Livstidsdømt sex-forbryder tilstår flere voldtægter: Fældet af dna efter 30 år

I 80´erne slap en serie-voldtægtsforbryder for at blive dømt for to grove voldtægter. Nu har fortiden indhentet ham

Bæstets fjæs. Den 53-årige livstidsdømte voldtægtsforbryder Michael Chandler får en ny dom mandag efter sine to nye tilståelser. Politifoto.
Bæstets fjæs. Den 53-årige livstidsdømte voldtægtsforbryder Michael Chandler får en ny dom mandag efter sine to nye tilståelser. Politifoto.

Den engelske voldtægtforbryder Michael Chandler, 53, afsoner livsvarigt fængsel for en serie grove voldtægter i det nordvestlige London mellem 1985 og 1987.

Nu har han tilstået endnu to voldtægter, fordi nye dna-undersøgelser af de 30 år gamle biologiske spor fra forbrydelserne med sikkerhed knytter Michael Chandler til de to voldtægter.

Han var dengang mistænkt for begge voldtægter. Den ene blev han tiltalt for, men han blev frifundet i retten, fordi beviserne var for svage.

Den anden voldtægt blev han aldrig tiltalt for, fordi anklagemyndigheden dengang vurderede, at beviserne ikke holdt.

Dna-undersøgelser var i 80´erne i sin vorden og teknikken langt fra så avanceret og sikker som i dag.

Derfor besluttede den engelske Rigsadvokat i 2010 at beordre alle politikredse i England til at revurdere domfældelser fra før december 1990 for at sikre, at der ikke var sket justitsmord.

Men i Michael Chandlers tilfælde betød det omvendt, at nye dna-undersøgelser i voldtægtssagerne med sikkerhed udpegede ham som gerningsmand til de to 30 år gamle voldtægter, som han nu har tilstået.

Får ny dom mandag
Han får en ny dom på mandag i retten the Old Bailey i London, hvor hans livstidsdom ventes stadfæstet.

Den 18. marts 1988 blev han idømt livsvarigt fængsel for seks af ni voldtægter, som han var tiltalt for. Han blev frifundet i tre forhold.

Dommeren sagde, at han skulle afsone mindst 14 år, før han kunne søge om prøveløsladelse, men Michael Chandler blev aldrig prøveløsladt, og han har nu siddet næsten 30 år bag tremmer.

Med to nye tilståelser kan han næppe se frem til en prøveløsladelse de næste mange år.

Politiets nye efterforskning af de 30 år gamle voldtægtssager betød som det første, at voldtægten mod en 30-årig kvinde den 27. marts 1986, som Michael Chandler dengang var mistænkt for, men hvor han ikke blev tiltalt, nu blev opklaret.

De gamle beviser blev fundet frem fra arkivet, og nye dna-undersøgelser af de biologiske spor slog med sikkerhed fast, at Michael Chandler var gerningsmanden til voldtægten mod den 30-årige, som han herefter tilstod.

Bundet og voldtaget
Hun havde været på pub med venner tæt på sin arbejdsplads og gik hjem ved 23.30-tiden og gik i seng. Hun vågnede ved, at Michael Chandler lå oven på hende og hendes hænder var bundet på ryggen. Han voldtog den 30-årige og flygtede gennem et åbent vindue.

Politiet fortsatte efterforskningen af de gamle voldtægter, og dna-eksperterne fandt nye beviser i voldtægten mod en 19-årig kvinde, som Michael Chandler blev frifundet for under retssagen i 1988.

Den 19-årige blev voldtaget 1. marts 1986, da hun gik gennem West Harrow Park, hvor hun opdagede en mand bag et træ.

Han var maskeret og sprang ud foran kvinden med en kniv i hånden og begyndte at slå løs på den 19-årige og trak hende af sted i tøjet over et rækværk til et jernbaneterræn, hvor hun fik ordre på at klæde sig af.

Han voldtog den 19-årige og efterlod hende med snitsår i en hånd og slagmærker i ansigtet.

Sagen genåbnet
De nye dna-undersøgelser fik den engelske appelret til at beordre frifindelsen af Michael Chandler for voldtægten af den 19-årige prøvet ved retten igen.

Men præsenteret for de nye beviser valgte Michael Chandler til at tilstå forbrydelsen ved et retsmøde i the Old Bailey fredag. Dermed slipper kvinden for at skulle trækkes igennem en ny retssag som vidne.

- Hvis det ikke havde været for udviklingen i dna-teknologien, så var Chandler aldrig blevet dømt i den sag, som han i 80´erne ikke blev tiltalt for. Men med de overvældende nye beviser havde han ingen anden mulighed end at tilstå. Det var en overraskelse for os, at han også tilstod den sag, som han oprindeligt blev frifundet i, men dna-beviserne underbygger hans tilståelse, og jeg er tilfreds med, at offeret bliver sparet for en ny retssag, siger efterforskningsleder Michael Mclnerney.

- Sagen viser, at vi vil fortsætte med at efterforske sager som disse lige gyldigt hvor lang tid, der er gået,. Jeg håber, at dommen vil give ofrene en form for retfærdighed og afslutning, siger Michael Mclnerney.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere