Kollega om drabstiltalt sygeplejerske: 'Opfattede at hun forsøgte at myrde patient'

Den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Sagen er startet i dag i Retten i Nykøbing Falster

Den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Hun nægter sig skyldig. Foto: Privat
Den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Hun nægter sig skyldig. Foto: Privat

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): Den 31-årige sygeplejerske, der er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på Nykøbing Falster Sygehus i perioden 2012-2015, nægter sig skyldig i alle anklager.

Det fastslog hendes forsvarer, Jørgen Lange, på vegne af sin klient. Samtidig nedlægger hun påstand om frifindelse i forhold til at blive frakendt retten til at arbejde som sygeplejerske.

Den 31-årige mørkhårede sygeplejerske, der har håret i en fletning og er iført en grå strikket cardigan og et tørklæde om halsen, sidder selv med ryggen vendt væk fra tilhørerne. Hun virker mut, men reagerer i øvrigt ikke synligt på det, der bliver fremlagt i retten.

Anklageren er gået i gang med sin forelæggelse af sagen, hvor han blandt andet skitserer, hvordan sagen startede.

Han fortæller, at politiet blev opmærksomme på sagen, da de blev kontaktet af en overlæge fra Nykøbing Falster Sygehus, fordi der var mistanke om, at en sygeplejerske dræbte patienter ved indgivelse af medicin, og at der var tre mistænkelige dødsfald kort efter hinanden på samme vagt.

En kvinde, Maggi Rasmussen, som tiltalte havde tilsyn med, var desuden tæt på at dø på samme vagt, og en af den tiltaltes kolleger, der blev afhørt 1. marts forklarede, ifølge anklagerens forelæggelse, ’det var hendes opfattelse, at tiltalte forsøgte at myrde denne patient’.

Efter blandt andet afhøringer af kolleger, sikring af medicinsk affald på hospitalet og ransagning af den tiltaltes taske, blev hun anholdt. I sygeplejerskens taske blev der blandt andet fundet flere blisterpakninger nogle tomme, nogle med et par piller. Samt et afrevet patientlabel fra Maggi Rasmussen.

Protest mod navneforbud
Inden sagen gik i gang, behandlede retten spørgsmålet om navneforbuddet, der er nedlagt for den tiltalte fra sagens start. Et navneforbud, som Ekstra Bladet på forhånd havde begæret ophævet, og som blev bakket op af BT, blandt andet med henvisning til sagens grovhed.

De juridiske dommere valgte at ophæve navneforbuddet under henvisning til, at hensynet til offentlighed i retsplejen opvejer hensynet til den tiltalte. Men kendelsen fik, på anmodning fra kvindens forsvarer, Jørgen Lange, tillagt opsættende virkning. Derfor skal spørgsmålet først behandles i Østre Landsret, før man eventuelt kan bringe kvindes navn.

Under forsvarerens protest mod ophævelse af navneforbuddet henviste han til, at kvinden ville udsættes for en unødig krænkelse. Ligeledes argumenterede han mod Ekstra Bladets argument om, at kvinden som sygeplejerske indtager en betroet stiling.

- Uanset at man kan tale om forbrydelsens grovhed, så er det min klare opfattelse, at der ikke er grund til ikke at opretholde navneforbuddet, sagde han.

Der er i alt plads til 100 tilhørere i retssalen, hvor to retssale er blevet slået sammen for at sikre, at der er plads til alle. Alle pladser er dog ikke besat.

Blandt tilhørerne er sygeplejerskens kæreste og hendes forældre. Faren og kæresten blev dog bedt om at forlade retssalen, fordi de senere skal afgive forklaring.

Den nu 31-årige sygeplejerske og mor blev anholdt efter en nattevagt på Nykøbing Falster Sygehus 1. marts 2015. En nattevagt, som hun selv beskrev således på Facebook, da hun kom hjem fra arbejde:

’Så kom man endelig hjem efter den værste nattevagt nogensinde. Men tak for kampen’.

Den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Foto: Privat 112 - 11. mar. 2016 - kl. 08:58 Sygeplejerske tiltalt for tre drab: Nu starter sagen efter 377 dage

Undervejs har politiet efterforsket flere dødsfald, men kvinden er blevet tiltalt for at have begået i alt tre drab og et drabsforsøg mod patienter, som var bragt syge til Nykøbing Falster Sygehus for at få hjælp til at få det bedre.

Kvinden har nægtet sig skyldig hele vejen igennem, og under en fristforlængelse i august sidste år fortalte hun om sin situation på opfordring fra sin forsvarer, Jørgen Lange.

Tendens til overdramatisering
- Det har været ekstremt pinefuldt. I fem en halv måned har jeg lagt ører til rygter og beskyldninger om noget, jeg ikke har gjort. Min familie lider. Ikke mindst også min syvårige datter, sagde hun.

Arne Herskov (tv) var indlagt på Nykøbing Falster Sygehus og skulle have været på aflastning på et plejehjem, da han uventet døde. Her sidder han med sine to brødre Vagn og Kenny. Foto: Privat 112 - 11. mar. 2016 - kl. 07:12 Sygeplejerske tiltalt for at dræbe Arne: Min bror var ikke dødssyg

Specialanklager Michael Boolsen har undervejs fremlagt resultatet af mentalundersøgelsen af kvinden, der vurderede, at hun lider af en personligheds-forstyrrelse, der gør hende ’let påvirkelig følelsesmæssigt, ligesom hun ’mangler tanke på andre’ og er ramt af en ’vedholdende søgning efter spænding i tilværelsen’.

- Den gør, at hun kan have tendens til at overdramatisere, forklarede han til Ekstra Bladet efter retsmødet.

Desuden er et vægtigt vidne en kollega, der har forklaret, at hun så sygeplejersken, da hun var i færd med at give den 73-årige kvinde, der overlevede, en indsprøjtning. Hun skal afgive forklaring i retten 25. april.

Retssagen forventes først afsluttet i juni.

Her er tiltalerne

Retten i Nykøbing Falster indledte i marts retssagen mod en sygeplejerske, der 1. marts 2015 blev anholdt efter en nattevagt på det lokale sygehus, hvor flere patienter døde.

I alt er den 31-årige kvinde tiltalt for ni forhold, som er beskrevet på følgende vis i anklageskriftet.

* Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov. Forbrydelsen skete 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 09.00 og klokken 21.30 på Nykøbing Falster Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam - bedre kendt som Stesolid.

* Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.

* Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i tidsrummet mellem 1. januar 2015 og 1. marts 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.

* Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015 mellem klokken 19 og 20.30. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.

* Forhold 5 beskriver sagens tredje drab. Her er offeret den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge anklagen er blevet dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og diazepam - går igen.

* Forhold 6 zoomer ind på drabsforsøget på den 73-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet bliver hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19 til 1. marts klokken 05.35 med en dødelig dosis af morfin, diazepam og hjertemedicinen Cordarone. Drabet mislykkes imidlertid, da kolleger fatter mistanke og når at give patienten modgift.

* Forhold 7 er en tiltale for overtrædelse af både straffe- og autorisationsloven, da den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.

* Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelse om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter, Zopiclone samt en sprøjte, der havde indeholdt Stesolid.

* Forhold 9 går på, at den 31-årige kvinde under sin varetægtsfængsling har besiddet og anvendt en mobiltelefon.

Kilder: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere