Ivoriansk ekspræsident risikerer livstid

Laurent Gbagbo, tidligere præsident i Elfenbenskysten, skal torsdag stilles for international domstol

Elfenbenskystens tidligere præsident Laurent Gbagbo er anklaget for at have udløst en borgerkrig, der kostede 3000 mennesker livet. Foto: AP
Elfenbenskystens tidligere præsident Laurent Gbagbo er anklaget for at have udløst en borgerkrig, der kostede 3000 mennesker livet. Foto: AP

Elfenbenskystens tidligere præsident Laurent Gbagbo er torsdag i centrum i en sag, der af iagttagere betragtes som en stor test for Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag.

Gbagbo er anklaget for at have udløst en borgerkrig, der kostede 3000 mennesker livet, efter at han nægtede at erkende et valgnederlag i 2010. Han er den mest højtstående politiker, der bliver stillet for domstolen, siden den blev oprettet for 13 år siden.

Det ventes, at retssagen mod Gbagbo kan udløse spændinger i Elfenbenskysten, der er verdens største kakaoproducent.

Samtidig er sagen også en prøvelse for ICC, der i store dele af Afrika kritiseres for kun at gå efter afrikanske ledere og for at blive styret af de europæiske lande, der finansierer domstolen.

Se også: Straffedomstol retter anklager mod Gbagbo

Senest en afrikansk præsident - Kenyas Uhuru Kenyatta - blev forsøgt bragt for ICC, mislykkedes det.

Indtil videre er kun to mindre kendte congolesiske krigsherrer blevet dømt ved domstolen. Nu er spørgsmålet, om ICC også kan klare sager med mere højtstående personer.

70-årige Gbagbo og hans tidligere militschef, 44-årige Charles Ble Goude, er anklaget for at være ansvarlige for drab, undertrykkelse, voldtægter og anden seksuel vold. Gbagbo blev pågrebet og udleveret til ICC i 2011.

Laurent Gbagbo og hans kone efter de blev taget til fange. (Foto: Aristide Bodegla) Krig & katastrofer - 29. nov. 2011 - kl. 17:44 Gbagbo skal udleveres til straffedomstolen

Både Gbagbo og Goude nægter sig skyldige i anklagerne, der kan spærre dem inde på livstid.

Gbagbos støtter mener, at ekspræsidenten er offer for en hemmelig aftale mellem Elfenbenskystens nuværende præsident, Alassane Ouattara, og den tidligere kolonimagt Frankrig, der med militær magt fik afbrudt en fire måneder lang borgerkrig efter valget i 2010, hvor Ouattara overtog magten.

Den nuværende ivorianske leder bliver beskyldt for at forsøge at lukke munden på oppositionen ved hjælp af ICC.

Gbagbos kone, Simone, er også eftersøgt af ICC. Hun er tidligere blevet idømt 20 års fængsel af en domstol i Elfenbenskysten.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere