Kendt forfatter udstiller konsul der ikke findes: Hjalp far med at bestikke brasiliansk dommer

Far til bortført fireårig undrer sig over beskyldninger og overvejer at lægge sag an for injurier

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.

Alt imens en dansk far i en ny bog beskyldes for at have bestukket en brasiliansk dommer via en svensk konsul, kan Ekstra Bladet nu afsløre, at konsulen slet ikke findes.

Det er den danske, prisbelønnede forfatter og debattør Susanne Staun, der står bag de alvorlige beskyldninger i sin nye bog ’Mediernes Møgkællinger - magt, myter & misinformation’.

I bogen gennemgår hun bl.a. de sager, som førte til, at de to danske kvinder, Lisbeth Markussen og Angelina Mathiesen, forlod Danmark og rejste med deres i alt fem børn til Brasilien for at forhindre fædrene i at se dem.

Bortført til Brasilien. Angelina Mathiesen (th) og Lisbeth Markussen er internationalt efterlyst via blandt andet Interpol for at have bortført deres egne børn. (Foto: Carsten Norton) 112 Mødre med bortførte børn i Brasilien: Fædrene ser dem aldrig igen

Ekstra Bladet fandt før påske kvinderne og børnene i Brasilien, hvor de nu har søgt asyl.

Angelina Mathiesen (th.) og Lisbeth Markussen er internationalt efterlyst bl.a. via Interpol for at have bortført deres egne børn. Ekstra Bladet fandt dem i Brasilien 160kilometer syd for Ækvator. Foto: Ekstra Bladet
Angelina Mathiesen (th.) og Lisbeth Markussen er internationalt efterlyst bl.a. via Interpol for at have bortført deres egne børn. Ekstra Bladet fandt dem i Brasilien 160kilometer syd for Ækvator. Foto: Ekstra Bladet
 

Har ingen konsul
Vladimir Valiant, der har fireårige Leonardo med Angelina Mathiesen, bliver beskyldt for at have været med til at bestikke den brasilianske dommer for at få arresteret sin ekskone:

’Via den svenske konsul i Bogotá, som angivelig er frimurer, kontaktes og bestikkes angiveligt delstatsdommeren,’ lyder det i bogen.

Men Ekstra Bladet har været i kontakt med det svenske udenrigsministerium og herfra lyder det, at Sverige end ikke har et konsulat.

’Vi har en ambassade i Bogotá og ikke et konsulat,’ skriver pressechef, Sofia Karlberg, i en mail til Ekstra Bladet.

Heller ikke på ambassaden i den colombianske hovedstad kender man til den bestikkelsessag, som Susanne Staun omtaler i sin bog. Og hverken i Stockholm eller Bogotá er man blevet præsenteret for Stauns påstande forud for bogudgivelsen.

Det brasilianske justitsministerium har udstedt midlertidige identitetspapirer til den internationalt efterlyste dansker Angelina Mathiesen. 112 Angelina bortførte børn til Brasilien: Vi har det rigtig godt

Vladimir Valiant har ikke set sin søn siden marts 2016, hvor hans ekskone tog ham og drengens søster med til Brasilien for at holde børnene væk fra fædrene. Billedet er bragt med farens tilladelse. Privatfoto
Vladimir Valiant har ikke set sin søn siden marts 2016, hvor hans ekskone tog ham og drengens søster med til Brasilien for at holde børnene væk fra fædrene. Billedet er bragt med farens tilladelse. Privatfoto
 

Overvejer injuriesøgsmål
Den danske far Vladimir Valiant undrer sig over beskyldningerne, som han ikke har haft mulighed for at kommentere før bogens offentliggørelse.

– Susanne Staun benytter sig ikke af fakta, men fri fantasi. Hun kunne beskrive, hvad myndighederne har gjort i Danmark, og hvor sagen står. Ved hun mere end børnesagkyndige, dommere, Statsforvaltningen, politiet, kommunen, spørger 54-årige Valiant, som påpeger, at der via Interpol er udstedt en international arrestordre på ekskonen.

Valiant vil læse bogen i sin helhed, før han tager stilling til et evt. injuriesøgsmål. Han fik i juni ved Københavns Byret tilkendt den fulde forældremyndighed over Leonardo - hidtil var forældremyndigheden udelukkende tilkendt administrativt som følge af bortførelsen.

Angelina: Hun kender vores sag
Ekstra Bladet har kontaktet Angelina Mathiesen, som mener, at Staun tegner et retvisende billede af hendes situation og sager:

'Ja, hun kender jo vores sag og situation indgående', skriver den 43-årige kvinde i en mail. 

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den brasilianske dommer.

Flemming Bock er Angelina Mathiesens papfar. Han er befuldmægtiget i hendes samværssag i Danmark og førte hende bl.a. op ad kirkegulvet, da hun i sin tid giftede sig med Vladimir Valiant, hvis søn hun nu er internationalt jaget for at have bortført til Brasilien. Foto: Privat 112 Børnebortførers papfar: 'Jeg er bange for, at hun kan finde på noget overilet'

Angelina Mathiesen er rejst om på den anden side af jordkloden med sine to børn, fordi hun efter eget udsagn vil beskytte dem mod deres fædre. Foto: Ekstra Bladet
Angelina Mathiesen er rejst om på den anden side af jordkloden med sine to børn, fordi hun efter eget udsagn vil beskytte dem mod deres fædre. Foto: Ekstra Bladet
 

Flemming Bock er Angelina Mathiesens papfar. Han er befuldmægtiget i hendes samværssag i Danmark og førte hende bl.a. op ad kirkegulvet, da hun i sin tid giftede sig med Vladimir Valiant, hvis søn hun nu er internationalt jaget for at have bortført til Brasilien. Foto: Privat 112 Angelinas bonusfar sigtet i bortførelsessag

Vladimir Valiant kæmper på andet år for at få sin nu fireårige søn Leonardo hjem. Billedet er bragt med farens tilladelse. Foto: Privat 112 Far til bortført fireårig: Politiet spilder vores tid

 

Angelina Mathiesen er internationalt efterlyst via blandt andet Interpol for at have bortført sine børn til Brasilien. Foto: Ekstra Bladet 112 Ekspert kritiserer politis Brasilien-smøl

Forfatter: Valiant har selv stukket måsen frem

Susanne Staun sympatiserer bl.a. med de to danske kvinder, der er internationalt efterlyst for at have bortført fem danske børn til Brasilien. Foto: Benjamin Kürstein
Susanne Staun sympatiserer bl.a. med de to danske kvinder, der er internationalt efterlyst for at have bortført fem danske børn til Brasilien. Foto: Benjamin Kürstein

Susanne Staun har før bogudgivelsen sparet penge op til eventuelle injuriesøgsmål:

'Fordi jeg godt ved, jeg går til kanten, og fordi de typer, jeg har med at gøre, efter min erfaring agerer på den måde. De klager, anmelder til politiet, truer med retslige skridt og anlægger søgsmål', skriver forfatteren, som ikke kunne stille op til et interview pga. lydproblemer med sin telefon, i en mail til Ekstra Bladet.

Hun mener ikke, Valiant har grund til at sagsøge hende for injurier - 'ikke mindst fordi han har selv stukket måsen frem og trykket til'.

Ekstra Bladet har bedt Susanne Staun kommentere, at en person, hun omtaler i sin bog, ikke eksisterer:

’Jeg har oplysningen fra en kilde, jeg havde god grund til at stole på, og som viste mig et visitkort tilhørende en svensk konsul i Bogatá. Men da det har været mig magtpåliggende gennem hele bogen at være troværdig, har jeg i tilfældet med ’konsulen’ skrevet angivelig, angivelig, angivelig. For du ved jo, at angivelig netop er et udtryk for forsigtighed i forhold til sandhedsværdi’.

Væg-til-væg-dækning

Staun mener at have sit på det rene, når hun beskylder Valiant for at lyve - konkret i en artikel på BT, fordi avisen valgte at slette dele af artiklen og beklage, at man ikke havde hørt Angelina Mathiesen i sagen.

– Hvordan kan du kritisere medierne for ikke at overholde kravet om partshøring, når du ikke selv har kontaktet Valiant og konfronteret ham med beskyldningen om, at han lyver?

– Vladimir Valiant har fået ubegrænset taletid hos både TV2, Ekstra Bladet og BT og er til overflod snart centrum for en dokumentar på TV2. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at der noget, Vladimir Valiant mangler at fortælle hele Danmark om hans ekskærestes fortrædeligheder, og jeg kan ikke selv komme i tanke om et eneste spørgsmål, han mangler at besvare. Fædre som Valiant har i den danske presse generelt fået væg til væg-dækning, og min bog handler om at give taletid til de andre.

Kender kvinder fra miljøet
– Hvordan kender du kvinderne, som har søgt asyl i Brasilien?

– Jeg har været i miljøet i et par år efterhånden. Jeg kender alle og har en lige så høj grad af fortrolighed med mine kilder, som du har til dine. Måske mere, fordi der er rigtige mennesker på spil, svarer Staun, som afviser at have været involveret i kvindernes flugt til Brasilien.

'Jeg er rutinemæssigt blevet beskyldt for medvirken i den slags, men det ligger helt uden for mit virkefelt. Jeg må nøjes med at erklære mig skyldig i at sympatisere med det'.

- Hvad ville du sige til et sagsanlæg fra Vladimir Valiant?

- Det kan jeg ikke se, at Valiant har nogen anledning til, ikke mindst fordi han har selv stukket måsen frem og trykket til. Jeg er i øvrigt tilhænger af maksimal åbenhed og maksimal ytringsfrihed og har intet imod at stå på mål for det, heller ikke, hvis det skulle give ridser i lakken. Jeg er derimod bekymret over dels, at fædre fra netop dette segment går så voldsomt til angreb på ytringsfriheden, dels at ingen i danske medier reagerer mere på dét.

Gyldendal: Det er et partsindlæg

Susanne Stauns nye bog udkom i fredags.
Susanne Stauns nye bog udkom i fredags.

 Den danske far Vladimir Valiant, der kobles til bestikkelse i den nye bog, har forud for offentliggørelsen kontaktet Gyldendal.

– Jeg fik et arrogant svar og måtte ikke se de passager, hvori jeg er nævnt, fortæller Valiant, hvis henvendelse til forlaget endte på Stauns blog og Facebook-profil og blev delt af flere af forfatterens følgere.

Ifølge Gyldendals litterære redaktør Johannes Riis er 'Mediernes møgkællinger' 'et mediekritisk partsindlæg, et forsvar for en gruppe kvinder, der efter Susanne Stauns mening er kommet i klemme i retssystemet', skriver redaktøren i en mail til Ekstra Bladet uden at konkretisere, hvorledes forlaget har faktatjekket den dokumentation, som Staun hævder at være i besiddelse af. 

'Det er et engageret og øjenåbnende, provokerende bidrag til ligestillingsdebatten; derfor har vi udgivet bogen', lyder det videre fra redaktøren, som citerer forfatteren for, at bogen er 'dokumenteret og kan ikke modificeres ved foreholdelse for den anden part'.

Det var dog ikke meningen, at de bekymrede mails, forlaget har sendt videre til forfatteren, skulle have været offentliggjort:

'Vi forelagde naturligvis Susanne Staun de henvendelser, vi fik ang. bogen, og vi kan kun beklage, at de kortvarigt blev lagt ud på de sociale medier', skriver redaktøren.

Efter Ekstra Bladets henvendelse er opslagene fjernet.

Susanne Staun offentliggjorde Vladimir Valiants henvendelse til Gyldendal på sin blog. Nu er den fjernet.
Susanne Staun offentliggjorde Vladimir Valiants henvendelse til Gyldendal på sin blog. Nu er den fjernet.

 Sagen kort: Danske børn bortført til Brasilien

 

Efter en årelang strid med sine to eksmænd, rejste Angelina Mathiesen i marts 2016 til Brasilien med sine to børn.

Hun er internationalt efterlyst via Interpol og levede i månedsvis i skjul i Brasilien af frygt for at blive fundet af brasiliansk politi og deporteret til Danmark.

I en periode levede hun sammen med endnu en dansk kvinde, Lisbeth Markussen, og hendes tre børn, på ferieøen Mosquiero, indtil politiet åndede dem i nakken, og de igen måtte slå sig ned på skjulte adresser.

I marts 2017 søgte begge kvinder asyl i Brasilien, fordi de mener, at deres menneskerettigheder i Danmark er blevet krænket - mens asylsagerne bliver behandlet har kvinderne fået midlertidig opholdstilladelse.

Kvinderne er herhjemme varetægtsfængslet in absentia for børnebortførelse - Angelina Mathiesen i maj 2017 begæret udleveret af de danske myndigheder.

Ekstra Bladet fandt før påske kvinderne og børnene i Brasilien, hvor de fortalte om deres liv i Sydamerika og slog fast, at fædrene aldrig ser deres børn igen.

Læs mere om Angelina Mathiesens og Lisbeth Markussens flugt til Brasilien her:

Angelina Mathiesen (tv.) og Lisbeth Markussen er internationalt efterlyst bl.a. via Interpol for at have bortført deres egne børn. Ekstra Bladet fandt dem i Brasilien 160 kilometer syd for Ækvator. Foto: Ekstra Bladet 112 Afsløring: Dansk politi sylter børnebortførelse

Vladimir Valiant har ikke opgivet håbet om at få børnene hjem. Ekstra Bladet bringer det umaskerede billede af Leonardo med farens tilladelse. Privatfoto 112 Far til bortført barn: Nu sker der noget

Vladimir Valiant har ikke opgivet håbet om at få børnene hjem. Ekstra Bladet bringer det umaskerede billede af Leonardo med farens tilladelse. Privatfoto 112 Far til bortført barn: Forsøgte at få konfiskeret pas

Angelina Mathiesen (tv.) og Lisbeth Markussen er internationalt efterlyst bl.a. via Interpol for at have bortført deres egne børn. Ekstra Bladet fandt dem i Brasilien 160kilometer syd for Ækvator. Foto: Ekstra Bladet 112 Stjålet dansk barnepas mulig nøgle til hemmeligt netværk

Angelina Mathiesen og Lisbeth Mortensen fotograferet i Brasilien, hvor de skjuler sig med fem børn. Foto: Carsten Norton Krimi Bortførte børn: Hemmelige netværk støtter efterlyste danske kvinder

Privatfoto 112 Far til bortførte børn: - Meld dig nu og lad os finde ud af det

Angelina Mathiesen (th) og Lisbeth Markussen taler ud på deres skjulested. Foto: Carsten Norton Krimi Danske mødre og fem bortførte børn jages af Interpol: Vi kommer aldrig hjem

Bortført til Brasilien. Angelina Mathiesen (th) og Lisbeth Markussen er internationalt efterlyst via blandt andet Interpol for at have bortført deres egne børn. (Foto: Carsten Norton) 112 Ekstra Bladet fandt dem: Danske kvinder på flugt med fem børn i Brasilien

1 af 6 Vladimir Valiant har ikke set sin søn Leonardo siden marts 2016. Han har ifølge forfatteren bestukket en brasiliansk dommer. Privatfoto
2 af 6 Angelina Mathiesen er rejst om på den anden side af jordkloden med sine to børn, fordi hun efter eget udsagn vil beskytte dem mod deres fædre. Foto: Ekstra Bladet
3 af 6 Angelina Mathiesen (th.) og Lisbeth Markussen er internationalt efterlyst bl.a. via Interpol for at have bortført deres egne børn. Ekstra Bladet fandt dem i Brasilien 160kilometer syd for Ækvator. Foto: Ekstra Bladet
4 af 6 Susanne Staun offentliggjorde Vladimir Valiants henvendelse til Gyldendal på sin blog. Nu er den fjernet.
5 af 6 Susanne Stauns nye bog udkom i fredags.
6 af 6 Susanne Staun sympatiserer bl.a. med de to danske kvinder, der er internationalt efterlyst for at have bortført fem danske børn til Brasilien. Foto: Benjamin Kürstein