Kollega om Fergos pludselige død: Det er en stor sorg

Den tidligere kirkeminister, der døde søndag, havde været sygemeldt siden midt i august

- Hun lå i hvert fald på hospitalet og var i bedste hænder, da det skete, fortæller sognepræst Niels Henrik Olesen til Ekstra Bladet. (Foto: Lars Krabbe/Polfoto)
- Hun lå i hvert fald på hospitalet og var i bedste hænder, da det skete, fortæller sognepræst Niels Henrik Olesen til Ekstra Bladet. (Foto: Lars Krabbe/Polfoto)

Venstre-kirkeministeren fra 2001-2005, Tove Fergo, sov søndag ind i en alder af blot 69 år.

Det gjorde hun efter et kortvarigt sygdomsforløb, fortæller hendes kollega sognepræst Niels Henrik Olesen fra Simon Peters Kirke på Amager.

– Hun døde efter en relativt kortvarig sygdom. Hun havde haft det lidt dårligt i sommer, og så blev hun sygemeldt i midten af august, siger han til Ekstra Bladet og fortæller, at dødsfaldet kom som en kedelig overraskelse:

– Hun har været her i 42 år, og i hele sit virke har hun yderst sjældent været syg. At hun skulle gå bort nu, havde vi ikke regnet med.

Skete pludseligt

Årsagen til den tidligere ministers død er endnu ikke kendt, og heller ikke hendes mangeårige kollega er sikker på, hvad Tove Fergo fejlede.

– Jeg ved, hun skulle gå til nogle behandlinger over længere tid. Jeg ved ikke, om det har været en hjerneblødning eller et hjertestop. Hun lå i hvert fald på hospitalet og var i bedste hænder, da det skete. Men det skete meget pludseligt, siger Niels Henrik Olesen, der har haft kontakt med familien, som er meget berørt over tabet.

– Det er deres mor, bedstemor og hustru, der er gået bort, så det er naturligvis en stor sorg.

Se også: Tidligere minister er død

Engageret og moderne

Familien er endnu ikke så langt i processen, at man ved, om Tove Fergo skal begraves i sin egen kirke på Amager.

– Jeg har nævnt, at vi selvfølgelig står til rådighed, da det jo er hendes kirke og menighed, fortæller Niels Henrik Olesen.

Tove Fergo var blot kirkeminister i en enkelt valgperiode, men under sin ministertid høstede hun anerkendelse for at synliggøre et ellers meget usynligt ministerium.

Det gjorde hun blandt andet ved at lægge sig ud med landets biskopper i forbindelse med en udskiftning af den gængse salmebog. Det mente hun ikke var nødvendigt, og det faldt ikke i god jord hos stifternes øverste myndigheder.

Det er dog i hendes egenskab som engageret sognepræst, at Niels Henrik Olesen vil huske hende.

– Hendes politiske virke vedrørte ikke os, men jeg vil huske hende for sit store engagement i arbejdet med børn og unge. Det har været en vældig succes. Samtidig har hun været meget engageret i fornyelse af kirken, og det har været bemærkelsesværdigt, at hun ville og kunne fornyelsen efter så mange år som præst.