Krav til rivaliserende bande: Brænd jeres trøjer

Ekstra Bladet fandt bandekrigens anden part, men der var ikke tegn på forsoning blandt bande-folk, der er i konflikt med LTF

Det er en strid om territorier, der gør, at Mjølnerparken endnu engang danner ramme om bandeskyderier. Foto: Kenneth Meyer.
Det er en strid om territorier, der gør, at Mjølnerparken endnu engang danner ramme om bandeskyderier. Foto: Kenneth Meyer.

Han er midt i 20'erne og bærer den skudsikre vest synligt og med den største selvfølgelighed. Fyren ved siden af ham lyner sin jakke helt op, tager hætten over hovedet, så den dækker den sorte kasket med 'Brothas'-logoet. Kun hans mørke øjne er synlige. Et prik med to fingre på hans brystkasse afslører, at han også er iført skudsikker vest under jakken, der er alt for varm til årstiden. De er klar.

- Vi har ikke noget navn. Ikke endnu. Men vi er mange i Mjølnerparken og Nordvest, siger de, da vi, med henvisning til kasketten med Brothas-logoet, spørger om den forhenværende Brothas Souljaz-bande er gendannet.

En bande, der af flere omgange har forvandlet Mjølnerparken til et epicenter for bandeopgør – blandt andet i 00’erne, hvor der var en del af de københavnske indvandrergrupperinger, som lå i blodig krig med rockerklubben Hells Angels.

Nu er de en del af en konflikt ude af kontrol, hvor uskyldige mennesker risikerer at blive ofre for vildfarne kugler, når banderne kæmper på åben gade.

- Det her stopper kun, hvis LTF (Loyal To Familia, red.) tager ind på Rådhuspladsen og brænder deres trøjer, siger en tredje person, der netop har tilsluttet sig gruppen på Mjølnerparkens parkeringsplads og har overhørt Ekstra Bladets spørgsmål.

Han henviser selv til den hedengangne rockerklub Bullshit, der i sin tid overgav sig til rivalerne fra Hells Angels ved at brænde deres rockerveste efter en lang og blodig rockerkrig. Med trøjerne mener han LTF’s karakteristiske bandetrøjer, der det sidste halve år har fyldt i både gadebilledet og medierne.

Markering af territorier
'En gruppering fra Mjølnerparken, Nordvest og Husum', lyder det fra politi og folk med indsigt i bandemiljøet, når de skal sætte navn på den ene af parterne i bandekonflikten, der på halvanden måned har resulteret i mindst 18 skyderier på åben gade i København.

Ekstra Bladet tog til Mjølnerparken i København for at få finde ud af, hvem denne gruppering er, og hvad konflikten bunder i. En konflikt, der har fået Københavns Politi til at advare unge mænd om at færdes på Nørrebro og politikerne til at stå i kø med løsningsforslag.

Den anden part – Loyal To Familia – har det sidste halve år ekspanderet voldsomt. Banden har forsøgt at få fodfæste i Århus, flere steder på Sjælland og senest i Helsingborg og Malmø. Også i København har banden haft vokseværk, så den nu rækker langt ud over området omkring Blågårds Plads, hvorfra banden oprindeligt udspringer.

Flere personer dukker op fra gårdene bag Mjølnerparkens røde boligblokke, og i løbet af kort tid er gruppen vokset til 8-10 personer. Ingen af dem ønsker at stå frem med navn eller billede i avisen, men de fortæller, at det er en strid om retten til at være i området.

- LTF tror de kan overtage hele Nørrebro, men vi overgiver os aldrig. Vi er ikke så mange lige nu – vi er ikke morgenmennesker – men kom tilbage i eftermiddag og se. Det er hele Mjølnerparken og Nordvest, siger de.

De vil ikke uddybe, hvad det rent praktisk betyder, at LTF vil overtage Mjølnerparken, men hæver, at det er LTF, der står bag de skyderier, der ifølge Københavns Politi har ramt tilfældige.

- Men I skyder også?

- Ikke tilfældige, lyder svaret.

Ny frontlinje
Vi spørger gruppen, om de har en leder eller talsmand. Det har de ikke, men en af dem fisker en mobiltelefon frem fra lommen, vender ryggen til og går et par skridt væk, mens han taler. Da han er færdig, gør han en bevægelse med hovedet mod en af de røde blokke og begynder at gå i samme retning.

Vi følger efter ham, og bag os går to af fyrene fra parkeringspladsen. Et par midaldrende kvinder med lyst hår kigger efter os, da vi passerer deres bænk. Fyren med mobiltelefonen forklarer, at vi er journalister.

Vi går forbi to små piger, der løber på løbehjul, og da vi drejer rundt om blokken, møder vi to mænd, der i mange år har været en del af Mjølnerparkens bandemiljø. Ikke langt derfra holder to politibiler med uniformerede betjente.

De to mænd fortæller stort set samme historie, som gruppen på parkeringspladsen. At LTF har fået storhedsvanvid og vil styre hele Nørrebro. Senest har de overtaget Sigynsgade på ydre Nørrebro.

- Hvis de unge vil starte Brothas igen, så kan de gøre det, siger en af de to mænd.

LTF's fremfærd i Sigynsgade betyder, at der kun er få hundrede meter mellem de rivaliserende grupper. Frontlinjen er nu Rovsinggade, hvor en person blev ramt under et drive-by skyderi.

Fra barndomsvenner til fjender
Det to grupperinger har en længere historik. For cirka ti år siden dannede flere af bandemedlemmerne fælles front mod Hells Angels og AK81 i en af nyere tids mest voldsomme bandeopgør. Senere kom der ondt blod mellem to grupper, hvilket resulterede i flere skyderier og voldelige overfald.

Der blev efterfølgende lagt låg på konflikten, og genetableringen af venskabet blev for alvor slået fast, da Loyal to Familia inviterede Brothas til fællesspisning på et spisested på indre Nørrebro.

- Nogle af dem har jeg kendt hele livet, men vi har ingen kontakt nu, siger en af dem.

Hvor alvorlig er den her konflikt?

- Det er, som det altid har været.

Ekstra Bladet kender identiteten på de to ledende personer fra Mjølnerparken og har desuden været i kontakt med LTF, der ikke ønsker at kommentere sagen.

Politi: En spiral af hævn og gammelt had

- Det er hævn på hævn

Sådan vurderer fungerende politiinspektør Torben Svarrer hos Københavns Politi situationen i øjeblikket mellem Loyal To Familia (LTF) og den rivaliserende gruppe fra Mjølnerparken.

Han ønsker ikke direkte at kommentere bandens udtalelse til Ekstra Bladet, om at konflikten handler om LTF's fremmarch på Nørrebro.

- Der er mange ting, der spiller ind. Blandt andet kampen om territorier, men også personlige stridigheder og ønsket om hævn. Mange af dem har uoverensstemmelser, der går mange år tilbage, siger han til Ekstra Bladet.

Til de kryptiske udtalelser om, at banden Brothas er genetableret i Mjølnerparken, siger Torben Svarrer, at de hos Københavns Politi også har set indikationer, der peger i den retning, men at det ikke er noget, de kan sige med sikkerhed.

Sytten ransagninger mod bandefolk
Politiet ransagede tirsdag formiddag sytten forskellige steder i Københavns-området, primært Nørrebro og Nordvest.

- Det handler om indsatsen over for banderne. Og formålet har været at vise de bandemedlemmer, der opererer derude, at vi sætter meget hårdt ind på at efterforske alle former for kriminalitet, de står bag, siger fungerende politiinspektør Torben Svarrer.

Det er sager omkring vold, berigelseskriminalitet, narkotikakriminalitet på et lavere plan og røveri.

- Det er ikke skyderier, vi snakker om. Det er den dagligdags kriminalitet, som de også står bag. Og der er formålet at få dem stillet til ansvar så hurtigt som muligt, siger han.

Aktionen tirsdag endte dog uden det store resultat. Ni personer blev sigtet, og der blev fundet en lille smule hash og endnu mindre kokain. Ingen våben eller tyvekoster.

Han fortæller desuden, at politiet har foretaget 398 visitationer siden zonen blev oprettet 20. juli.