Krisepsykolog: Det værste man kan komme ud for

To familier gennemlever enhver forælders værste mareridt efter fredagens dødsbrand i Nakskov

Blomsterne hober sig op foran det nedbrændte hus i Nakskov. (Foto: Per Rasmussen)
Blomsterne hober sig op foran det nedbrændte hus i Nakskov. (Foto: Per Rasmussen)

Det meste af byen Nakskov er i chok, efter fire børn og en voksen fredag mistede livet i en voldsom brand, men det er nok de færreste, der kan forestille sig den sorg, familierne til brandofrene gennemgår i denne tid.

Det kommende lange stykke tid skal bruges på at bearbejde det store tab, og der findes ikke konkrete redskaber, der kan benyttes i kampen for at komme videre, fortæller krisepsykolog Henrik Lyng.

(Foto: Per Rasmussen) 112 - 2. feb. 2015 - kl. 14:06 Mors rørende brev til sønner: Uretfærdigt og ubærligt

- For de fleste vil det at miste et barn nok være det værste, man kan komme ud for, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Det er noget, der griber rigtig meget ind i ens liv og ændrer meget på, hvordan man ser på sig selv og den verden, man lever i. Forestillingen om alle de år, man skulle have med sit barn, brister - og hvis man mister sit eneste barn, kan der gå noget tid, hvor man ikke længere føler sig som en forælder, siger Henrik Lyng.

Der bliver sat lys udenfor villaen, hvor fem mennesker omkom fredag aften (Foto: Per Rasmussen) 112 - 2. feb. 2015 - kl. 09:36 Skoler og børnehaver berørt af dødsbrand

I dette tilfælde er der i begge familier et barn, som ikke var involveret i den tragiske ulykke - en lillesøster til Viktor og Tobias og en storesøster til Freja og Casper.

- Der kan komme en periode, hvor forældrene har svært ved at tage sig ligeså godt af de børn, der er tilbage, som de gerne ville. Sådan et tab tager virkelig hårdt på en familie, så derfor er det rigtig vigtigt, at man i sådan en situation tager imod hjælp fra sin omgangskreds, siger krisepsykologen.

Tilbyd hjælp og selskab
Og det stiller ikke kun krav til familien selv, men også, at omgangskredsen - familie, venner, skoler osv. - træder til.

- Man kan tilbyde helt almindelig praktisk hjælp - for eksempel at købe ind, lave mad, slå græsplænen - og man kan være sammen med de her mennesker og ikke undgå dem. Der sker ofte det, at omgivelserne bliver forskrækkede, når der sker en tragedie og for eksempel ikke ved, hvad de skal sige til de efterladte. Men så sig dét; at det er svært at finde ord, i stedet for at lægge afstand og give op.

Der blev tændt lys og lagt blomster foran det udbrændte hus i Nakskov søndag. (Foto: Per Rasmussen) 112 - 1. feb. 2015 - kl. 23:42 Rørende hyldest til døde Thomas: 'Du er en helt'

Man skal altså ikke være bange for at tale om det - heller ikke selvom det gør ondt, fastslår krisepsykologen.

- Det er ikke noget, der forsvinder. Livet er ændret for altid, hvis man mister et barn - og det er ikke noget, man skal lægge bag sig, for det er ikke noget, der mister sin betydning. Det er noget, man skal tage med sig, og man skal lære, hvordan man kan leve videre med de ændrede livsvilkår, siger Henrik Lyng.

(Foto: Per Rasmussen) 112 - 2. feb. 2015 - kl. 11:55 Det kan ofre afsløre om dødsbrand

For de efterladte søskende er det vigtigt, at omgivelserne forstår, at deres sorgbearbejdelse kan adskille sig lidt fra voksnes.

- De helt små børn har ikke forståelse for det abstrakte i liv og død, og selvom de har været til begravelse, kan de godt efterfølgende finde på at spørge, om bror eller søster skal med i Tivoli i weekenden. Samtidig bearbejder børn ofte sorg stykvis, hvilket betyder, at de kan være glade en dag og kede af det den næste, siger Henrik Lyng.


Nakskov er i sorg efter fem mennesker mistede livet i en brand (video: Per Rasmussen)


Der blev lagt blomster til de fem - fire børn og en familiefar - dagen derpå (video: Per Rasmussen)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere