Kendt advokat er død

Advokaten Peter Hjørne er gået bort efter længere tids sygdom

Igennem sit lange liv har Peter hjørne forsvaret høj som lav. Foto: Jonas Olufson
Igennem sit lange liv har Peter hjørne forsvaret høj som lav. Foto: Jonas Olufson

Der blev ikke gjort forskel på klienterne i den kendte forsvarsadvokat, Peter Hjørnes virke.

Torsdag i sidste uge sov han ind efter længere tids sygdom. Det fremgår af en dødsannonce i Politiken-

I de senere år har der været mere stille om forsvarsadvokaten, der ellers var den første forsvarer, der fik klistret prædikatet 'rockeradvokat' på sig.

Tidligere var han ganske ofte i medierne, hvor han var forsvarer i en række sager, der fik stor omtale. Har tæller hans klienter blandt andet HA-veteranen Jørn Jønke Nielsen, den tidligere nazileder, Jonni Hansen, den berygtede far fra Tønder-sexkrænkersagen.

Også Pia Kjærsgaard har gjort brug af Peter Hjørnes juridiske hjælp, efter at den tredobbelte morder, Peter Lundin havde slæbt hende i retten for injurier, fordi hun i tv havde omtalt ham som massemorder.

112 Betjent med kvindeparyk jagtede fartgal bilist på motorvej

Lundin kendte Peter Hjørne i øvrigt ganske godt. Hjørne havde selv ageret forsvarsadvokat for Lundin dengang han selv var i retten for at have dræbt sin kæreste og hendes to børn.

- Er der ingen, du ikke ville gå i retten for?

- Nej. Teoretisk set ville jeg forsvare selveste Anders Breivik, hvis det ellers blev aktuelt. I virkeligheden er det ikke afgørende, hvad vedkommende har gjort eller ikke gjort. Det er et spørgsmål om retssikkerhed. Alle har krav på en forsvarer. Det er retssamfundets bannermærke, har advokaten udtalt i et interview med Ekstra Bladet i fjor.

Igennem årene har Peter Hjørne også talt dunder mod både terrorlov og rockerlov, hvor han førte sagen om, hvorvidt den allerførste rockerlov var grundlovsstridig.

Peter Hjørne i sit kontor det indre København. Herfra styrede han sit virke som forsvarer, når han ikke var på landevejen eller i retten. Foto: Jonas Olufson
Peter Hjørne i sit kontor det indre København. Herfra styrede han sit virke som forsvarer, når han ikke var på landevejen eller i retten. Foto: Jonas Olufson

 

Den første rockeradvokat
Prædikatet 'rockeradvokat' fik han i forbindelse med, at han repræsenterede både Hells Angels og Bandidos-medlemmer tilbage i 1990’erne.

– Begrebet rockeradvokat, det er jeg fuldstændigt ligeglad med. Det var noget aviserne begyndte at skrive dengang. Man skal ikke være sart i den her branche, har Peter Hjørne tidligere udtalt til Ekstra Bladet.

- Hvordan blev du rockeradvokat?

– Jo, ser du. Der var en prostitueret på Vesterbro med flotte store bryster. Dem havde en eller anden fotograferet, hvor der hang et guldkors i mellem dem, og så var der en minkpels på siden. Det billede solgte han til et teater, der brugte det på en plakat. Det brød hun sig ikke om, og så førte jeg en sag mod teatret, som jeg vandt.

– Hun kendte nogle rockere, og de var inde og se sagen. De syntes åbenbart, jeg klarede det godt, og så blev jeg advokat for flere af dem.

Hells Angels-rockeren, Jørn Jønke Nielsen er en af de klienter, der gennem årene har haft et tæt forhold til Peter Hjørne:

- Er han død? Det er jeg ked af at høre, siger han, da Ekstra Bladet overbringer ham den triste nyhed.

- Ud over at, at han i nogle år var advokat for os, så var han også min ven.

- Nogle gange gik han over grænsen. Men jeg respekterede ham altid for, at at han var alles advokat, siger Jørn Jønke Nielsen.

Peter Hjørne blev 74 år, og han efterlader sig datteren og en søn samt seks børnebørn. Han blev enkemand i 2013.

Ekstra Bladet lavede sidste år et stort interview og portræt af Peter Hjørne. Her fortæller han om, hvordan en fængselsdom ændrede hans liv. Du kan læse hele historien i linket herunder.