Lennart blev fundet død på kold terrasse

En psykisk syg mand med hjerteproblemer skulle tilses hvert kvarter. Da han blev fundet død, var han ikke tilset i fire timer

Det var en sosu-assistent, der fandt Lennart Henriksen død. Privatfoto/TV2 Lorry
Det var en sosu-assistent, der fandt Lennart Henriksen død. Privatfoto/TV2 Lorry

3. januar 2019 klokken ti minutter over fire om morgenen blev den 51-årige Lennart Henriksen fundet død på den kolde terrasse ved Rehabiliteringscenteret i Albertslund Kommune.

Da han blev fundet af en sosu-assistent, var det fire timer siden, at en af de ansatte sidst havde været i kontakt med ham. Det var på trods af, at der var en klar anbefaling om, at hjertesyge Lennart Henriksen skulle tilses hvert kvarter. En anbefaling, der var givet i samråd med Lennart Henriksens praktiserende læge.

Det skriver TV2 Lorry.

Nu står familien for første gang frem og fortæller om et forløb, som de oplever har været fyldt med fejl og svigt.

- Det her er ikke værdigt for nogen mennesker. At ligge udenfor og være hjælpeløs, siger Lennarts Henriksens mor, Marianne Henriksen, til TV2 Lorry.

Var psykisk syg

Ud over hjerteproblemerne var Lennart Henriksen psykisk syg. Kort før dødsfaldet flyttede han til det private bosted Huset i Bagsværd, der ikke kan passe beboere, der er meget syge.

Lennart Henriksen havde meget hævede ben, havde svært ved at tale, faldt ofte, var konfus og kunne ikke holde på sin afføring.

I en mail skriver Husets leder, Andreas Cavling, til TV 2 Lorry.

'Det stod efter Lennarts ankomst med det samme klart, at han var langt mere syg, end hvad vi var blevet oplyst om - og hvad han blev visiteret på baggrund af.'

Derfor blev han flyttet til Rehabiliteringscenteret i Albertslund Kommune.

Flyttet rundt

Ifølge Husets leder, Andreas Cavling, var Lennart Henriksen faktisk så dårlig, at han skulle tilses hvert kvarter. Det fortalte han kommunen ved overleveringsmødet.

Lennart Henriksen havde diagnosen skizofreni. Derudover havde han problemer med hjertet. I mange år boede han i egen bolig. Men siden 2017 var han for syg til at bo for sig selv.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det var på terrassen her ved rehabiliteringscenteret, at Lennart Henriksen blev fundet. Foto: TV 2 Lorry
Det var på terrassen her ved rehabiliteringscenteret, at Lennart Henriksen blev fundet. Foto: TV 2 Lorry
 

Efter et længere forløb, hvor Lennart Henriksen flere gange blev flyttet rundt på flere forskellige institutioner, købte Albertslund Kommune i november sidste år en plads til ham på det nævnte private bosted Huset i Bagsværd.

Men der blev ikke tilkøbt døgnbemanding, og allerede kort efter indflytning henvendte det private bosteds leder, Andreas Cavling, sig til Albertslund Kommune. Han fortalte kommunen, at Lennart Henriksen var fejlplaceret, fordi han som nævnt var alt for syg til at være på bostedet.

Udtaler sig ikke

Meningen var, at opholdet på kommunens rehabiliteringscenter skulle være midlertidig. Men centeret blev altså det sidste sted, Lennart Henriksen boede. TV 2 Lorry har fået adgang til anmeldelsesrapporten fra Københavns Vestegns Politi og til den obduktionsrapport, der blev lavet efter dødsfaldet.

Politiet mener, at han er faldet. Han havde en bule i hovedet og blod i panden. Dødsårsagen ikke er sikkert afklaret, men må antages at være akut hjertesvigt.

Anmeldelsesrapporten viser også, at sidste kontakt imellem Lennart Henriksen og personalet var klokken et minut over tolv. Altså mere end fire timer før, han blev fundet død. Ingen ved, hvor længe Lennart Henriksen lå på terrassen i det januarkolde vejr.

- Så der er ikke nogen, som har set ham i over fire timer. Vi have jo fået at vide, at man ville passe på ham, siger Louise Henriksen.

TV2 Lorry ville gerne have talt med en af de ansvarlige for socialområdet i Albertslund Kommune, men de vil ikke udtale sig, fordi der er tale om en personsag med en afdød.