Lisa Holm-sagen: Så godt beskytter politiet formodet drabsmand

De svenske myndigheder frygter for en 35-årig litauers sikkerhed, når han fredag formiddag ventes tiltalt for at have myrdet en 17-årig pige

Hør om sagen her

Efter omkring fire måneders intensiv politiefterforskning løfter anklagemyndigheden i dag sløret for, hvad der overgik den 17-årige Lisa Holm, som i juni blev fundet dræbt på en landejendom i Blomberg i Sverige.

Chefanklager Lars-Göran Wennerholm ventes at rejse tiltale mod en 35-årig litauisk mand, som siden fundet af den dræbte teenager har siddet varetægtsfængslet.

Derudover får offentligheden indblik i politiets forundersøgelse på 2000 sider, hvoraf 600 sider ifølge svenske medier er afhøringer.

Den frygtelige forbrydelse rystede i sommer Sverige, og opmærksomheden er langt fra blevet mindre af, at politiet har holdt kortene særdeles tæt til kroppen.

Kort før omfattende oplysninger bliver offentliggjort fra politiet, har et svensk medie skaffet sig enkelte oplysninger om omstændighederne omkring drabet på 17-årige Lisa Holm. (Foto: Rumle Skafte) 112 - 19. okt. 2015 - kl. 14:21 Drabsmistænkt ville lede Missing People på vildspor

Ekstra sikkerhed
Sagens karakter og den store interesse om drabet har fået myndighederne til at skrue ekstra op for sikkerheden ved retten.

Dagens begivenheder i Skaraborgs tingsrätt udspiller sig i en retssal, som er konstrueret med særlige sikkerhedsforanstaltninger - eksempelvis sikkerhedsglas, som skal beskytte den 35-årige drabsmistænkte mod eventuelle angreb.

Derudover skal folk igennem metaldetektorer, før de bliver lukket ind i retten, som er massivt bevogtet af politi.

Den drabsmistænkte mand, som har arbejdet i nærheden af caféen, hvor Lisa Holm sidst blev set i live, har hele vejen igennem efterforskningen nægtet sig skyldig.

Han har under afhøringer forklaret, at han aldrig har hverken set eller talt med den 17-årige, erfarer den svenske avis Expressen.

Alibi pillet fra hinanden
Alligevel blev der ifølge Expressen fundet blod fra manden på Lisa Holms tøj, hvilket den mistænkte ifølge avisen har haft svært ved at forklare efterforskerne.

Ifølge P4 Skaraborg har den 35-årige angivet et alibi, som hans familie har pillet fra hinanden. I et politiforhør skal han have forklaret, at han var hjemme med sin hustru og lillebror, da Lisa holm forsvandt.

(Foto: Rumle Skafte) 112 - 25. sep. 2015 - kl. 11:04 Nye oplysninger: Stor mystik om Lisa Holms død

Ifølge P4 Skaraborg har familiemedlemmerne dog begge tilbagevist, at han var hjemme.

P4 Skaraborg har også afsløret, at den 35-årige og hans lillebror forsøgte at lede frivillige fra organisationen Missing People på vildspor kort før teenagepigen blev fundet dræbt 12. juni.

Den mistænktes hustru og lillebror var til at begynde med også sigtet i sagen og i en kortere periode varetægtsfængslet for at have hjulpet ham med at dække over ugerningen.

Efter løsladelsen er begge rejst hjem til Litauen, hvor kvinden ifølge Expressen har modtaget dødstrusler via Facebook.

Derfor vover hun ifølge avisens oplysninger ikke at være tilstede under retssagen.

Når tiltalen mod manden i dag er rejst, kan straffesagen mod ham for alvor gå i gang. Ifølge Expressen sker det i midten af næste uge i Skaraborgs tingsrätt.

Ekstra Bladet følger sagen.

Var forsvundet i fem dage
Lisa Holm forsvandt næsten sporløst 7. juni, efter at hun sammen med to kolleger havde lukket Café på Klostret, hvor hun arbejdede. Teenagepigen nåede at skrive en sms til sine forældre om, at hun var på vej hjem.

I dagene efter fandt frivillige fra Missing People en stribe af hendes ejendele spredt rundt på et større areal mellem caféen og den landejendom, hvor hendes lig blev fundet.

Fem dage efter at hun forsvandt blev hendes lig fundet i en bygning på gården Martorp omkring tre kilometer fra hendes arbejdsplads.

Den 35-årige drabsmistænkte, hans kone og lillebror blev anholdt i deres hjem få hundrede meter væk fra cafeen.