Lærervikar for retten for vold mod små børn: - Han grinte bare, når han var ond ved os

Elever gav næsten enslydende beretninger om voldstiltalt lærervikar

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

RETTEN I AALBORG (Ekstra Bladet): Sur, ond, træls, voldelig, råbende og ikke rar at have som lærer.

Sådan lød et udpluk af de betegnelser, som et par drenge-elever satte på den 42-årige lærervikar, der er tiltalt for i alt 29 forhold med gentagen vold, tvang, frihedsberøvelse og trusler over for flere af børnene i den 2. klasse, den pure benægtende lærervikar havde til dansk, engelsk og kristendom i sensommeren 2015.

Videoafhøringer af de to drenge foretaget 28. februar i fjor - knap fire uger efter lærervikaren var blevet politianmeldt - afspillet i Retten i Aalborg efterlod et samstemmende indtryk af, den 42-årige tiltalte havde udført sin lærergerning med endda meget hård hånd.

- Jeg fik ondt i maven, hver gang vi skulle have ham. Han var rigtig ond og træls og råbte meget af os, sagde den ene dreng, mens den anden underbyggede klassekammeratens udsagn i sin videoafhøring.

- Han var meget hård ved os og råbte og grinte bare, når han var ond ved os.

Begge drengene oplevede blandt andet at stå i kø foran lærervikarens kateder flere gange, fordi de skulle have et rap over fingrene med en lineal som straf for at have lavet fejl i deres opgaver.

Jeg græd indvendigt
De to videoafhørte drenge blev også sammen bundet med et sjippetov omkring en søjle midt i klasselokalet og kildet ubehageligt på hele kroppen af den tiltalte, fortalte begge drengene i videoafhøringerne.

Imens skulle de andre elever gå rundt om de to og grine af dem på kommando.

Den for drengene så ydmygende oplevelse var angiveligt en straf for, at de to var flygtet fra lærervikaren dagen inden under et optrin, hvor en pige i klassen blev slæbt hen ad vejen.

- Jeg græd indvendigt, men det gjorde så ondt, at det ikke kunne ses, forklarede den ene dreng.

Den anden dreng berettede, at lærervikaren havde truet eleverne med lussinger, hvis de sladrede om de hårdhændede metoder til forældrene eller andre.

Truslen havde tilsyneladende effekt, idet den systematiske vold først blev afsløret ved en tilfældighed, da den ene af de videoafhørte drenge på en restaurant med sine forældre og en søster stødte ind i lærervikaren 30. december 2016 - knap 15 måneder efter de overgreb, der ifølge anklageskriftet stod på fra skolestarten i august til lærervikarens fyring 6. oktober.

Fyringen var ikke et udslag af den verserende sag, men fordi læreren havde vist en meget voldelig film over for en anden klasse på Gudumholm Skole i Storvorde sydøst for Aalborg.

Gudumholm Skole ved Storvorde sydøst for Aalborg har i alt 213 elever og en klasse på hvert klassetrin fra 1. til 9. klasse. Foto René Schütze 112 Lærervikar anklaget for at binde og slå elever: Tilfældigt afsløret på restaurant

Det var alvor, ikke leg
Drengene oplevede også at få hænderne tapet til et bord, og de så blandt andet lærervikaren slå en pige med et kosteskaft.

Var det leg eller alvor? blev drengene spurgt af den kvindelige politiassistent, som samtidig er uddannet i at foretage videoafhøringer af børn.

- Det var alvor, lød det enslydende og med bestemthed fra drengene, der begge var 10 år på afhøringsdagen i februar i fjor.

Ifølge drengene var deres kvindelige hjælpelærer den eneste voksne - ud over den tiltalte - der så mindst et af de angivelige overgreb.

Løb grædende væk
Den ene dreng fortalte, at hjælpelæreren på et tidspunkt løb grædende hen på kontoret og fortalte skoleledelsen om et overgreb, men der skete ikke noget.

- Jeg er sikker, for jeg kunne høre hende løbe grædende væk, sagde drengen.

Moren til den af drengene, der tilfældigt afslørede det mulige voldsregime, blev også afhørt i den varme retssal.

- Vores søn stivnede i blikket, da han opdagede, at han (den tiltalte) var på restauranten.

- Vi spurgte flere gange og på flere måder vores søn og hans storesøster, om der ikke bare var tale om leg, men det var desværre gravalvorligt, forklarede moren om nytårsdagene for knap halvandet år siden, da det gik op for forældrene og Gudumholm Skole, hvad der ifølge børnene var sket.

Der afsiges dom i sagen 22. juni.