Kaldte Paludan horeunge: Dømt for dødstrusler

Kommende ingeniørstuderende idømt fængsel efter mail: Retten gav strafnedsættelse, fordi manden var blevet provokeret af Stram Kurs-lederen

Manden, der blev dømt for dødstrusler mod Rasmus Paludan, fik strafnedsættelse, fordi retten lagde til grund, at lovovertrædelsen skete i en oprørt sindstilstand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Manden, der blev dømt for dødstrusler mod Rasmus Paludan, fik strafnedsættelse, fordi retten lagde til grund, at lovovertrædelsen skete i en oprørt sindstilstand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En 23-årig mand er flov over den mail, han i marts i år sendte til leder af det højreekstreme parti Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Det forklarede han 10. maj i Retten på Frederiksberg, hvor han stod tiltalt for dødstrusler mod Paludan. Det fremgår af retsbogen, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Manden, der efter eget udsagn forventer at begynde på ingeniørstudiet på DTU efter sommerferien, erkendte da også sine strafbare handlinger, som hans forsvarer bad om rettens mildeste dom for.

Domsmandsretten gav den unge mand 20 dages fængsel, som for længst er afsonet, da han har siddet varetægtsfængslet siden anholdelsen 24. marts - dagen efter mailen blev sendt.

Rasmus Paludan skrev i aktindsigtsanmodninger til en skole i Esbjerg og til Esbjerg Kommune, at han ønskede oplysninger om den 24-årige og dennes familie. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix 112 - 15. maj. 2019 - kl. 23:11 Medie: Paludan chikanerede ung mands forældre

Er du klar til at dø?
Manden forklarede retten, at han var oprevet over de ting, som Rasmus Paludan har udtalt sig om, og at han lod sine følelser løbe af med sig.

Ophidselsen resulterede i en mail sendt midt om natten, som blev indledt med et 'kære', men derudover ikke kan siges at indeholde megen hjertelighed.

Den nu dømte kaldte i mailen Paludan for en horeunge og kujon og spørger: 'Er du klar til at dø for din sag'.

Herefter gjorde manden opmærksom på, at 'det danske politi ikke kan hjælpe eller beskytte dig i denne sag'.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Manden, der blev dømt for dødstrusler mod Rasmus Paludan, fik strafnedsættelse, fordi retten lagde til grund, at lovovertrædelsen skete i en oprørt sindstilstand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Manden, der blev dømt for dødstrusler mod Rasmus Paludan, fik strafnedsættelse, fordi retten lagde til grund, at lovovertrædelsen skete i en oprørt sindstilstand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

Fortjent til døden
Manden hævdede at vide, at Paludan modtager 'mange lignende beskeder', men håber, han vil lægge særligt mærke til denne, som ikke bare er en af de mange trusler, Paludan ifølge manden modtager.

Manden havde efter eget udsagn fulgt politikeren over en længere periode og ville statuere et eksempel for at sørge for, at ingen andre vil vove at håne profeten.

'(Jeg, red.) har endelig besluttet mig for at gøre en ende på din håbløse sag', skrev manden, som dog hævder at ville sikre sig, at Rasmus Paludan 'bliver frelst på trods af mit had til dig.'

'Men i mellemtiden er du min og islams fjende, og du har gjort dig fortjent til døden', lyder det videre.

Den højrenationalistiske politiker Rasmus Paludan tøvede ikke med at politianmelde den muslim, der natten til lørdag sendte ham 'meget troværdige dødstrusler' i et elektronisk brev. En yngre mand er nu sigtet i sagen og varetægtsfængslet i 14 dage. Foto: Henning Hjorth Krimi Brev til Paludan: 'Du har gjort dig fortjent til døden'

Haft vild ungdom
Da manden stod over for domsmandsretten forleden, havde tonen som nævnt fået en anden lyd.

Om sine personlige forhold fortalte han, at han har haft en vild ungdom, men at han i efteråret 2017 fandt troen og siden har 'gjort alt for at opføre sig korrekt'. Han bor alene, men ser sin familie dagligt.

Manden forklarede ifølge retsbogen, at han var hjemme, da han forfattede mailen, som blev sendt via Stram Kurs' hjemmeside.

'Han er troende muslim og følte sig meget provokeret af blandt andet Rasmus Paludans afbrændinger af Koranen, og at han kaldte profeten Muhammed for en pædofil.'

Rasmus Paludan har i flere tilfælde udstillet mænd på nettet. Arkivfoto: ANTHON UNGER Valg19 - 20. maj. 2019 - kl. 21:17 Paludan udstillede unge mænd på nettet

Strafnedsættelse
Det var retten lydhør over for og lagde ved strafudmålingen 'vægt på, at forurettedes ytringer og handlinger ved møder og i medierne har været af en sådan karakter, at tiltalte er omfattet af strafnedsættelsesgrunden', hvorefter straffen nedsættes, hvis gerningen er udført i en oprørt sindstilstand, der er fremkaldt af den forurettede.

Derudover valgte man ikke at lade straffen omfatte en betinget dom, som den tiltalte tidligere har modtaget, da den ikke har relevans for trusselssagen mod Paludan.

- Han har taget dommen til efterretning, siger den dømte unge mands forsvarer, Anders Boelskifte, til Ekstra Bladet.

Rasmus Paludan har en mengrad og et erhvevsevnetab på 25 procent, fordi han efter en færdselsulykke er blevet hjerneskadet. Det har partilederen selv forklaret under retssager i 2014 og 2015. Foto: Mogens Flindt. Dansk politik - 6. maj. 2019 - kl. 12:44 Paludan hjerneskadet efter ulykke: Har svært ved at tolerere menneskers fejl

Advokaten ønsker ikke yderligere at kommentere sagen, men oplyser, at han i skrivende stund endnu ikke er blevet bedt om at anke dommen til landsretten.

Paludan mødte også op i retten som vidne. Hans tilstedeværelse og forklaring var dog ikke nødvendig, da den tiltalte havde erkendt forholdet, og den ekstreme politiker kunne atter forlade retsbygningen med en vidnegodtgørelse på 80 kroner.

Ekstra Bladet har indtil videre uden held forsøgt at få anklagemyndighedens bemærkninger til, om man agter at anke dommen.

Onsdag eftermiddag havde Østre Landsret endnu ikke registreret sagen.

Paludan: Tilfreds - og dog

doc75h8qudf4mb55lt3p3f.jpg 

Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix

Rasmus Paludan er efter eget udsagn overhovedet ikke bekendt med dommen, siger han indledningsvis til Ekstra Bladet.

Da det begynder at dæmre for den 37-årige mand, hvilken af de ifølge Paludan utallige trusselssager mod ham, der er tale om, betegner han dommen som 'usædvanlig mild'.

- Det er helt hen i vejret. En så specifik dødstrussel bør straffes med ubetinget fængsel.

- Han har fået ubetinget fængsel - 20 dage.

- Nå, 20 dage, nå okay. Jamen altså, det er vel, så vidt jeg er orienteret, hvis han ikke har været straffet for dødstrusler før, så er det vel standard i første tilfælde af grove dødstrusler, tænker jeg. Er det ikke det? Det tror jeg, det er.

- Jeg har ikke gennemført jurastudiet, ligesom du har.

- Det var fordi jeg troede, det var 14 dage betinget, og nu fortæller du mig, at det er 20 dage ubetinget. Der er dog en verden til forskel. Jeg synes, det er godt, at dødstrusler straffes med ubetinget fængsel. Det er jo så åbenbart sket, og det er jeg meget tilfreds med, siger Paludan, som ikke kender til, at der endnu er afsagt andre domme i forbindelse med dødstrusler mod ham.

Han selv er idømt 14 dages betinget fængsel overtrædelse af straffelovens såkaldte racismeparagraf - en dom, han har anket til landsretten. Dertil kommer to domme for overtrædelse af god advokatskik, som Paludan også har anket.

- Den dømte er på fri fod nu, for han har været varetægtsfængslet siden anholdelsen i marts, så dermed er den jo afsonet. Er du tryg ved det?

- Altså, det er sjældent, jeg får et spørgsmål, hvor jeg ikke ved, hvad jeg skal svare. Men der er en hel masse mennesker, der gerne vil af med mig, og det mærker jeg jo hver eneste dag. I princippet er jeg jo ikke tryg ved, at nogen af dem, der gerne vil dræbe mig, er på fri fod. Jeg ved jo ikke, om han stadig vil det. Det håber jeg virkelig ikke.

- Han siger i retten, at han er flov over den mail, han har sendt til dig, men at hans følelser tog over, og han var blevet provokeret af nogle af dine udtalelser om muslimer. Hvis man læser mellem linjerne lyder det derhen af, at han fortryder. Er der noget som helst formildende for dig at se ved det?

- Det er da at foretrække frem for, at han siger, han havde tænkt sig at gennemføre det, han havde sagt, ikke. Om han mener det, det kan jeg jo ikke regne ud, vel, siger Paludan, som hurtigt begynder at agitere for, at man ikke hører hjemme i et demokrati, hvis man ikke kan beherske sig, uanset hvor provokeret man måtte blive.

- Og min gode kollega og ven Helmuth Nyborg (tidligere, som bl.a. hævder, at indvandreres IQ vil påvirke det danske samfund negativt, og stiller op for Stram Kurs, red.), har jo forklaret meget enkelt, at demokratier kan ikke fungere i lande, hvor den gennemsnitlige IQ er lavere end 90. Og der kunne man måske komme med den rimelige påstand, at så er det måske bedre, at folk, der har en IQ på lavere end 90 ikke bor i demokratier, i det omfang det kan lade sig gøre.

- Jeg ved ikke, hvor længe du blev hængende nede i retten, men den nu dømte har forklaret, at han forventer at begynde på ingeniørstudiet på DTU efter sommerferien. Der ville jeg umiddelbart vurdere, at man har brug for at have sådan en nogenlunde høj begavelse.

- Ja, højere end 90 i hvert fald. Nu kan jeg måske understrege over for dig, at jeg kom ind, satte mig i stolen. Der gik ti minutter, til jeg fik at vide, at jeg ikke var nødvendig alligevel, og så gik jeg ud igen. Så jeg har intet hørt af, hvad han har sagt overhovedet. Men det er jeg da enig med dig i. Det ville jeg også vurdere. Og så må forklaringen jo være, at det ikke er et spørgsmål om IQ, men et spørgsmål om kultur og religion, at uanset hvor intelligent, så hvis man er rettroende muslim, så kan man ikke acceptere at blive provokeret af, at nogen kritiserer ens religion.

Paludan, som ifølge seneste opgørelse på fire måneder har kostet den danske stat 41 millioner kroner i politibeskyttelse, tilføjer, at han ikke selv har haft overskud til at orientere sig om udfaldet af dødstrusselsagen.

- Der er så mange af de her ting, og jeg prøver at føre valgkamp. Det er noget, der generer mig også tidsmæssigt og ressourcemæssigt, så jeg måtte jo bare sætte min lid til retssystemet i forhold til, at han fik en passende straf, siger Paludan, som ved nærmere eftertanke ikke er 'meget tilfreds' med dommen.

- Jeg er glad for, at han har fået en ubetinget fængselsstraf, men så længe han er i Danmark er jeg ikke tilfreds.

1 af 2 Rasmus Paludan kender ikke til andre domme over de ifølge ham mange, der vil ham til livs. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
2 af 2 Manden, der blev dømt for dødstrusler mod Rasmus Paludan, fik strafnedsættelse, fordi retten lagde til grund, at lovovertrædelsen skete i en oprørt sindstilstand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skærm

Hent flere
Hent flere