Lige nu: Dødstrusler med Syrien-tråde for retten

To islamister er tiltalt for at true Assad-venlig foreningsformand med halshugning

Formanden for Dansk Syrisk Forening, Mohammad Mahfoud, er en særdeles upopulær figur i radikaliserede kredse, hvor man støtter den islamistiske opposition i den syriske konflikt. Foto: Klaus Holsting
Formanden for Dansk Syrisk Forening, Mohammad Mahfoud, er en særdeles upopulær figur i radikaliserede kredse, hvor man støtter den islamistiske opposition i den syriske konflikt. Foto: Klaus Holsting

En af hovedstadens mest profilerede islamister sidder lige nu ved Retten på Frederiksberg tiltalt for at have truet formanden for Dansk Syrisk Forening, dansk-syriske Mohammad Mahfoud, på livet.

Manden, der er i 20'erne og omfattet af navneforbud, men her kaldes YA, er kendt for at støtte rabiate islamistiske organisationer og er indædt modstander af det Assad-styrede regime i Syrien, som Mohammad Mahfoud ved flere lejligheder har taget offentligt i forsvar.

Se også: Dansk-syrisk formand: Al Qaida står bag gas-angreb

Med ordene 'jeg skærer halsen over på dig' og en håndbevægelse hen over halsen skal YA sammen med en medtiltalt, AA, have truet Mohammed Mahfoud på livet tilbage i oktober 2013.

YA er ledende figur i en islamistisk gruppe, hvor flere medlemmer har deltaget i den syriske konflikt under fanerne for radikale bevægelser, blandt andet Islamisk Stat.

Formanden for Dansk Syrisk Forening forklarer episoden, der udspillede sig på et kebab-spisested i Københavns Nordvestkvarter, over for Ekstra Bladet:

- Jeg sad med nogle venner og spiste, da to biler holdt ind ved restauranten. Omkring 8-10 personer med langt skæg steg ud og fik med det samme øje på mig. Jeg tror ikke, det var tilfældigt. De gik over til moskeen på den anden side af gaden, men kom hurtigt tilbage og kom ind på restuaranten.

Se også: Medie: Syrien-krigen er nået til Danmark

- Fem-seks af dem, som lignede ekstremistiske typer, kom over til mig og spurgte, om jeg var formand for Dansk Syrisk Forening, og om jeg støttede regeringen i Syrien. Da jeg svarede ja og prøvede at indgå i en dialog med dem, begyndte to af dem at råbe, at jeg skulle halshugges, fordi jeg er vantro, og fordi jeg støtter den syriske regring. 'Du skal have fjernet hovedet helt,' sagde han. Han virkede meget truende. Da de gik ud til bilen igen, viste de sådan et sort flag, som ekstremisterne i Syrien bruger.

Se også: Syrisk opposition fnyser af FN-udsendings Assad-melding

Se også: Syrien-krigere skal kunne dømmes for landsforræderi

YA, der i retten i dag er klædt i grøn kjortel under sin vinterjakke og har langt, sort hår og skæg, erkender, at han var til stede på kebab-spisestedet Kösk den dag, hvor episoden udspillede sig. Han forklarer også, at han gik rette med Mahfoud, men han nægter dog at have truet ham:

- Jeg spurgte ham på dansk, om han støttede Bashar al-Assad, og sagde, at han skulle frygte Allah, fordi Assad dræber uskyldige.

- Men jeg truede ham ikke eller sagde noget om, at han skulle halshugges. Faktisk prøvede jeg at skabe ro. På et tidspunkt kunne jeg mærke, at det ville gå helt galt, og så tog fat i min kammerat, og vi gik ud, siger YA.

Se også: FN: Syrien har anvendt kemiske våben otte gange i april

Kammeraten, den medtiltalte AA, som er født i Libanon og er dansk statsborger, kan dog ikke bakke op om den forklaring, da han ikke er i retten i dag. AA er i udlandet - efter alt at dømme i Syrien. Sagen har tidligere været udsat, netop fordi AA var draget i krig i den syriske konflikt.

Konflikten i Syrien, som har shiamuslimer og Assad-støtter på den ene side, og en sunnimuslimsk opposition, heriblandt ekstremistiske bevægelser som Islamisk Stat, på den anden, har tidligere skabt røre i vores nordlige breddegrader.

Tidligere er en uskyldig familie i Skanderborg blevet beskudt i deres hjem, fordi hjemlige støtter af den syriske opposition - ifølge politiet - fejlagtigt troede, at familien stod bag den stærkt Assad-tro hjemmeside syrienblog, som har for vane at hænge døde danske oprørere ud med navn og foto.

Se også: Unge danskere og nordmænd i hellig krig

Mohammad Mahfoud er dog stadig rystet over episoden i oktober 2013.

- Det kom fuldstændig bag på mig, at sådan noget kan ske midt i København. Jeg ved godt, at der er mange mennesker, der er uenige med mig, men det var meget ubehageligt, siger han.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere