Kina kræver svar efter mystisk anholdelse af topchef

Huaweis finansdirektør er blevet anholdt i Canada og kræves udleveret til USA

Kina kræver svar fra Canada efter anholdelsen af Huawei-topchef. Video: AP

Det kinesiske udenrigsministerium kræver nu svar på, hvorfor finansdirektøren for mobilgiganten Huawei lørdag blev anholdt i Canada.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Finansdirektøren, Wanzhou Meng, blev anholdt i Canada for siden at blive udleveret til USA, og der er kautionshøring fredag.

Se også: Kinesisk topchef anholdt: Kræves udleveret til USA

Anklagen lyder på sanktionsbrud, men myndighederne i Canada har ikke ønsket at uddybe årsagen til anholdelsen.

- Da der er et forbud mod oplysninger, kan vi ikke oplyse mere på dette tidspunkt, sagde talsmand for det canadiske justitsministerium Ian McLeod til Globe and Mail onsdag.

Geng Shuang, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, oplyser, at Kina er i kontakt med både USA og Canada om at få topdirektøren løsladt. Han fortæller, at hverken USA eller Canada har reageret på Kinas henvendelse.

Kina hævder, at Meng ikke har overtrådt hverken canadisk eller amerikansk lovgivning, hvorfor hun 'skal løslades med det samme'.

Datter af stifter
Wanzhou Meng er udover at være finansdirektør også næstformand i bestyrelsen og datter af Huaweis stifter, Ren Zhengfei.

Ifølge Globe and Mail har amerikanske myndigheder i lang tid efterforsket, hvorvidt Huawei har omgået sanktioner mod Iran ved at sælge udstyr fra Hewlett-Packard til landet.

Anholdelsen kommer samtidig med, at USA ligger i forhandlinger med Kina om en ekstra eksport-told på henholdsvis kinesiske og amerikanske varer.

USA har samtidig opfordret sine allierede til ikke at købe Huawei-udstyr, da man mener, det kan udgøre en sikkerhedsrisiko på grund af selskabets forbindelser til den kinesiske stat.

Herhjemme er Huawei en af de største leverandører af udstyr til TDC's mobilnetværk.

Anholdelsen har nu ført til øgede bekymringer på finansielle markeder verden over, der frygter, at det kan få krisen mellem USA og Kina til at blusse yderligere op, netop som de to lande ellers var blevet enige om at sætte den øgede eksporttold på pause.

Anholdelsen skete netop samme dag som Trump og Xi Jingping annoncerede deres aftale.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere