Kroatisk familie bag flere hjemmerøverier: Anklager kræver historisk straf

Anklager ønsker, at strafferammen for røveri sprænges i sag om kroatisk familie, der er kendt skyldig i stribe af hjemmerøverier

Familien har blandt andet været tiltalt for dette hjemmerøveri mod en 64-årig fåreavler på Møn. Video: Per Rasmussen

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): Det skal koste et kroatisk forældrepar 15 års fængsel for at have planlagt 24 forskellige hjemmerøverier mod ældre og svagelige borgere i Danmark.

Samtidig skal deres to sønner på 20 og 23 år have den maksimale straf på 18 års fængsel for at have udført forældrenes uhyggelige planer.

Det mener anklager Susanne Bluhm, som netop har afsluttet sine sidste bemærkninger i den hidtil mest omfattende sag om hjemmerøverier i Danmark.

Her er familiens 'røverhule', hvor politiet fandt en masse koster fra hjemmerøverierne. Familiens to ældste sønner er kendt skyldige i den groveste form for frihedsberøvelse i flere af hjemmerøverierne.  Foto: Per Rasmussen 112 Slog til mod ældre: Familie kendt skyldig i stribevis af hjemmerøverier

- Ud fra det meget store antal hjemmerøverier og de meget grove omstændigheder, mener jeg ikke, at den her sag kan afgøres med en mindre straf end maksimum. Der er tale om så mange forhold og så mange forurettede, at min påstand er fængsel i ikke under 18 år, lød det fra anklageren, der i sin påstand mod den kroatiske familie benytter sig af den særligt skærpende §88 i straffeloven, der giver mulighed for at forhøje straffen med 50 % i særligt grove og hensynsløse sager.

Samtidig mener anklageren, at familiens to ældste sønner kan få forhøjet straffen til 18 år, fordi de tidligere i dag blev kendt skyldige i særlig grov og lang frihedsberøvelse af nogle af ofrene.

- Røverierne bærer præg af meget stor hensynsløshed. Ofrene har været bundet med strips og kneblet, så de næsten ikke kunne få vejret. Det eneste gode, man kan sige om den her sag, er, at den ikke er endt som en drabssag. Men det er vist mere held, end det er de tiltaltes skyld, at ingen her har mistet livet, sagde anklageren.

Den kroatiske familie holdt til i dette hus på Falster. Foto: Per Rasmussen
Den kroatiske familie holdt til i dette hus på Falster. Foto: Per Rasmussen

Den kroatiske familie blev tidligere i dag kendt skyldig i 24 ud af 26 forskellige sager om hjemmerøveri begået i slut 2016 og frem til efterår 2017.

Samtidig blev familiens yngst søn frikendt, mens en familieven på 37 år blev kendt skyldig i tre hjemmerøverier.

Ruth fortæller om natten, hvor hun og hendes datter blev overfaldet af røvere. Foto: Per Rasmussen Krimi Ruth og datter udsat for hjemmerøveri: Det var så modbydeligt

Røverierne var oftest rettet mod ældre eller syge mennesker, der boede alene.  Iført mørkt tøj og til tider maskeret trængte hjemmerøverne ind i ofrenes hjem og bandt dem, truede dem og i nogle tilfælde udsatte dem for vold.

Flere af ofrene blev forladt bundet og værgeløse i flere timer, før pårørende eller hjemmehjælpen tilfældigt fandt dem.

Udbyttet ved røverierne har været meget varierende, men løber ifølge politiet op i flere millioner kr.

Den kroatiske familie blev anholdt i november 2017. Da politiet slog til var deres hus proppet med koster, som kan spores tilbage til hjemmerøverierne og 11 indbrud, som der også er rejst tiltale for.

Retten i Nykøbing Falster forventes at tage stilling til straffen senere i dag.