Journalist i ny bog om Se og Hør-skandale: Sådan brugte vi tys-tys-kilden

Ny bog giver indblik i tiden på ugebladet Se og Hør - før, under og efter bladets brug af oplysninger fra den såkaldte 'tys-tys-kilde'

Kasper Kopping vil give offentligheden et nuanceret billede af Se & Hør-skandalen (Foto: Linda Johansen).
Kasper Kopping vil give offentligheden et nuanceret billede af Se & Hør-skandalen (Foto: Linda Johansen).

Det var de færreste tip fra den såkaldte tys-tys-kilde - en IBM-medarbejder med adgang til Nets og dermed kendte menneskers kreditkortoplysninger - som rent faktisk førte til en historie.

Det skriver journalist Kasper Kopping i sin nye bog ’Helt tys tys - Se og Hør indefra’, som udkommer på mandag.

Se også: Se og Hør-skandalen: Ugebladschef blandt nye sigtede

Bogen er et 558 sider langt indblik i arbejdsgangene på Danmarks mest omtalte ugeblad, som for alvor kom gennem mediemøllen, da en anden tidligere Se og Hør-journalist, Ken B. Rasmussen, i april 2014 udgav en bog, hvori han beskrev brugen af kreditkort-oplysninger fra en kilde hos IBM.

’Skal jeg komme med et kvalificeret bud, har Se og Hør fra sommeren 2008 til sensommeren 2011 anslået skrevet 15-20 historier - store som små - på baggrund af kildens oplysninger’, skriver Kasper Kopping i bogen, hvor han også beskriver, at der tikkede cirka en sms ind om dagen fra tys-tys-kilden.

Ligegyldige informationer
Oftest var informationerne ubrugelige for ugebladet, og ifølge Kasper Kopping røg 95 procent direkte i skraldespanden. Andre blev tjekket og senere kasseret, mens ganske få i sidste ende blev til en historie i bladet.

’Eksempel: Iben Hjejle tankede benzin på Strandvejen. Javel. Hvad skulle vi bruge det til? Et andet eksempel: Prins Joachim købte varer i et supermarked i Aarhus. Okay. Det tog vi altså ikke til Jylland for at undersøge nærmere’, skriver Kasper Kopping blandt andet.

Han beskriver ligeledes, hvordan det ikke var Se og Hør, der opsøgte kilden hos IBM, men ham selv, der ringede ind til bladets ’Stikkerlinje’, som tiptelefonen blev kaldt.

Se og Hør blev Danmarks mest omtalte ugeblad i april sidste år - og det var omtale af den slags, man helst vil være foruden. (Foto: Joachim Adrian)
Se og Hør blev Danmarks mest omtalte ugeblad i april sidste år - og det var omtale af den slags, man helst vil være foruden. (Foto: Joachim Adrian)
 

Forfatter: Vasker ikke hænder
Bogen er ifølge forfatter Kasper Kopping skrevet for at give offentligheden et mere detaljeret indblik i sagen, som har fyldt meget i medierne, siden den begyndte at rulle i april sidste år.

’Selvfølgelig var vi klar over, at det her ikke var en helt normal måde at drive journalistik på – det løber jeg ikke fra. Ja, måske vidste vi endda også inderst inde, at vi kunne risikere at komme i vanskeligheder, hvis det blev opdaget,’ beskriver Kasper Kopping i bogen, og det lyder videre:

’Men når det er sagt, vil jeg forsøge om ikke at nedtone vores handlinger så i hvert fald at forklare, hvorfor tys tys-skandalen måske ikke er så omfangsrig og massiv, som man skulle tro, hvis man udelukkende vurderer sagen på baggrund af alle fordømmelserne og den omfattende mediedækning. Man skulle jo nærmest tro, vi havde begået massemord på Se og Hør’.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Her er de sigtede i Se og Hør-sagen

– Den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen, som startede det hele. Anklagerne baserer sig på oplysninger i hans roman ’Livet, det forbandede’, men er siden underbygget fra forskellige sider.

– Tys-tys kilden - en medarbejder hos IBM, der fik penge fra Se og Hør for at levere oplysninger om kendtes kreditkorttransaktioner. Medarbejderen havde adgang til oplysningerne via arbejdsopgaver hos det daværende PBS, nu Nets, som blandt andet står for dankortet.

– Tidligere chefredaktør for Se og Hør Henrik Qvortrup samt hans efterfølger Kim Henningsen. De to er blandt andet sigtet for uberettiget at skaffe sig adgang til andres dataoplysninger og for at betale bestikkelsespenge til personer, som varetager andres formueanliggender.

– Per Ingdal, der trak sig som udgiverdirektør i Aller Media i kølvandet på sagen, var konstitueret chefredaktør for Se og Hør i en kort del af den periode, hvor de ulovlige metoder blev anvendt.

– Journalist Kasper Kopping var sammen med Ken B. Rasmussen den journalist på ugebladet, som var i daglig kontakt med tys-tys-kilden.

– Aller Media A/S er som virksomhed sigtet som ’juridisk person’ i sagen. Allers administrerende direktør, Pål Thore Krosby, er ikke selv sigtet. Mediehuset er sigtet for medvirken til overtrædelse af straffeloven og markedsføringsloven.

– En medarbejder hos SAS. Personen gav ifølge politiet flere gange oplysninger til Se og Hør om kendtes flyrejser - herunder prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse.

– Dertil kommer flere tidligere ansatte - herunder en nuværende journalist på Se og Hør samt en chef for et af Aller-koncernens andre ugeblade.

Han skriver også flere gange, hvordan det i hans øjne var cheferne, der sad med det endelige ansvar, og hvordan man som medarbejder ’blev lullet ind i en fantasiverden’.

- Det kan virke lidt, som om bogen er dit forsøg på at vaske hænder i den her sag?

- Det er på ingen måde et forsøg på at vaske hænder eller løbe fra ansvaret. Jeg har skrevet bogen, fordi jeg gerne ville give et nuanceret indblik i sagen. Der har været så mange fordrejninger, misforståelser og usandheder, siden sagen startede, siger Kasper Kopping til Ekstra Bladet og tilføjer:

- Det er dem, jeg ved at lægge alle kortene på bordet, gerne vil have udryddet én gang for alle.

Bogen 'Helt tys tys - Se og Hør indefra' udkommer mandag.
Bogen 'Helt tys tys - Se og Hør indefra' udkommer mandag.