Lastbilchauffør dømt: 28-årig cyklist dræbt i højresvingsulykke

Havde cyklist-kamera i lastvognen, men så alligevel ikke cyklisten

Video fra ulykken: Kenneth Meyer/Byrd / Steven Knap

En dybt tragisk trafikulykke i København, hvor en 28-årig kvindelig cyklist blev dræbt af en højre-svingende lastvogn, kostede onsdag den 51-årige chauffør 20 dagbøder á 250 kr.

Han fik desuden fører-retten frakendt betinget i tre år.

Dommen faldt ved retten på Frederiksberg, hvor den 51-årige erkendte sig skyldig i uagtsomt manddrab og manglende agtpågivenhed i trafikken. Han modtog dommen.

Ulykken skete 31. august sidste år cirka klokken 06.40. Lastvognen kørte ad Hulgårdsvej og skulle svinge til højre ad Borups Allé. Cyklisten kørte også på Hulgårdsvej og skulle lige over krydset.

Holdt for rødt
Lastvognen holdt for rødt lys, og det samme gjorde flere cyklister. Da lyset skiftede til grønt kørte lastvognen frem og svingede til højre, men chaufføren overså af ukendte årsager den 28-årige cyklist.

Foto: Per Rasmussen Krimi Chaufførens mareridt: Johnni kørte mor til fire ihjel

- Der er desværre mange blinde vinkler på en lastvogn. Den var endda forsynet med et cyklist-kamera, der ikke er lovpligtigt, oplyser anklager Stephanie Dahl-Jensen.

Der var vejarbejde på stedet, så højresving-banen var afspærret, men bilisterne måtte alligevel gerne svinge til højre fra ligeud banen.Cyklisterne kunne også passere højre om afspærringen.

- Vi ved ikke, om vejarbejdet har haft nogen indflydelse på ulykken, siger Stephanie Dahl-Jensen.

112 Ung kvinde dræbt i højresvingsulykke

FAKTA: 43 dræbte i højresvingsulykker på ti år

En undersøgelse fra Vejdirektoratet har kortlagt alle kendte højresvingsulykker involverende en lastbil og en cykel i perioden 2006-2015.

* Samlet blev 43 dræbt. 115 kom alvorligt til skade, og 40 kom lettere til skade.

* Tre ud af fire højresvingsulykker skete i firbenede, signalregulerede kryds, hvor der ofte er mange ting at holde styr på.

* 81 procent af de involverede chauffører var danske. 9 procent af cyklisterne var ikke fra Danmark. 

* Mere end halvdelen af de tilskadekomne var kvinder. Der var en større andel af kvinder i 20'erne end i de øvrige aldersgrupper.

* For mændene var en større andel af tilskadekomne omkring 50-års alderen.

* I 2016, 2017 og frem til 11. december af 2018 er i alt 17 cyklister dræbt i højresvingsulykker.

Kilder: Vejdirektoratet og Ritzau.

Chaufføren på lastbilen erkendte, at han var uopmærksom. Han havde ellers et cyklist-kamera i lastbilen. Foto: Kenneth Meyer
Chaufføren på lastbilen erkendte, at han var uopmærksom. Han havde ellers et cyklist-kamera i lastbilen. Foto: Kenneth Meyer