Kæmpe isbjerg stødt på grund: Frygter flodbølge

Frygten fra myndighedernes side er, at det kan udløse en flodbølge, hvis en del af isbjerget brækker af

Befinder du dig i Innaarsuit? Så vil vi gerne høre fra dig. Send os en sms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Et kæmpe isbjerg er grundstødt lige ude for bygden Innaarsuit, der ligger i det vestlige Grønland. De 169 beboere frygter, at isbjerget kælver, som vil sige, at der brækker et stort stykke af.

- Befolkningen i Innaarsuit er i disse dage meget bekymrede over dette store isfjeld, der er grundstødt ved Innaarsuit, fordi det kan få fatale konsekvenser, hvis det kælver, siger bygdebestyrelsesformand Karl Petersen (S) til mediet Sermitsiaq.

Politiet beder folk være opmærksomme på det ifølge en pressemeddelelse. Frygten er, at det kan udløse en flodbølge.

- Politiet skal bede folk om at søge længere op, såfremt isfjeldet begynder at kælve, da dette kan udløse en flodbølge, lyder det fra politikommissær Gideon Quist.

Også hos beredskabet i Avannaata Kommunia er man bekymret for følgerne, hvis fjeldet kælver.

- Hvis isfjeldet kælver, kan det udløse en flodbølge, så det er en ganske alvorlig trussel, siger fungerende beredskabschef Amos Pjettursson til Sermitsiaq.

Stykket, der måtte falde i vandet, udgør en trussel. Men isfjelde vælter ofte også rundt, når de kælver.

Beredskabet holder skarpt øje med situationen, og hvis det tegner til en kælvning, skal beboere i de lavest liggende huse evakueres.

Bygdebestyrelsesformanden mener dog ikke, at det er nok. Han ønsker, at isbjerget skal bugseres væk, eventuelt med hjælp fra Arktisk Kommando.

- Jeg henvender mig herved til pressen. Måtte beboere og besøgende i Innaarsuit, der er bekymrede, modtage assistance i denne alvorlige situation, siger Karl Petersen.

17. juni sidste år blev bygden Nuugaatsiaq ved Uummannaq ramt af en flodbølge, der blev udløst af et jordskred.

Fire mennesker døde, 11 blev såret, og adskillige huse blev skyllet ud i havet. Både Nuugaatsiaq og nabobygden Illorsuit står i dag tomme, da myndighederne frygter et nyt jordskred.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen