Kendt advokat: Derfor fik han 20 år

'Bandepakkerne' er for alvor slået igennem på straffene til bandemedlemmer, siger forsvarer

Ekstra Bladets kriminalreporter, som var til stede i retten, gør dig her klogere på sagen og dommen

Advokat Mette Grith Stage mener, at dommen på 20 års fængsel til LTF´er er usædvanlig og historisk. Privatfoto.
Advokat Mette Grith Stage mener, at dommen på 20 års fængsel til LTF´er er usædvanlig og historisk. Privatfoto.
 

Dommen på 20 års fængsel til den 27-årige Billal Nabil Hasan fra LTF-banden er helt usædvanlig og historisk.

Det siger den kendte advokat Mette Grith Stage, der selv er forsvarer for bandemedlemmer.

- Jeg kan ikke huske, at der tidligere er idømt 20 års fængsel i nogen sager. Enten falder der domme på 16 års fængsel eller på livstid. Den her dom viser, at 'bandepakkerne' virkelig er slået igennem. Straffe til bandemedlemmer bliver udmålt markant højere nu end til andre mennesker, siger Mette Grith Stage.

112 Historisk dom: Højtstående LTF'er sendt mange år i fængsel

Et drabsforsøg udløser normalt en straf på seks års fængsel, og et dobbelt drabsforsøg, som Billal Nabil Hasan blev dømt for, måske 10 års fængsel.

Men efter Folketingets vedtagelse af 'bandepakke 3' skal straffen fordobles, når en forbrydelse begås som led i en bandekonflikt. Derfor når byretten frem til, at det ledende LTF-medlem skal straffes med 20 års fængsel.

Skyderi var led i bandekonflikt
Københavns Byret slog fast, at Billal Nabil Hasan bevægede sig ind i et Brothas-område på Nørrebro og affyrede 11 skud - herunder flere skud direkte mod to døgnåbne forretninger, hvor Brothas-medlemmer hænger ud.

Skyderiet var derfor relateret til en verserende bandekonflikt, siger Københavns Byret, og derfor skal straffen fordobles.

- Hvis jeg skyder en person, som dør af det, vil det som udgangspunkt koste 12 års fængsel. Men når et bandemedlem forsøger at dræbe to personer, koster det altså nu 20 års fængsel. Det er et meget usædvanligt straf-niveau, siger advokat Mette Grith Stage.

- Man bør nok overveje, om der nu er opstået et misforhold mellem straffene til almindelige mennesker og til bandemedlemmer, der straffes markant højere, siger forsvarsadvokaten.

Billal Nabil Hasan risikerer at skulle sidde de 20 års fængsel fuldt ud, hvis dommen stadfæstes under ankesagen. 'Bandepakke 3' siger nemlig, at bandemedlemmer, der er dømt efter bande-bestemmelsen, ikke kan prøveløslades.

Det sker normalt efter afsoning af to-tredjedele af straffen, men bandemedlemmer kan kun prøveløslades, hvis er i bande-exit og fortsætter exit-forløbet under løsladelsen.

LTF-medlemmet affyrede 11 skud med denne Glock-pistol, som han kastede fra sig. Foto: Kenneth Meyer
LTF-medlemmet affyrede 11 skud med denne Glock-pistol, som han kastede fra sig. Foto: Kenneth Meyer

Anklageren i sagen Jens Povlsen siger efter dommen:

- Det er en særdeles grov sag. To personer er blevet forsøgt slået ihjel, og tre personer er blevet udsat for livsfare. Dommen er endnu et eksempel på, hvor alvorligt det er, når man skyder på åben gade og skaber utryghed blandt almindelige borgere.

- Anklagemyndighedens påstand var livstid, men det har retten ikke imødekommet. Retten har i stedet idømt 20 års fængsel, hvilket afspejler sagens alvor, siger Jens Povlsen.