Kæmpede mod IS - og mistede sit pas: Det gør mig så ked af det

22-årige Joanna Palani tog ordet til sidst i retssag, hvor hun kæmper for at få sit pas tilbage

Den 22-årige dansk-kurder Joanna Palani håber at kunne få sit pas tilbage, efter hun har mistet det som følge af hendes kamp i Syrien og Irak. (PRIVATFOTO)
Den 22-årige dansk-kurder Joanna Palani håber at kunne få sit pas tilbage, efter hun har mistet det som følge af hendes kamp i Syrien og Irak. (PRIVATFOTO)

Skal man have taget sit pas, hvis man drager til Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat?

Det spørgsmål skal dommer Karen Duus Mathiesen nu tage stilling til efter to retsdage, hvor henholdsvis Københavns Politi og advokaten for den 22-årige Joanna Palani har argumenteret for og imod om, hvorvidt det er i orden, at politiet har inddraget hendes pas.,

Se også: Har fået frataget sit pas: Frygter for sin sikkerhed

Det skete i oktober måned, fordi hun ifølge politiets opfattelse har overtrådt den bestemmelse i pasloven, der giver politiet lov til at tage et pas fra personer, der ved at deltage i væbnede konflikter 'vil kunne udgøre en fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden'.

Det sker efter at den 22-årige kvinde har været i Syrien og blandt andet kæmpet side om side med de kurdiske grupper YPG og YPJ, som har relationer til PKK, der er på EU's terrorliste.

Joanna Palani har siden klaget over politiets afgørelse, og derfor er det nu op til retten at afgøre, om politiet var i deres gode ret til at inddrage passet fra den 22-årige dansk-kurder, der samtidig har fået et års udrejseforbud.

Hendes egen forklaring er foregået for lukkede døre, fordi hun via sin forsvarer argumenterede for, at det kunne udgøre en trussel mod hendes sikkerhed, hvis nogle af de ting, der ville komme frem i afhøringen, blev offentligt kendt.

Kæmper for officiel hær
Torsdag kom det dog frem i proceduren fra politiets repræsentant Rikke Skov Bonde, at Joanna Palani har indrømmet, at hun tidligere har kæmpet for YPG og YPJ, men at hun ved sin sidste tur i Syrien kæmpede for Peshmerga, der er den officielle hær for den kurdiske delstatsregering i Irak, og som blandt andet har modtaget træning fra danske soldater.

Se også: Har fået frataget sit pas: Derfor vil hun have det tilbage

Københavns Politi mener dog stadig, at der er en grund til at antage, at hun på trods af et tilhørsforhold til Peshmerga vil deltage i aktiviteter, der kan udgøre en fare for statens sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden.

Omvendt har Joanna Palani via sin forsvarer argumenteret for, at det ikke er målet med pasloven at tage passet fra folk, der kæmper side om side med en hær, der er allieret med Danmark og Alliancen i kampen mod Islamisk Stat.

'Jeg er ikke en trussel'
Joanna Palani tog i slutningen af dagens retsmøde da også selv ordet, hvor hun gav udtryk for, hvor ked hun var af at blive opfattet som en mulig trussel mod Danmark.

- Siden jeg kom hjem har jeg søgt arbejde og været på Jobcentret. Jeg har ikke foretaget noget kriminelt, og jeg har en ren straffeattest. Jeg går i skole og kan ikke se, hvordan jeg udgør en trussel mod den offentlige orden, lød det fra hende fra vidnesskranken.

Den unge kvinde, der med opsat afbleget hår går klædt lige som hvilken som helst kvinde på gaden i Danmark, og hun giver i sin fremtræden ikke indtryk af en kvinde, der flere gange har været i krig med den forhadte gruppe Islamisk Stat.

Kronprinsen som forbillede
Hun har også flere gange tidligere givet udtryk for hendes store kærlighed til Danmark og til danske værdier.

- Jeg har aldrig været i krig mod mit land eller noget andet land, og slet ikke et NATO-land. For mig ville det være en stor ære at kæmpe for den danske hær.

- Jeg ved, det lyder som et sidespring, men kronprins Frederik er et af mine største forbilleder, lød det fra vidnesskranken, mens hun kæmpede med at holde tårerne tilbage.

Hun fortæller, at hun kun ønsker at kæmpe mod Islamisk Stat og ikke de danske myndigheder.

- Det gør mig rigtig ked af det at stå i denne her situation. Jeg har aldrig brugt vold mod nogen, og jeg har altid samarbejdet med de danske myndigheder, lød den afsluttende bemærkning fra den 22-årige kvinde.

Hvis retten vælger at følge politiets afgørelse, må hun fortsat undvære sit pas frem til oktober, og hun må kun forlade landet under særlige omstændigheder, som eksempelvis kan dreje sig om besøg hos familie eller arbejdsrelaterede rejser.

Afgørelsen i sagen falder 4. februar.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere