Kynisk skoleskyder smidt ud af hæren

Gerningsmanden ved skyderiet i Oregon torsdag fik kun en måned i den amerikanske hær i 2008.  

Den 26-årige Chris Harper-Mercers liv på de sociale medier efterforskes i øjeblikket af politiet. Her poserer han med en riffel på sit profilbillede. (Foto: Myspace)
Den 26-årige Chris Harper-Mercers liv på de sociale medier efterforskes i øjeblikket af politiet. Her poserer han med en riffel på sit profilbillede. (Foto: Myspace)

Gerningsmanden, der torsdag skød og dræbte ni studerende og lærere og sårede syv andre på Umpqua Community College i den lille by Roseburg i delstaten Oregon, er identificeret som den 26-årige Chris Harper-Mercer.

Den amerikanske hær oplyser fredag aften, at Mercer i 2008 blev udskrevet fra den grundlæggende uddannelse i hæren efter knap en måned. Det skriver New York Times.

Oberstløjtnant Ben Garrett fortæller, at Christopher Sean Harper-Mercer, som gerningsmandens fulde navn lyder, startede på grunduddannelsen 5. november 2008 og blev allerede udskrevet igen 11. december 2008. Begrundelsen skulle ifølge US Army være, at Mercer ikke levede op til mindstekravene og administrative standarder.

Ben Garrett giver ikke yderligere detaljer om de krav, Mercer ikke overholdt, men generelt kræver hæren, at deres rekrutter består fysiske såvel som mentale tests.

Ensom og introvert
Mercer mistede selv livet i en ildkamp mod politiet, og hans færden på de sociale medier danner nu et billede af en indelukket fyr, der havde en stor interesse for våben, religion og tidligere massakrer.

Chris boede med sin mor i en lille et-værelses lejlighed ikke så langt fra UCC, hvor han i går gik til angreb. En nabo til dem beskriver overfor AP, hvordan Chris ofte sad alene på altanen i mørket om aftenen. Og at han i d et hele taget virkede uvenlig og ensom.

26-årig Chris Harper Mercer er identificeret som manden, der torsdag skød og dræbte ni personer på et college i byen Roseburg i Oregon. (Foto: Myspace) 112 - 2. okt. 2015 - kl. 08:59 Familien til skoleskyder i chok: - Det lyder ikke rigtigt

Rosario Lucimi, som ofte fulgtes i bus med Chris Harper-Mercer, fortæller at han og moren var meget tætte. Samtidig beretter naboer i området, at Chris mor, Laurel, ofte gik langt for at beskytte sin søn mod irriterende fortsyrrelser.

Hun skulle angiveligt have bedt viceværten om at fjerne kakerlakker fra lejligheds komplekset og bede andre naboer om at tysse på deres børn, når de grinede eller legede højlydt.  

Religiøst interesseret
Chris Harper-Mercers skulle angiveligt have været aktiv på flere sociale medier heriblandt Myspace, datingsider og internetforummet 4Chan.

Siden offentliggørelsen af hans identitet, er særligt et profilbillede på Myspace, hvor han poserer med en riffel er gået viralt. Øvrige aktiviteter og opslag på hans profil, viser en stor interesse for IRA, den irske republikanske hær og deres handlinger.

Ifølge vidner på skolen, skulle Chris have bedt sine ofre om at rejse sig og erklære deres religion, hvorefter han angiveligt har skudt dem, der fortalte, at de var kristne.

26-årig Chris Harper Mercer er identificeret som manden, der torsdag skød og dræbte ni personer på et college i byen Roseburg i Oregon. (Foto: Myspace) 112 - 2. okt. 2015 - kl. 05:23 26-årig identificeret som skoleskyder: 'Han var fuld af had'

Øjeblikkelig berømmelse
Udover profilerne, der mere eller mindre åbenlyst har tilhørt Harper-Mercer, er hans navn blevet koblet sammen med en blog, der så sent som onsdag uploadede en dokumentar om skolemassakren på Sandy Hook Elementary School i 2013.

I et andet indlæg kommenterer han den meget nylige episode, hvor to journalister blev dræbt på live-tv på en lokal station i Virginia i august.

Amerikansk politi ved Umpqua Community College efter meldinger om skyderi. (Foto: AP) 112 - 2. okt. 2015 - kl. 10:19 'Lad være med at tage i skole i morgen'

Ifølge CBS News har Mercer delt sine tanker om gerningsmænds pludselige berømmelse.

- Jeg har bemærket, hvordan så mange mennesker er helt alene og ukendte, men så snart de spilder lidt blod, ved hele verden, hvem de er. En mand, som ingen ved, hvem er, kan pludselig ses på alle skærme og hans navn er på alles læber.

- Alt sammen i løbet af en enkelt dag. Det virker som om, at jo flere du dræber, jo mere berømt bliver du, skriver Mercer angiveligt på bloggen.

Nægter at sige hans navn
I forbindelse med et pressemøde i går aftes lokal tid, gik sherif John Hanlin fra politistationen Douglas County frem for at hylde de to betjente, der konfronterede og skød gerningsmanden.

Sheriffen brugte samtidig lejligheden til at opfordre pressen og folk til ikke at efterkomme gerningsmandens ønske om berømmelse.

- Jeg vil ikke vise ham den respekt, som han sikkert søgte inden denne forfærdelige og kujonagtige handling. I vil aldrig høre mig nævne hans navn. Det fortjener han ikke, sagde Hanlin og understregede, at ofrene og de pårørende ville være politiet og efterforskernes første prioritet. 

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere