Kundby-pige dømt igen: Ville begå terror mod to skoler

17-årige Natascha Colding-Olsen er skyldig i forsøg på terror

Natascha Colding-Olsen blev tidligere i år idømt seks års fængsel.

17-årige Natascha Colding-Olsen er skyldig i forsøg på terror.

Det har et nævningeting i Østre Landsret vurderet fredag eftermiddag. Tre dommere og otte ud af ni nævninge har i landsretten vurderet, at pigen er skyldig.

De mente, at pigen forsøgte at udøve jihad mod de vantro.

Den niende nævning mente ikke, at det var bevist, at pigen havde i sinde at føre planerne ud i livet.

Ritzaus Bureau har været til stede under afsigelsen af skyldkendelse. Bureauet skriver, at pigen stod og kiggede tomt ud i luften. Hun så lettere opgivende og skuffet ud i sin løse joggingbukser og sorte Adidas-trøje.

I retssalen sad også mange af pigens pårørende.

Pigen blev i maj idømt seks års fængsel ved Retten i Holbæk. Det var pigens tidligere skole i Fårevejle og den jødiske Carolineskole i København, som efter hendes planer skulle bombes tilbage i 2016.

Både pigen og statsadvokaten valgte at anke Retten i Holbæks vurdering af sagen. Mens anklagemyndigheden mente, at seks års fængsel er en forkert straf til pigen og hellere ser pigen idømt forvaring, krævede forsvarer Mette Grith Stage frifindelse fra skyldsspørgsmålet.

Østre Landsret har altså nu vurderet, at der ikke bliver tale om frifindelse. Retten har fundet det bevist uden for enhver rimelig tvivl, at pigen havde aktuelle planer om at begå terror.

Fra sit pigeværelse i den vestsjællandske by Kundby forsøgte den dengang 15-årige Natascha Colding-Olsen i efteråret 2015 at tage kontakt med Islamisk Stat og organisationens leder.

Hun fik hul igennem til flere militante islamister, og i løbet af ganske kort tid blev hun radikaliseret. Det skete efter en rejse til Tyrkiet i sommeren 2015

Hun satte sig siden for at gennemføre et bombeangreb mod Sydskolen i Fårevejle, hvor pigen var blevet mobbet. Angrebet skulle rettes mod en gallafest på skolen i januar 2016. Bomben skulle indeholde sprængstoffet TATP.

Moster til Kundby-pigen mener, at alle har svigtet i sagen. Foto: Per Rasmussen Krimi Moster til Kundby-pigen: Alle har svigtet Natascha

Stoffet har optrådt i flere terrorsager og er kendt under navnet Satans Mor på grund af sin ustabilitet. Pigen havde købt både brintoverilte og acetone i to Matas-butikker.

Kemikalierne indgår i sprængstoffet, og pigen lå også inde med manualer til fremstilling af bomber.

Gallafesten på Sydskolen i Fårevejle blev afviklet 8. januar. Angrebet blev aldrig til noget. Pigen nåede ikke engang frem til at fremstille en funktionsdygtig bombe.

Herefter ændrede pigen planer og udså sig et nyt mål, den jødiske Carolineskole i København. Den plan blev heller ikke ført ud i livet.

3. januar 2016 blev pigen anholdt, og siden har hun siddet fængslet. Først på den sikrede institution Grenen og siden i Vestre Fængsel.

Den 17-årig pige blev anholdt i januar 2016, efter at politiet fandt kemikalier i hendes hjem og manualer til bombefremstilling. Pigen havde på flere lapper papir skrevet om angreb på to navngivne skoler. Tegning: Jørgen Bitsch 112 - 21. nov. 2017 - kl. 21:46 Kundby-pigen skriver fortsat med terror-dømte

På institutionen stak hun en pædagog ned med et skår fra et knust spejl. Det har hun gennem hele sagen erkendt, og det forhold blev hun også dømt for.

Østre Landsret kommer senere med sin vurdering af strafudmålingen. Anklager Kristian Kirk går efter, at pigen skal i forvaring.

Forvaring kan idømmes i stedet for straf i sager, hvor den dømte anses som meget farlig, og hvor retten anser en tidsubestemt indespærring som nødvendig for at forhindre ny kriminalitet.

I dette tilfælde nye planer om terror.

Kravet om forvaring kom efter en anbefaling fra Retslægerådet.

Pigen er så farlig, at en forvaringsdom er påkrævet for at skærme samfundet mod hende, indtil hun ikke længere er farlig, lød det fra rådet.

Strafudmålingen ventes at blive præsenteret for pigen i næste uge.

Opdateres...

Se også: OVERBLIK: Her er Kundbysagen

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen