Kæmper desperat kamp for at undgå henrettelse

På pinebænken: USA's Højesteret har tre gange i nat afvist at stoppe henrettelsen af Kelly Renee Gissendaner

Advokaterne kæmper en desperat kamp med alle juridiske kneb for at redde deres klient. (Foto: AP)
Advokaterne kæmper en desperat kamp med alle juridiske kneb for at redde deres klient. (Foto: AP)

Tre gange i nat har advokater for den dødsdømte Kelly Renee Gissendaner, 47, anmodet USA's Højesteret om at stoppe henrettelsen, der skulle have været eksekveret for flere timer siden.

Og tre gange har USA's Højesteret blankt afvist anmodningen.

Dermed brast håbet om en benådning for Kelly Renee Gissendaner, der er dømt til døden for drab på sin mand i 1997.

Kelly Renee Gissendaner skal ifølge planen henrettes med en sprøjte med lægemidlet pentobarbital. De mange anmodninger om benådning har imidlertid udskudt henrettelsen med flere timer, oplyser amerikanske medier.

Gissendaner er den eneste kvinde på dødsgangen i Georgia og første kvinde, som kan blive henrettet i delstaten i 70 år.

Antidødsstrafaktivister foran fængslet, hvor Gissendaner ifølge planen skal henrettes. (Foto: AP)
Antidødsstrafaktivister foran fængslet, hvor Gissendaner ifølge planen skal henrettes. (Foto: AP)

Gissendaner overtalte sin elsker til at begå drabet på hendes ægtemand. (Foto: AP)
Gissendaner overtalte sin elsker til at begå drabet på hendes ægtemand. (Foto: AP)
 

Kelly Renee Gissendaner har aldrig bestridt forløbet, der førte til drabet på ægtemanden Douglas Gissendaner. Hendes forsvarere mener imidlertid, at dødsdommen ikke står mål med hendes rolle i forbrydelsen.

Gissendaner deltog ikke selv i drabet, men hun overtalte sin elsker, Gregory Owen, til at slå ægtemanden ihjel. Owen, der begik drabet med en kniv, blev dømt til fængsel på livstid og har mulighed for at søge om prøveløsladelse i 2022.

De seneste døgn har antidødsstrafgrupper, familiemedlemmer og selveste paven forsøgt at redde kvindens liv.

Pave Frans, der netop har afsluttet et seks-dages besøg i USA, havde sendt et brev til et benådningsudvalg, hvori han bad dem om benåde Gissendaner.

- Jeg ønsker ikke at afsvække alvoren af den forbrydelse, som fru Gissendaner er blevet kendt skyldig i, og mens jeg har sympati for ofrene, vil jeg ikke desto mindre bede jer om at ændre dommen til en, der på en bedre måde vil udtrykke både retfærdighed og nåde, skriver paven i brevet.

Douglas Gissendaner fik en brutal død. (Foto: AP)
Douglas Gissendaner fik en brutal død. (Foto: AP)
 

Desuden har to af Gissendaners børn, Dakota og Kayla, bedt udvalget om at lade deres mor leve. De forklarer, at de har tilgivet hende drabet på deres far.

- Jeg ved ikke, om jeg kan holde ud at miste endnu en forælder. Det føles som om, at det er mig, der bliver straffet, siger datteren Kayla i en udtalelse.

Derimod meddelte Douglas Gissendaners familie, at de finder dødsstraffen passende.

- Selv om hun er morder, har hun modtaget flere rettigheder og muligheder i løbet af de sidste 18 år, end hun gav Doug. Hun udviste ingen nåde, gav ham ingen rettigheder, ingen valg eller muligheder for at leve sit liv, hedder det i en meddelelse fra offerets familie.

Siden dødsstraffen blev genindført i USA i 1976 er over 1400 personer blevet henrettet, heraf kun 15 kvinder, viser tal fra Death Penalty Information Center.