Jane blev voldtaget af The Golden State Killer: Nu taler hun ud

Jane Carson-Sandler blev offer for 'The Golden State Killers' brutale voldtægtsbølge. I et nyt interview fortæller hun om den barske episode

Jane Carson-Sandler har skrevet en bog om episoden. Foto: Jay Karr
Jane Carson-Sandler har skrevet en bog om episoden. Foto: Jay Karr

Klokken var 06.30 en stille oktobermorgen i 1976.

Den 30-årige sygeplejerskestuderende Jane Carson-Sandler hyggede sig som så mange dage før med sin tre-årige søn i deres hjem i Citrus Heights, Californien, efter hendes mand havde forladt huset for at tage på arbejde.

Midt i hverdagsrutinen brød en mand med skimaske ind i familiens hus. I hånden havde han en slagterkniv.

Manden med skimasken var The Golden State Killer med det borgerlige navn Joseph James DeAngelo. En mand, der ifølge politiet har begået 12 mord, mindst 50 voldtægter og adskillige hjemmerøverier i Californien i 70'erne og 80'erne.

Jane Carson-Sandler, der i dag er 72 år, blev hans femte offer.

I et nyt interview med abcnews fortæller hun ærligt om den traumatiske episode, der fandt sted for over 40 år siden.

Foto: Olivia Loftlund Samfund Danske drabs-eksperter: Derfor tog det så lang tid at fange The Golden State-massemorderen

Blev bundet
Carson-Sandler husker episoden, som var det i går. Billedet af den maskerede mand står stadig tydeligt i hendes hukommelse.

- Med sammenbidte tænder sagde han til os: 'Hold kæft, eller jeg slår jer ihjel', fortæller hun.

- Han må have sagt det over 10 gange, siger hun videre.

Efter Joseph James DeAngelo var brudt ind i huset, bandt han Jane Carson-Sandler og hendes søn med snørrebånd rundt om hænderne og gav dem bind for øjnene i soveværelset. Selvom Carson-Sandler ikke kunne se noget, kunne hun høre, hvordan han flåede lagner i stykker og åbnede kommoder.

Herefter vendte han sig mod Carson-Sandlers tre-årige søn.

- Hans næste træk var at flytte min søn. Jeg var allerede ved at dø af skræk, men det var her, at jeg for alvor blev bange. Jeg havde ingen idé om, hvor han havde taget ham hen. Mit hjerte hamrede, og jeg bad: 'Åh Gud, please, please, lad være med at gøre skade på min søn.

Den mord- og voldtægtsanklagde bedstefar, tidligere militærmand og politibetjent, Joseph James DeAngelo, i retten. I mere end tre årtier undgik han drabsefterforskernes eftersøgning. Foto: AP. 112 Sexmorderens hemmelige dobbeltliv

Voldtog hende
Efter Joseph James DeAngelo havde flyttet hendes søn, bandt han hendes hænder op.

Her startede et grusomt mareridt. Voldtægten. Men Jane Carston-Sandlers tanker var et helt andet sted.

- Jeg lagde slet ikke mærke til voldtægten. Jeg tænkte kun på, hvad han havde gjort ved min søn, siger Jane Carson-Sandler og fortsætter.

- Havde han flyttet ham, fordi han havde brug for plads i sengen? Var det muligt, at han flyttede ham, fordi han alligevel var en god fyr et eller andet sted? Jeg ved det ikke.

Da gerningsmanden havde voldtaget Jane Carson-Sandler, blev hendes søn til hendes store lettelse ført tilbage i rummet til hende.

- Takket være Gud, så blev min søn sendt ind i rummet og ind ved siden af mig efter voldtægten. Jeg kunne mærke hans krop, og så var jeg lettet. Derefter sagde han (The Golden State Killer, red.): 'Du skal ikke bevæge dig, og ellers kommer jeg tilbage og slår dig ihjel'. Derefter gik han ud i køkkenet og begynder at rumstere med potter og pander, siger hun.

Slap ud
Jane Carson-Sandler ventede, indtil hun ikke kunne høre manden i huset længere. Herefter lykkedes det hende at fjerne de bind, hun havde fået for øjnene.

Hun flygtede ud af huset med sin søn i hånden og søgte tilflugt i en nabos hus. Her tilkaldte hun politiet og ringede til hendes mand, der stadig var på arbejde, da The Golden State Killer brød ind.

Efter få minutter ankom en stor politistyrke til huset. Her afgav Jane Carson-Sandler sin forklaring

- Jeg havde blodpletter på mit tøj, for selvom han ikke stak mig med den, så snittede han mit bryst med hans kniv, da han truede mig. Men det var i virkeligheden den eneste fysiske skade, jeg havde, fortæller hun i interviewet.

Krimi Nygift par, kærester, teenagepige: Her er den formodede sexmorders ofre

- Efterfølgende fik jeg noget medicin i tilfældet af, at han havde en kønssygdom, og så fik jeg en fortrydelsespille.

I tiden efterfølgende svingede Jane Carson-Sandlers humør som en rutsjebane.

- I det ene øjeblik var jeg så glad og munter over, at jeg var i live - at vi var i live. Og i det næste øjeblik græd jeg. På det tidspunkt talte vi ikke om voldtægten, for det var en meget skamfuld episode, fortæller hun.

Joseph James DeAngelo blev anholdt i april. Foto: Ritzau Scanpix
Joseph James DeAngelo blev anholdt i april. Foto: Ritzau Scanpix
 

Slap ud levende
Jane Carson-Sandler tror, at der var en særlig grund til, at The Golden State Killer ikke gik hele vejen og dræbte hende - som han gjorde med så mange andre af sine ofre.

- Jeg var heldig, at jeg var nummer fem, for efterfølgende blev han meget mere brutal og voldelig i sin fremgangsmåde. Den mand, der voldtog mig, myrdede nu andre mænd og kvinder, siger hun og fortsætter.

- Der er ingen ord for det. Hver dag i avisen læste jeg om det. Så var det offer nummer otte, så var det nummer 10, 15, 20, 28, 30. Det blev bare ved og ved.

Efter voldtægten var hun fuld af had mod gerningsmanden, men i dag har hun lært at tilgive ham for de grusomme ting, han gjorde mod hende.

- Jeg bar på en rygsæk af hævnfølelser, af had, af skyld, af skam og af vrede i meget lang tid. Men jeg bærer ikke længere rundt på det. Jeg kom til et sted i mit liv, hvor jeg var nødt til at tilgive ham, og på det tidspunkt var jeg i stand til at give slip på rygsækken. Den holdt mig nede så længe.

'Golden State'-dræberens sidste offer blev efter politiets opfattelse tæsket til døde 4. maj 1986. Det blev 18-årige Janelle. Foto: Nickee Liang
'Golden State'-dræberens sidste offer blev efter politiets opfattelse tæsket til døde 4. maj 1986. Det blev 18-årige Janelle. Foto: Nickee Liang

Fangede ham
Selvom der gik mange år, før The Golden State Killer blev fanget, blev Carson-Sandler til det sidste ved med at håbe, at politiet i sidste ende ville komme på sporet af ham.

- Hver aften i 42 år har jeg bedt, fortæller hun.

Årtier gik, uden at der skete noget.

Men i april 2018 fik politiet endelig et gennembrud i sagen. På en bopæl i Sacramente County blev 72-årige Joseph James DeAngelo, en tidligere politibetjent, anholdt og sigtet for seriemord, voldtægter og brutale hjemmerøverier. Han blev fældet af spor, som det er lykkedes FBI's eksperter at matche ved hjælp af en omfattende dna-søgning online.

Joseph James DeAngelo nægter sig skyldig.

Så lykkelige så de ud. Kæresteparret Cheri Domingo og Greg Sanchez fotograferet kort før deres død. De blev brutalt myrdet af The Golden State Killer. Foto: Privatfoto.
Så lykkelige så de ud. Kæresteparret Cheri Domingo og Greg Sanchez fotograferet kort før deres død. De blev brutalt myrdet af The Golden State Killer. Foto: Privatfoto.

Nyheden om anholdelsen skabte stor glæde hos Jane Carson-Sandler. Hun håber, at hun på et tidspunkt kan besøge ham i fængslet.

- Efter alle de her år har de fanget ham. Jeg har en masse spørgsmål, jeg gerne vil stille ham en dag. Jeg kommer forhåbentlig til at sidde foran ham, så jeg kan spørge, hvorfor han flyttede min søn. Hvor flyttede du ham hen? Jeg vil også gerne vide, hvor han først havde set mig henne, og hvor længe han havde stalket mig.

For Carston-Sandler har en ting været særlig vigtig for hende i kampen for at komme videre med sit liv: At hjælpe andre kvinder, der har været udsat for noget lignende.

- Man er nødt til at gøre noget med den her horrible forbrydelse, som er blevet ved med at blive udført mod dig. Du kan ikke lade det ødelægge dit liv. Livet er for smukt. Livet er for godt. Livet er for dyrebart. Så du er nødt til at komme videre og hjælpe andre kvinder, der har været udsat for noget lignende.