kl. 09:17 Malaysisk lufthavn skal renses efter fund af potent nervegas

Indsats i Syrien
Den danske beredskabsstyrelse ligger inde med udstyr, som kan bruges til at håndtere nervegift så farligt som VX. Udstyret er blandt andet blevet brugt i Syrien til at fjerne kemiske våben i 2014-15.

- Her fjernede vi udgangsstoffer til VX. Det er de kemikalier, der indgår i syntesen til at fremstille det her stof. Og på det tidspunkt, hvor Syrien skulle af med deres kampstoffer og udgangsstoffer deklarerede de, hvad de havde af lagre, siger Anders Søndergaard.

Herefter blev der indgået aftale om overlevering, hvor skibe lagde til kaj i Syrien og fik overleveret stofferne, som blev leveret til destruktion.

 

VX nervegift

* Nervegiften VX er et af de farligste kemiske våben i verden. Det er på FN's liste over masseødelæggelsesvåben.

* Ifølge eksperter skal der blot 0,01 gram - det svarer til en tredjedel af en dråbe - til at dræbe et menneske.

* Inden for få minutter efter kontakt kan det føre til krampeanfald, bevidstløshed, lammelse og åndedrætsbesvær.

* VX blev første gang fremstillet i Storbritannien i 1950'erne. Giften menes at være blevet brugt som kemisk våben under krigen mellem Iran og Irak i 1980'erne. Der blev også fundet spor af VX i Syrien i 2015.

* USA, Rusland og Nordkorea menes at være i besiddelse af den potente nervegift.

* VX er lugtfri og smagløs. Den kan produceres i flydende form, i cremeform eller som spray.

* Det fulde kemiske navn for VX-giften er S-2 Diisoprophylaminoethyl methylphosphonothiolate.

Kilder: Reuters, BBC.

Malaysiske myndigheder vil efter angrebet rense lufthavnen i Kuala Lumpur, hvor Kim Jong-nam blev dræbt. De oplyser samtidig, at de er ved at undersøge, hvordan giften er kommet ind i landet.

Se også: Politi vil afhøre diplomat i sag om drab på Jong-uns bror

To anholdt
I øjeblikket er to kvinder tilbageholdt i Malaysia mistænkt for at stå bag drabet. Der er tale om den vietnamesiske Doan Thi Huong og indonesiske Siti Aisyah på henholdvis 28 og 25 år. De har angiveligt vasket hænderne efter angreb og har derfor formentlig vidst, at stoffet var farligt.

En af kvinderne har hævdet, at hun er blevet lokket til at deltage, fordi hun havde fået fortalt, at der var tale om en prank til et tv-show.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere