Kokain og heroin giver fængsel i 15 år til britisk statsborger

"Operation Blackjack" var politiets kaldenavn for en stor sag om stoffer. Tiltalt forsøgte at spille sindssyg.

I 19 måneder har en britisk statsborger ventet på at få at vide, hvor mange år han skal regne med at skulle tilbringe i fængslet.

Mandag eftermiddag er spændingen blevet udløst. Dommen lyder på fængsel i 15 år, ligesom han udvises af Danmark for bestandig.

Sammen med fire andre mænd blev den nu 32-årige Ishtiaq Ahmed Mumtaz i juli 2017 kendt skyldig i at have håndteret cirka 25 kilo kokain og 2 kilo heroin.

Tre af de dømte fik 12 års fængsel, mens en fjerde mand blev idømt fire år. Men for Mumtaz har sagen trukket ud i godt halvandet år.

Årsagen er, at han skulle mentalundersøges, hvorefter Retslægerådet skulle se på erklæringen. Først da kunne man finde en ny dato for at få fastsat straffen.

Både i mentalundersøgelsen og udtalelsen fra rådet lyder det, at den 32-årige har overdrevet eller simuleret en psykisk sygdom. Men han er normalt begavet og ikke syg, og derfor er han egnet til straf.

Ifølge anklagemyndigheden var Ishtiaq Mumtaz hovedmanden i smugling og videredistribution af den omfattende mængde narkotika.

Forsvarer Peter Secher erkendte, at hans klient havde en central rolle i sagen, men afviste, at han kan siges at have fungeret som bagmand. Nok nærmere mellemleder.

Retten hælder til den sidste beskrivelse. Han var en slags mellemmand med en overordnet og styrende rolle, oplyser anklager Anne Møller.

Sagen går tilbage til maj og juni 2016. Her blev kilovis kokain og heroin smuglet til Danmark og gravet ned forskellige steder i omegnen af København.

Men politiet var kommet på sporet af smuglerringen.

Efterforskningen forløb under kodenavnet "Operation Blackjack", og betjentene har både lavet telefon- og rumaflytninger i jagten på beviser mod de fem mænd.

Anklager Anne Møller havde argumenteret for en dom på mindst 17 år i fængsel. Tre af årene skulle være en reststraf fra en tidligere dom om indsmugling af heroin.

I dommen med en fællesstraf på 15 år indgår dog kun en mindre del fra den tidligere afgørelse. Udmålingen begrundes også med den lange tid, som den tiltalte efterhånden har tilbragt som varetægtsfængslet, oplyser anklageren.

Forsvarer Peter Secher mente, at hans klient burde slippe med 11 eller 12 års fængsel.

- Jeg vil bare gerne have det overstået, sagde den tiltalte selv, da han fik det sidste ord i retten.