Lars Vilks: Jeg var mål for terrorangreb

Muhammed-tegneren er sikker på, at skydegal mand var ude efter hans liv

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

- Jeg tror, jeg var mål for angrebet. Hvilket andet motiv kan der ellers have været?

Kunsthistoriker Lars Vilks føler sig overbevist om, at han var mål for det angreb, som i dag ramte Danmark og efterforskes som et terroranslag. Det slår han fast overfor nyhedsbureauet AP.

112 Terror: En dræbt - tre betjente såret

En mand på omkring 40 år blev dræbt og tre politifolk - to PET-livvagter og en betjent fra Københavns Politi - såret af skud, mens Vilks slap uskadt fra attentatet.

Vilks var sammen med en række andre debattører og tilhørere samlet til debatmødet 'Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed', som blev afholdt i kulturhuset Krudttønden på Østerbro.

Artiklen fortsætter under billedet...

(Foto: Tariq Mikkel Khan)
(Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

Svenskeren har siden han i 2007 tegnede profeten Muhammed som en hund været en omvandrende skydeskive, og hans tilstedeværelse medførte omfattende sikkerhedsforanstaltninger.

Omkring en halv time inde i debatarrangementet mødte en ifølge vidner arabisk udseende mand op ved Krudttønden, hvor han forsøgte at trænge ind, mens han med en maskinpistol eller et maskingevær affyrede mellem 20 og 40 skud ind igennem foyeren.

Siden Vilks' Muhammed-tegning blev trykt - først i avisen Nerike Allehanda og senere i andre svenske aviser - har der været flere attentatforsøg mod 68-årige svensker.

112 Terrordrab: Følg med minut for minut

I 2010 blev en brandbombe kastet mod hans hus i Skåne.

Den svenske muhammed-tegner Lars Vilks var udsat for overfald i tirsdags - og i dag blev hans hus udsat for brandattentat.  (AP Photo / Bertil Ericson, Scanpix, file) 112 Brandattentat mod Vilks' hus i Skåne

Blandt andet har Al-Qaida udlovet en 100.000 dollar stor dusør til den, som dræber kunsthistorikeren, ligesom han er blevet truet med halshugning.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

1 af 2 (Foto: Kenneth Meyer)
2 af 2 (Foto: AP)