Kæmpe kokain-fangst

Fire tons kokain og 13 millioner euro i kontanter beslaglagt efter stor aktion mod internationalt narko-netværk

Spanske specialstyrker stod forleden i spidsen for en internationalt koordineret aktion rettet mod et organiseret narkotika-netværk.

I alt blev 40 personer anholdt i Spanien, Tyskland og Marokko, og under aktionen fandt politiet næsten 4 tons kokain til en værdi af 103 millioner euro på det spanske marked og 13 millioner euro i kontanter. Derudover blev 18 luksusbiler og tre både beslaglagt, skriver Europol i en pressemeddelse.

Efterforskningen mod organisationen begyndte tilbage i 2016, da spansk politi kom på sporet af netværket, der transporterede narkotika i sejlbåde fra den spanske by Denia. Det skete, da de opsnappede en båd med 400 kilo kokain skjult i et hemmeligt rum i stævnen.

Fangsten afslørede et større kriminelt netværk, der fra Venezuela stod bag omfattende narkohandel og hvidvask af penge, og den formodede bagmand er i øjeblikket internationalt efterlyst.

Organisationen var opdelt i to kriminelle strukturer, hvor den ene sejlede kokainen til Spanien og den anden indsamlede profitten, der under flere forskellige fremgangsmåder sendte pengene tilbage til Venezuela.

Smuglede penge i træmøbler
Under dække af at være en forretningsmand, der købte træmøbler i Madrid for derefter at sende dem videre i containere, stod en central person i netværket i virkeligheden i spidsen for at sende narko-penge til Venezuela.

Der var hovedsageligt talte om 200 og 500 euro-sedler, og i en enkelt sending beslaglagde politiet mere end 8 millioner euro i kontanter. Gruppen rekrutterede også sårbare personer med økonomiske problemer til fysisk at transportere penge gennem lufthavnen.

I Frankfurt blev hovedmanden bag organisationens hvidvask anholdt, mens han planlagde at flygte fra Europa. Her var der ligeledes tale om en spansk mand, der købte og solgte biler for at hvidvaske de mange kokain-millioner.

- Narkohandlere er nødsaget til at komme hurtigt af med deres penge fra kriminelle aktiviteter. Professionelle hvidvaskere indsamler pengene og transporterer dem til lande, hvor kontantbetaling med store beløb er muligt. De køber biler og andre dyre ting, som efterfølgende bliver eksporteret ud af EU. Kriminelle forretninger foregår stadigvæk fortrinsvist med kontanter og afskaffelsen af 500 euro-sedlen er et effektivt anti-hvidvask-redskab, siger Simon Riondet, der er leder af Europol's økonomiske afdeling i pressemeddelsen.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen