Kommune betalte svenske vanekriminelles luksuslejligheder og skitur

Afhoppere fra kriminelle miljøer har tilsyneladende haft lidt for vide rammer til at fortsætte forbryderkarrieren, afslører svensk tv-program

Kriminelle, som skulle hjælpes ud af deres kriminalitet, boltrede sig i sneen i Sälen i Sverige. Foto: Colourbox
Kriminelle, som skulle hjælpes ud af deres kriminalitet, boltrede sig i sneen i Sälen i Sverige. Foto: Colourbox

I håb om at få vaneforbrydere ud af kriminaliteten har de sociale myndigheder i Malmø anbragt en række unge mænd i støtteboliger rundt omkring i byen. Pris: 70 millioner svenske kroner (knap 51 millioner danske kroner, red.).

Det har dog langtfra fået dem til at opgive deres kriminelle løbebane. Mens kommunen har betalt for deres bolig, er der blevet begået drabsforsøg, opbevaret sprængstoffer, våben og narkotika.

Det afslører det svenske tv-program for undersøgende journalistik 'Uppdrag granskning' på SVT tirsdag.

Bag støtteboligerne til de kriminelle står en en privat virksomhed.

Virksomheden 'hjælper' ca. 30 personer ad gangen, og Malmø er virksomhedens største kunde.

Luksuslejligheder
Da Malmø i sommeren 2017 var ramt af hyppige skyderier og eksplosioner, endte flere unge fra den kriminelt hårdt belastede bydel Rosengård i støtteboligerne.

I juli delte to unge fyre en femværelseslejlighed på 180 kvadratmeter i centrum af byen. Det er virksomhedens mest eksklusive lejlighed med pejs og altan. Kommunen betalte 1500 svenske kroner (knap 1100 danske kroner, red.) om dagen for den ene mand og 1800 svenske kroner (godt 1300 danske kroner, red.) for den anden. Beløbet omfattede aften- og natovervågning og mad. Da mændene ikke gjorde rent, fik de også rengøringshjælp.

En af lejlighedens beboere satte dog ikke pris på rengøringen. Da han fik besked om, at rengøringshjælpen ville komme klokken 13, truede ham med at 'smadre deres ansigt' og smide dem ud over altanen', hvis han blev vækket.

Manden er 18 år og skulle hjælpes ud af sin kriminelle karriere. Den dag, han og samboen skulle have rengøringsbesøg, havde han været ude til klokken 06.00 om morgenen.

Et par timer før eksploderede en bombe i en bygning på Höja og medførte omfattende skader. Den 18-åriges fingeraftryk blev fundet på eksplosionsanordningen, ligesom politiet senere fandt samme type eksplosiver i leljligheden.

I mandens telefon var en sms fra en berygtet kriminel, som havde sendt instruktioner om levering af sprængstoffer.

Kokainlager
De sociale myndigheder nåede at betale 45.000 kroner (knap 33.000 danske kroner, red.) om måneden for at give den 18-årige husly.

En af støttelejlighederne, som Malmø Kommune har bekostet, er ifølge SVT blevet brugt som kokainlager.

Flere af de kriminelle afhoppere har da også udvist stor interesse for sne. Tidligere på året deltog flere 'tidligere' kriminelle i en skitur til Sälen, som virksomheden arrangerede.

- Formålet var at se noget andet. Det fungerede rigtig godt, siger en ejerne af virksomheden bag projeket til SVT.

Politikilder, som SVT har talt med, hæfter sig ved, at skituren var fyldt med tunge kriminelle fra de samme kredse.

- At gøre ting sammen er ikke usædvanligt som led i en rehabilitering, siger afdelingsleder i Malmø Stad, som mener, at små ting kan have en stor effekt.

Stopper samarbejde
Malmø Kommune har ovenpå SVT's afsløringer valgt at afbryde samarbejdet med støtteforetagendet.

- I øjeblikket vil ingen unge blive placeret hos virksomheden, siger Sedat Arif, formand for Arbejdsmarkeds- og Socialnævnet i Malmø Stad tirsdag aften til SVT.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere