Italiens politi anholder 11 højtplacerede mafiamedlemmer

Mafialedere på Sicilien kommunikerede via hemmeligt kodesystem på fårefarm ifølge politiets anklager

Politiet viser anholdte fra operation
Politiet viser anholdte fra operation "Ermes". Foto: AP

Det italienske politi har anholdt 11 personer, som mistænkes for at være de nærmeste medarbejdere til den eftersøgte sicilianske mafias topboss Matteo Messina Denaro.

Den 53-årige Denaro har været på flugt fra myndighederne siden 1993.

Det menes, at en af de anholdte, fårefarmeren Vito Gondola, hemmeligt skal have formidlet ordrer skrevet i kode fra mafiabossen på papirlapper kaldet pizzini, som blev lagt under en sten på en fårefarm i Mazara del Vallo.

Blandt de anholdte er den tidligere boss Vito Gondola, 77 år, som skulle ringe til klanmedlemmerne, hver gang der var lagt en ny papirlap på fårefarmen.

- Jeg har lagt lidt ricotta ost til side til dig. Vil du komme forbi senere, kunne han ringe og sige.

En sætning, som betød noget helt andet ifølge politiet.

- "Fårene skal klippes," eller "høet er klart", er andre eksempler på de koder, som blev skrevet ned på små papirlapper fra mafiabossen.

De italienske anklagere Francesco Lo Voi og Maria Teresa Principiato under en pressekonference i Palermo mandag. Foto: AP
De italienske anklagere Francesco Lo Voi og Maria Teresa Principiato under en pressekonference i Palermo mandag. Foto: AP
 

Under politiets efterforskning af de skjulte beskeder, der blev lagt i årene 2011-2014, blev der anvendt skjulte kameraer og mikrofoner på fårefarmen nær Trapani på den vestlige del af Sicilien.

Gondola er blevet aflyttet i en samtale, hvor han siger til en anden mafioso, at Denaro - som engang har sagt, at han kunne fylde en kirkegård med sine ofre - var ved at miste kontrollen med de kriminelle.

Engang havde Denaro ry for at lede mindst 900 mand med jernhånd.

Anholdelserne af de 11 kriminelle har fået den italienske premierminister, Matteo Renzi, til at sende et takkebrev til politiet.

- Staten vinder, mafiaen taber, skriver indenrigsminister Angelino Alfano på Twitter.

Den sicilianske mafia, der er kendt som "Cosa Nostra", var landets mest magtfulde organiserede forbrydersyndikat i 1980'erne og 1990'erne, men det er siden blevet stadigt mere svækket af storstilede efterforskninger og masseanholdelser.

De italienske myndigheder talte i januar om en "historisk succes mod den sydlige mafia 'Ndrangheta".

Det skete, efter at de havde udstedt 163 arrestordrer på mistænkte medlemmer af Ndrangheta, der skulle have infiltreret byggesektoren, transportsektoren og renovationssektoren i det nordlige Italien.