LIVE: Min bror talte i vildelse

Retsmødet centrerer sig i dag omkring Arne Herskov, der døde på medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus

Sagen mod den drabssigtede 31-årige sygeplejerske Christina Hansen fra Nykøbing Falsters sygehus fortsætter i dag ved Retten i Nykøbing. (Foto: Privat)
Sagen mod den drabssigtede 31-årige sygeplejerske Christina Hansen fra Nykøbing Falsters sygehus fortsætter i dag ved Retten i Nykøbing. (Foto: Privat)

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): Det er dag seks i retssagen mod den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen, der er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter på Nykøbing Falster Sygehus i årene 2012 og 2015. Hun nægter sig skyldig i alle anklager.

I dag centrerer retsmødet sig om den 72-årige Arne Herskov, der døde d. 4. marts 2012 på medicinsk afdeling M130 på Nykøbing Falster Sygehus.

Hans lillebror Kenny Herskov, som fandt Arne Herskov, da han var faldet om i sit hjem og fik ham på hospitalet, afgav her til morgen forklaring.

Han forklarede, at han skulle ned og besøge Arne, hvor han bor.

- Jeg var ude i bilen og kunne høre, at han råbte om hjælp. Og så lå han der og kunne ikke noget, forklarede han og fortalte, at han ringede efter en ambulance. Derefter var han indlagt på medicinsk afdeling omkring seks uger.

Arnes søn var død nogle måneder før, og det påvirkede ham, fortalte broren.

- Det falder lidt sammen, når ens egne børn dør.

Han husker særligt et besøg på hospitalet, hvor broren havde en iltmaske på, da han kom ind, og talte i vildelse.

Efterfølgende kom en sygeplejerske ind for at tage iltmasken af ham.

- Han vrøvlede i hvert fald. Da den kom af, så gik der ikke så lang tid, før vi kunne snakke sammen, forklarede Kenny Herskov og tilføjede:

-  Jeg troede bare, at han skulle ind og fedes op. Det undrede mig også, at han havde iltmaske på.

Han mener ikke, at hans bror kunne bevæge sig rundt på det tidspunkt.

Inden han forlod vidneskranken ville dommeren vide, om hans bror var misbruger.

- Nej, det var han bestemt ikke, svarede Kenny Herskov.

Fra tilskuerpladserne fulgte den anden bror Vagn Herskov og søsteren Kirsten Larsen brorens forklaring samt Arne Herskovs barnebarn Simon Lerking-Herskov.

Arne Herskov ses her til venstre ved siden af sine brødre Vagn og Kenny Herskov. Kenny Herskov skal afgive forklaring i dag. Foto: Philip Davali
Arne Herskov ses her til venstre ved siden af sine brødre Vagn og Kenny Herskov. Kenny Herskov skal afgive forklaring i dag. Foto: Philip Davali

- Vi håber på, at vi snart kan få en afslutning, siger Kirsten Larsen, der er søster til den afdøde Arne Herskov.

De har ikke tidligere været til stede i retten.

Til stede i retten er også sygeplejerskens kæreste, der nu gerne må være til stede i retten, efter han selv har afgivet sin vidneforklaring.

Ekstra Bladet følger retsmødet og laver løbende artikler.

Følg med live via Ritzaus live-blog fra retsmødet  herunder:

 

Stil spørgsmål til Ekstra Bladets journalist i retten her

 

 

Den 31-årige sygeplejerske, der er mor til en pige på otte år, har siddet varetægtsfængslet i over et år, siden hun blev anholdt 1. marts 2015. Privatfoto Plus Sygeplejerske tiltalt for tre drab: ’Jeg er uskyldig’

Sygeplejersken nægter sig skyldig i alle anklager, som blandt andet spænder over tre drab, et drabsforsøg samt at have givet sin egen dengang syvårige datter den stærke sovemedicin Zopiclone, der ikke var lægeordineret og ikke var beregnet til børn.

112 - 14. mar. 2016 - kl. 11:00 Drabstiltalt sygeplejerske: Fjendskab på sygehus efter 'fjolleri' med venindes kæreste

Hun er derudover tiltalt for at have stjålet blandt andet morfin- og Zopiclone fra sin arbejdsplads, og for at have været i besiddelse af seks morfintabletter, syv Zopiclone-tabletter og en injektionssprøjte, der havde indholdt Stesolid på sin egen bopæl og på kærestens bopæl. Alle medikamenter er nogle, der kun må besiddes efter lægelig ordination.

Retssagen mod sygeplejersken startede 11. marts med anklagerens forlæggelse af sagen. Her fortalte han blandt andet, at det var en overlæge fra Nykøbing Falster Sygehus, der kontaktede politiet, fordi de havde mistanke om, at en sygeplejerske dræbte patienter med medicin, og at der var tre mistænkelige dødsfald kort efter hinanden på samme nattevagt den 28. februar 2015.

Arne Herskov ses her til venstre ved siden af sine brødre Vagn og Kenny Herskov. Kenny Herskov skal afgive forklaring i dag. Foto: Philip Davali
Arne Herskov ses her til venstre ved siden af sine brødre Vagn og Kenny Herskov. Kenny Herskov skal afgive forklaring i dag. Foto: Philip Davali

En nattevagt, som sygeplejersken selv beskrev således på Facebook, da hun kom hjem fra arbejde:

'Så kom man endelig hjem efter den værste nattevagt nogensinde. Men tak for kampen'.

Arne Herskov (tv) var indlagt på Nykøbing Falster Sygehus og skulle have været på aflastning på et plejehjem, da han uventet døde. Her sidder han med sine to brødre Vagn og Kenny. Foto: Privat 112 - 11. mar. 2016 - kl. 07:12 Sygeplejerske tiltalt for at dræbe Arne: Min bror var ikke dødssyg

Undervejs har politiet efterforsket flere dødsfald, men kvinden er 'kun' blevet tiltalt for at have begået i alt tre drab og et drabsforsøg mod patienter, som var bragt syge til Nykøbing Falster Sygehus for at få hjælp til at få det bedre.

På retssagens første dag meddelte anklager Michael Boolsen, at anklagemyndigheden havde frafaldet en sigtelse for et drabsforsøg i januar 2015 og indstillet efterforskningen af et drab begået tilbage 2012.

Statistisk opgørelse over dødsfald omkring sygeplejerskens vagter

Professor i statistik på KU, Steffen Lauritzen, har på politiets foranledning lavet en opgørelse over dødeligheden på Medicinsk Afdeling, M130 på Nykøbing Falster Sygehus, før, under og umiddelbart efter den drabstiltalte sygeplejerske var på vagt. 

Ifølge professoren kan den forhøjede dødelighed ikke være en tilfældighed, men han siger samtidig, at han ikke har spekuleret i, hvad forklaringen på det øgede antal dødsfald kan være.

Se professorens opgørelse herunder, som blev fremlagt i retten og gengivet af Ritzau:

I 2009:

 Før hendes vagt: 4 døde

Under hendes vagt: 6 døde

Efter hendes vagt: 4 døde

I 2010:

 Før hendes vagt: 18 døde

Under hendes vagt: 18 døde

Efter hendes vagt:  22 døde

2011:

Før hendes vagt: 13 døde

Under hendes vagt: 33 døde

Efter hendes vagt: 15 døde

2012:

Før hendes vagt: 8 døde

Under hendes vagt: 23 døde

Efter hendes vagt: 9 døde

2013:

Før hendes vagt: 5 døde

Under hendes vagt: 6 døde

Efter hendes vagt: 4 døde

2014:

Før hendes vagt: 6 døde

Under hendes vagt: 5 døde

Efter hendes vagt: 5 døde

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere