Knivstikker stadig velkommen hos Indre Mission

TILGIVELSE: - Hvis han vil tilbage i vores fællesskab, får han lov til det, siger Indre Mission Ungdoms landsleder, Tonny D. Sørensen, om den 33-årige mand, som stak kvinde 17 gange

Her køres den sårede 27-årige kvinde ud til en ambulance på en båre i minutterne efter det blodige knivdrama i Indre Mission Ungdoms hus i Aarhus-bydelen Aabyhøj tirsdag aften. (Foto: Claus Bonnerup)
Her køres den sårede 27-årige kvinde ud til en ambulance på en båre i minutterne efter det blodige knivdrama i Indre Mission Ungdoms hus i Aarhus-bydelen Aabyhøj tirsdag aften. (Foto: Claus Bonnerup)

Rummeligheden er uden grænser hos Indre Mission Ungdom.

- Det er imod vores principper om åbenhed for alle at udelukke nogen fra vores fællesskab. Også manden, som nu er sigtet for drabsforsøg efter overfaldet på ét af vores kvindelige medlemmer i vores hus i Aabyhøj. Hvis han vil tilbage i vores fællesskab, når han en gang er på fri fod igen, får han lov til det. Men det er muligt, at vi beder ham opsøge et andet fællesskab end der, hvor overfaldet skete.

Se også: Kvinde fik 17 knivstik: Reddet fra forelsket stalker

Ordene kommer fra Tonny D. Sørensen, landsleder for Indre Mission Ungdom (IMU), to dage efter, at en 33-årig mand angreb en 27-årig kvinde med en 30 centimeter lang brødkniv midt under et bibelmøde. Den 33-årige AH, som for et år siden var blevet bedt om at holde sig væk fra Indre Mission-gruppens fællesskab i Aarhus-bydelen Aabyhøj, fordi han forfulgte den 27-årige kvinde, blev efter et grundlovsforhør onsdag varetægtsfængslet i fire uger i surrogat på en sikret, psykiatrisk afdeling i Risskov.

- Man kan måske kalde os naive, men vi er stolte over, at vi møder mennesker med kærlighed, omsorg og tillid. Vi er åbne over for alle, og det vil altid give nogen mulighed for at misbruge vores tillid, siger Tonny D. Sørensen.

Lå med ryggen til

Den 27-årige kvinde fik 17 læsioner efter stiksår i ansigtet, på overkroppen, armene, benene og fødderne. Kvinden befandt sig sammen med fire andre kvinder på førstesalen i IMU´s hus i Aabyhøj, da AH pludselig opsøgte huset tirsdag aften. Den 27-årige lå grundet rygproblemer på en madras på gulvet, da AH kom op ad trappen og fortsatte målrettet ud i et tilstødende køkken. Her tog han kniven, som han sekunder senere - ifølge politiet - forsøgte at dræbe kvinden med. Hun så ham ikke komme, idet hun lå med ryggen til trappen, og hun søgte i første omgang beskyttelse fra knivstikkene under et bord.

Kvindernes rædselsskrig på husets førstesal fik alarmklokkerne til at ringe hos en håndfuld mandlige IMU-medlemmer, som befandt sig neden for i haven. En af mændene var den 27-åriges ægtefælle, og han reddede formentlig sin kones liv ved med en træstol som skjold at presse AH væk, indtil den tavse knivgalning med de udtryksløse øjne gav op og flygtede.

Se også: Stukket ned ved bibelaften: Flere kvinder skreg af rædsel

- Alle mødedeltagerne, undtaget ægteparret, deltog i vores debriefing med en krisepsykolog onsdag. Her fik de lejlighed til at reflektere over deres frygtelige oplevelse og tale situationen igennem. Flere af vidnerne var selvfølgelig stadig chokerede og overordnet kan man sige, at de havde i hvert fald én fælles reflektion; kunne jeg have gjort noget anderledes.

- Dertil var svaret fra krisepsykologen nej, og at de alle handlede fuldstændig normalt i en så traumatisk og dødsensfarlig situation, fortæller Tonny D. Sørensen, som selv var til stede ved den såkaldte debriefing.

Opereret i foden

Her kunne deltagerne samtidig glæde sig over, at deres 27-årige ven blev udskrevet fra Aarhus Sygehus kun et døgns tid efter knivdramaet og en operation i den ene fod som følge af et dybt snitsår. Den 27-årige kvinde slap mirakuløst med læsioner, som antageligt ikke vil give hende nogen former for mén.

- Jo mere, vi har talt den forfærdelige hændelse igennem, jo mere går det op for os alle, at det kunne være gået langt værre. Overfaldet stod på i cirka 30 sekunder, men for alle vidnerne føles det, som om det varede 30 minutter, siger Tonny D. Sørensen, hvis første frygt for, at overfaldet kunne være religiøst motiveret hurtigt blev afkræftet. AH gik ifølge politiets sigtelse målrettet efter den 27-årige og kun hende.

Se også: Overlever fald fra 15. sal: Havde låst sig selv ude

Til trods for den blodige alvor får oplevelsen ikke IMU til at bygge mure eller andre sikkerhedsforanstaltninger.

- Vi har gennemgået vores procedure i sådanne situationer. Den består bl.a. i straks at sende tre erfarne medlemmer til ulykkesstedet. Det gjorde vi her, og det har fungeret fint. Det var en unik hændelse, som forhåbentlig aldrig sker igen, siger Tonny D. Sørensen.

Cirka 30.000 danskere menes at have deres gang inden for Indre Missions rammer hver uge, heraf er de 2.000 medlemmer af organisationens ungdomsafdeling IMU.

 

 

 

 

1 af 3 Politi og redningsfolk kunne heldigvis konstatere, at den 27-årige kvinde ikke var i livsfare efter at være blevet stukket 17 gange af en 33-årig mand tirsdag aften i Aarhus. (Foto: Claus Bonnerup)
2 af 3 Knivdramaet skete på førstesalen her i Indre Mission Ungdoms hus nær Aabyhøj Torv. Der var bibelmøde for en gruppe nu tidligere medlemmer af Indre Mission Ungdom, som er vokset ud af organisationens ungdomsafdeling. Gruppen har dog stadig deres gang i huset, fordi de var primus motorer, da stedet blev renoveret for en håndfuld år siden. (Claus Bonnerup)
3 af 3 Her køres den sårede 27-årige kvinde ud til en ambulance på en båre i minutterne efter det blodige knivdrama i Indre Mission Ungdoms hus i Aarhus-bydelen Aabyhøj tirsdag aften. (Foto: Claus Bonnerup)