Iransk hærchef: Ville ønske jeg var død

Lederen af flyvevåbenet siger, at de påtager sig det fulde ansvar for nedskydningen, der kostede 176 liv

Donald Trump sætter ord på nedskydningen af passagerflyet i Iran. Video: AP

Nu taler et højtstående medlem af Irans væbnede styrker.

En af de øverste ledere af Irans Revolutionsgarde, Amirali Hajizadeh - lederen af flyvevåbenet - siger, at han ønsker, at han var død, da han hørte om nedskydningen af det ukrainske passagerfly, som skete ved en fejl.

Det skriver Reuters.

- Jeg ville ønske, jeg kunne dø og ikke være vidne til sådan en ulykke, lød det fra Amirali Hajizadeh i en video på iransk stats-tv.

Irans militær kom onsdag 'utilsigtet' til at skyde et ukrainsk passagerfly ned.

Hærchefen fortæller på iransk stats-tv, at han havde beordret luftrummet rømmet over hele landet. Derfor fejlidentificerede Irans missil-forsvar det ukrainske fly som et cruisermissil. Det beordrede Amirali Hajizadeh nedskudt, erkender han på iransk stats-tv lørdag morgen, skriver nyhedsbureauet AP.

Skulle offentliggøres
Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, blev fredag informeret om, at et ukrainsk passagerfly ved et uheld var blevet skudt ned, og han beordrede landets øverste sikkerhedsorgan indkaldt.

Det skriver det halvofficielle iranske nyhedsbureau Fars ifølge Reuters.

Khamenei sagde, at informationerne skulle offentliggøres. 

Flyet fra Ukraine International Airlines styrtede ned onsdag morgen i udkanten af Irans hovedstad, Teheran. Det skete få timer efter, at Iran havde sendt missiler mod to militærbaser i Irak med amerikanske og andre udenlandske soldater.

Iransk militær oplyser på tv lørdag morgen, at det ukrainske fly var fløjet tæt på et "følsomt militært område" tilhørende Irans Revolutionsgarde, da det ved en fejl blev skudt ned.

Ifølge Ukraines udenrigsminister, Vadym Prystaiko, spillede ukrainske eksperter en afgørende rolle i forhold til at fastslå, at flyet blev skudt ned ved et uheld, skriver han på Twitter.

De iranske myndigheder burde have lukket lufthavnen som følge af den manglende sikkerhed, mener Ukraines nationale lufthavnsselskab ifølge Reuters.

Artiklen fortsætter under billedet...

Justin Trudeau. Foto: Ritzau Scanpix
Justin Trudeau. Foto: Ritzau Scanpix

Militæret lover, at de ansvarlige vil blive stillet til ansvar ved en militærdomstol. Efter indrømmelsen udtaler Canadas premierminister, Justin Trudeau, at hans regering forventer fuldt samarbejde med de iranske myndigheder om undersøgelsen af flystyrtet.

På Twitter skriver den iranske udenrigsminister, Javad Zarif, lørdag morgen, at den fejlagtige nedskydning var forårsaget af 'en menneskelig fejl under en krise forårsaget af amerikansk dumdristighed, hvilket førte til katastrofen'.

- Vores dybe beklagelse, undskyldning og medfølelse til vores folk, til ofrenes familier og til andre berørte lande, hedder det videre.

Vragdele fra det nedskudte fly. Foto: Ritzau Scanpix 112 Iran indrømmer: Har skudt ukrainsk fly ned ved en fejl