Kidnappet dansk pige tilbageholdt ved grænse

Hendes mor har fået besked på, at hendes datter er i myndighedernes varetægt i Serbien

Malene Staal fotograferet med sine børn før kidnapningen i 2010. Fordi pigen lige nu er i myndighedernes varetægt, har vi valgt at maske hende. Privatfoto
Malene Staal fotograferet med sine børn før kidnapningen i 2010. Fordi pigen lige nu er i myndighedernes varetægt, har vi valgt at maske hende. Privatfoto

Seks år efter at hendes datter blev kidnappet af sin far, kan 40-årige Malene Staal nu endelig se frem til at blive genforenet med sit barn.

Den i dag 13-årige pige, Anastasija, og hendes to år yngre bror blev kidnappet i 2012, da de tog på sommerferie med deres far, som er fra Makedonien. Året efter lykkedes det Malene Staal at hente sønnen hjem ved en nøje planlagt tur, men en del af planen gik skævt, og datteren måtte efterlades hos faderen.

Nu har Malene Staal imidlertid fået besked på, at hendes datter befinder sig i Serbien, hvor hun skulle til et basketballstævne i Beograd. Anastasija blev tilbageholdt ved grænsen, fordi hun er efterlyst af Interpol.

-  Jeg glæder mig bare til at give min datter et kæmpe kram. Bare det at få lov til at se hende sove ... Lige nu tænker vi på hende og på, om hun er ok.

Malene Staal har skrevet bogen 'Mor henter os altid igen' om kidnapningen af sine børn. Privatfoto
Malene Staal har skrevet bogen 'Mor henter os altid igen' om kidnapningen af sine børn. Privatfoto
 

Sporadisk kontakt
Det var datteren selv, der ringede til moderen og fortalte, at hun var i politiets varetægt. De to har haft sporadisk kontakt gennem årene, men kun over telefonen.

Senere blev Malene Staal ringet op af dansk politi. Over for Ekstra Bladet bekræfter Fyns Politi også, at de blevet kontaktet af Interpol om, at pigen er tilbageholdt, men har ikke yderligere at tilføje.

Malene Staal har kun ros til overs for politiet.

- Den kontaktperson, der har været på min sag de seneste år, har virkelig kæmpet for mig, været initiativrig og stærk. Jeg har følt mig bakket op, lyder det.

- Hvordan reagerede du på beskeden?

- Jeg var i chok - jeg vidste ikke engang, hun var efterlyst af Interpol - og så er jeg jo blevet overvældet af en masse følelser. Det er svært at sætte ord på efter så mange år. Jeg glæder mig bare til at se hende.

- Når en børnebortførsel er så langtrukken som denne, så er man helt oppe på stikkerne de første år og bliver vant til at være i en slags kampmode. Det har været svært at tilpasse sig et normalt liv, og nu bliver alt så vendt på hovedet igen.

Vi skal tale om, hvad hun ønsker
- Seks år er lang tid. Hvad er planen nu?

- Jeg kunne aldrig finde på at tilbageholde Anastasija i Danmark mod hendes vilje. Hun  skal ikke ud i det, hun har været vant til, hvor hun bliver tvunget til at være et sted. Vi skal kramme hinanden rigtig meget, og så skal vi tale om, hvad hun ønsker.

- Anastasija har en fremragende basketballkarriere for sig, hun er virkelig dygtig, så hun har også behov for at kunne rejse rundt i verden og bevæge sig frit. Derfor har vi brug for at få løst det her også med hendes far, siger Malene Staal som håber, at både hendes søn og datter fremover vil kunne se begge forældre.

- Jeg mener jo, at børn skal have både deres mor og deres far.

Børnenes far, Vojo Mojsik, har til TV2-dokumentar i sin tid forklaret, at han bortførte børnene, fordi Malene Staal blev gift med en mand, der dengang var rocker. I 2016 udstedte en dommer ved Retten i Odense en kendelse på Vojo Mojsik, som blev varetægtsfængslet in absentia og Fyens Politi udsstedte herefter en arrestordre gennem Interpol.