Kan sprænge strafferammen i historisk svindelsag

Anklager vil kræve udvidet straf til 16 mænd og tre selskaber i sag om svindel for 500 mio.

Hvad er kædesvig og hvordan undgås det? Det Kriminalpræventive Råd tegner og fortæller her

Atypisk, kæmpestor og organiseret.

Sådan betegner specialanklager Maria Cingari den historisk store sag om moms- og skattesvindel, der onsdag indledes ved Retten i Glostrup.

Domsmandssagen skulle egentlig have kørt i Københavns Byret, men er blevet flyttet på grund af pladsmangel.

16 mænd og tre selskaber er tiltalt - sidstnævnte som selvstændige juridiske enheder - i sagen, hvor anklageskriftet fylder 71 sider.

Heri fremgår det, at de tiltalte, ifølge politiet, har udskrevet falske fakturaer for 532 mio. kroner, hvorved staten har tabt 296 mio. kroner i skat og moms.

Fire af tiltalte personer, der alle er mænd og mestendels har udenlandsk klingende navne, har ifølge anklagemyndigheden handlet så groft, at den almindelige strafferamme for grov svindel på otte år ikke er nok.

Den skal skrues op til 12 års fængsel.

Under efterforskningen var sagen døbt 'Operation Greed' (på dansk 'Operation Grådighed', red.), og ifølge politiet benyttede de tiltalte sig af en metode, hvor man oprettede selskaber med stråmandsdirektører.

Selskaberne udstedte så fakturaer til virksomheder vedrørende levering af arbejdskraft og varer, hvorpå man kanaliserede pengene herfor ud til sig selv gennem vekselbureauer uden at indeholde skat og uden at indberette moms.

Skal blive bag tremmer
Anklagemyndigheden mener, at de tiltalte er del af et kriminelt netværk, som har bedrevet såkaldt kædesvig. Flere af de tiltalte er i familie med hinanden.

Mere end 40 adresser blev ransaget, og 32 ejendomme blev beslaglagt, da operationen blev iværksat i oktober sidste år. 11 personer blev derefter varetægtsfængslet.

Fem af dem sidder fortsat bag tremmer, og en dommer besluttede i sidste måned, at de endnu ikke kan sættes på fri fod af hensyn til efterforskningen. De skal derfor forblive varetægtsfængslet frem til sagens start.

Ti af de 16 tiltalte har navneforbud. Pressen har anmodet om at få dem ophævet på grund sagens grovhed og offentlige interesse.

Sagen er berammet til 77 retsdage. Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, at sagen alene i advokatsalærer kommer til at koste staten og dermed skatteyderne 22 mio. kroner.

Se også: Advokater scorer millioner på 'Operation Grådighed'

Der ventes dom i januar 2020.

Anklage: Sådan foregik svindlen

5664 falske fakturaer er udstedt i et netværk af skraldespands-selskaber med stråmænd som ejere og direktører. Stråmændene anede ikke, at de figurerede i selskabernes ledelse.

Pengene er tjent på sort arbejde indenfor nedrivning, rengøring og transport, men firmaerne har ikke afregnet skat, moms og am-bidrag.

Pengene er vasket hvide gennem flere små vekselbureauer og hævet kontant.

Sagen er optrevlet af politiets enhed 'Særlig Efterforskning Øst'.

Det 71 sider lange anklageskrift beskriver for eksempel, hvordan en 61-årig indehaver af et par vekselkontorer anses som ansvarlig for veksling af knap 352 millioner kr. fra januar 2015 til februar 2017.

Den 44-årige indehaver af et ejendomsselskab og hans selskab er tiltalt for at have stillet fem ejendomme til rådighed for svindlen, således at svindel-selskaberne og deres fiktive ejere og direktører fik adresser i ejendommene.

Politiet slog til mod netværket i oktober 2017, hvor 40 adresser blev ransaget og 32 ejendomme beslaglagt.

Fem af de 17 tiltalte sidder stadig varetægtsfængslet. Anklagemyndigheden mener, de skal sidde bag tremmer frem til dommen, der først ventes i januar 2020.

Der er foreløbig afsat 77 retsdage til sagen, men det er muligvis ikke nok.

Retssagen er så stor, at den har måttet flyttes fra Københavns Byret til Retten i Glostrup, der har et stort retslokale F4, for at få plads til alle tiltalte og forsvarere. Tolke oversætter alt til litauisk, urdu og arabisk.

Tre anklagere er sat på sagen, der fylder cirka 60.000 sider dokumenter.

Politiet har brugt rumaflytninger, telefonaflytninger og videoovervågning gennem et halvt år og har bl.a. samlet 3000 timers rumaflytninger.

Retten har ophævet navneforbuddene i sagen på grund af sagens grovhed og offentlige interesse, men det har forsvarerne kæret til Østre Landsret.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere