Kirkegård i pinlig navne-ups: Helge blev til Helga

En kontormedarbejder hos Slagelse Kirkegårde tastede forkert, da urnen med afdøde Helge Olsens aske skulle udleveres til hans enke.

Grethe Juul Olsen mistede sin mand Helge 19. marts. Nu er kærestebrevene fra 1968 det vigtigste minde, hun har tilbage om sin livsledsager siden 1968. (Foto: per Rasmussen)
Grethe Juul Olsen mistede sin mand Helge 19. marts. Nu er kærestebrevene fra 1968 det vigtigste minde, hun har tilbage om sin livsledsager siden 1968. (Foto: per Rasmussen)

Med hænderne knuget om et bundt kærestebreve sidder Grethe Juul Olsen i Dalmose på Vestsjælland og venter på at sige det sidste farvel til sin ægtefælle gennem 46 år.

På fredag skal urnen med Helge Olsens aske lægges i jorden på kirkegården i nabobyen Fuglebjerg.

Men urnen betyder ikke nær så meget som brevene.

Tårerne, som hun kæmper med at holde tilbage næsten hele tiden, handler ikke alene om sorgen og tabet af sin livsledsager og bedste ven.

De skyldes også frustration over det forløb, som hun og hendes to voksne børn Morten Olsen og Helle Kristiansen har været igennem, siden Helge Olsen døde af en blodprop på Rigshospitalet 16. marts.

- Kærestebrevene er det eneste, jeg med sikkerhed har tilbage, siger hun.

Efter bisættelsen troede Grethe Juul Olsen, at det sidste punktum var sat.

Det var det ikke.

Hendes frustration skyldes et brev, som hun fik med posten 1. april. På dagen, hvor det ellers er normalt at drive gæk med hinanden.

- Vi skal herved meddele, at Helga Olsens urne er klar til afhentning på Sct. Peders kirkegårdskontor, stod der i brevet.

Afsender var Slagelse Kirkegårde, hvor en kontormedarbejder tilsyneladende havde taget imod en urne fra Fælleskrematoriet i Ringsted, hvor asken var fra en kvinde.

Enke i chok

- Jeg fik et fuldstændigt chok. Jeg tænkte, at der måtte være en mand et sted, som sad og ventede på sin kone Helga. Og så tænkte jeg da også 'hvor er så min Helge'. Følelserne kom frem igen. Jeg følte en uvished, siger Grethe Juul Olsen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kærestebrevene betyder mere for Grethe Juul Olsen, end urnen gør, og det er kirkegårdskontorets skyld. (Foto: Per Rasmussen)
Kærestebrevene betyder mere for Grethe Juul Olsen, end urnen gør, og det er kirkegårdskontorets skyld. (Foto: Per Rasmussen)
 

Siden gik begge Grethe Juul Olsens børn i gang med at undersøge, hvad der var galt.

- Mor har ikke overskuddet, siger Morten Olsen til Ekstra Bladet.

Desværre var det ikke lige til at få klar besked.

- Der var lukket alle steder på grund af påske-helligdagene, fortsætter sønnen.

Helga blev også kremeret

Derfor var det først forleden, at familien fik en undskyldning fra en meget flov kirkegårdsleder, som også kunne afvise, at der skulle være nogen af hans ansatte, der forsøgte at gøre sig morsom med en aprilsnar.

- Det er en kontormedarbejder, som har tastet forkert i brevet til familien. En menneskelig og ulyksagelig fejl, siger Bent Nielsen, som er leder af Slagelse Kirkegårde.

Selv har han formuleret en skriftlig undskyldning til Grethe Juul Olsen, som blev sendt med posten 9. april.

Hun er imidlertid ikke helt tilfreds og mener, at kirkegårdskontoret helt bør ændre sine procedurer.

- De har glemt hans personnummer, men har husket deres kontonummer. Havde de bare skrevet personnummeret i brevet, så havde jeg ikke været i tvivl om, at det var en fejl, siger Grethe Juul Olsen.

Bedemand hjalp til

Bedemand Annette Bøgh, Slagelse, har gjort en stor indsats for at hjælpe familien med at få svar fra krematoriet om, hvorvidt der overhovedet var en kvinde med navnet Helga Olsen, der var blevet kremeret for nylig.

Og det var der faktisk.

Og hendes besked gjorde det ikke lettere for familien at sluge. 17. marts foretog Fælleskrematoriet Ringsted en kremering af en Helga Olsen, og det er fjerde gang, at en kvinde med det navn er blevet kremeret alt i alt.

Alligevel afviser ledelsen på Fælleskrematoriet i Ringsted over for Ekstra Bladet fuldstændig, at andet end asken fra Helge Olsen skulle ligge i den urne, som Slagelse Kirkegårde har fået udleveret, og som familien nu efter planen sætter i jorden på kirkegården i Fuglebjerg mellem Slagelse og Næstved fredag 17. april.

- Det må aldrig ske igen for nogen. Det er ikke sjovt med den usikkerhed, det giver, siger Grethe Juul Olsen.

1 af 2 Sådan så brevet ud. Helge var blevet til Helga. (Foto: Per Rasmussen)
2 af 2 Grethe Juul Olsen mistede sin mand Helge 19. marts. Nu er kærestebrevene fra 1968 det vigtigste minde, hun har tilbage om sin livsledsager siden 1968. (Foto: per Rasmussen)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere