Livstidsfange tiltalt for vold mod fængselsbetjent

Seth Sethsen risikerer ny dom, selvom han har siddet 29 år i fængsel

Seth Sethsen ved anholdelsen i 1985. Han har snart siddet 30 år bag tremmer for mordet. (Foto: Gert Jensen)
Seth Sethsen ved anholdelsen i 1985. Han har snart siddet 30 år bag tremmer for mordet. (Foto: Gert Jensen)

Efter mere end 29 år i fængsel vil en ny kort fængselsstraf næppe gøre det store indtryk på livstidsfangen Seth Sethsen Nielsen, når han fredag stilles for retten i Glostrup, tiltalt for at have spyttet en fængselsbetjent i hovedet i Vridsløselille Statsfængsel.

Men en dom for 'vold mod tjenestemand' kan få betydning for taxa-morderens chancer for at blive prøveløsladt. Han er flere gange blevet nægtet prøveløsladelse af Kriminalforsorgen, og domstolene har stadfæstet det.

Østre Landsret afviste i september 2013 at prøveløslade Seth Sethsen, fordi Retslægerådet mente, at der stadig er risiko for, at han vil begå ny personfarlig kriminalitet, hvis han løslades.

Seth Sethsen er den nuværende fange, der har siddet længst bag tremmer.

Ifølge den nye tiltale mod den 59-årige Seth Sethsen var det en episode i Vridsløselille Statsfængsel den 24. juni sidste år ved 00.30-tiden om natten, som førte til, at han spyttede en fængselsbetjent i hovedet. Spyt i hovedet regnes for vold, og når det er rettet mod en tjenestemand er det skærpende.

Fængselsbetjenten og en kollega til ham skal afhøres som vidne under retssagen, hvor Seth Sethsen Nielsen risikerer en ny, men formentlig ret kort fængselsstraf. Han nægter sig skyldig.

'Krigermunken'
Efter planen skal Seth Sethsen begynde på en udslusning i år, og derfor skulle han gennemgå en ny mentalundersøgelse.

I november sidste år udkom en bog om livstidsfangens liv med titlen 'Seth - En krigermunk bag tremmer' på Bogkompagniet.

Bogen førte til en konflikt med forlaget, fordi Seth Sethsen mente, at aftalen med forlaget var, at bogen skulle have handlet om 'Frimurernes Hemmeligheder', som optager ham meget. Forlaget indvilgede derefter i, at der skal udgives en ny bog om emnet.

Seth Sethsen er en af de livstidsfanger, som har tilbragt længst tid bag tremmer. Den fire-dobbelte politimorder Palle Sørensen blev først løsladt efter næsten 33 års fængsel. Han blev benådet i 1998.

I dag kan livstidsdømte ansøge om prøveløsladelse efter 12 års afsoning. Hvis de får afslag kan de søge igen efter 14 år og herefter hvert år.

Til oktober vil Seth Sethsen have siddet 30 år i fængsel for drabet på taxachauffør Kurt Gaarn-Larsen, 49, der blev skudt i hovedet og maven med en kaliber 22 pistol den 19. oktober 1985. Næste morgen blev han fundet død i sin taxa i Albertslund af en kvinde, der cyklede forbi.

Hævder drab var et uheld
I 1986 idømt et nævningeting ved Østre Landsret Seth Sethsen fængsel på livstid. Han hævdede, at han skød taxachaufføren ved et uheld.

Inden mordet havde Seth Sethsen allerede tilbragt det meste af sit liv i fængsel med domme for indbrud, narko, våben og biltyverier og han var prøveløsladt med 4000 kr. på lommen.

I bogen om sit liv fortalte Seth Sethsen, at han havde sørget for, at der blev smuglet hash og piller ind til sine medfanger, men at han kun fik 500 kr. til at betale stofferne med:

- Så stod jeg der og tænkte 'fuck', nu bliver jeg nødt til at gå ud og lave penge.

Han bestilte en taxa for at røve chaufføren. Seth Sethsen hævder stadig, at chaufføren greb ud efter hans hånd med pistolen, så der gik to skud af. Seth Sethsen blev anholdt for rovmordet to dage efter chaufføren blev fundet dræbt.

1 af 3 Kurt Gaarn-Larsen blev skudt i sin taxa, men først fundet næste morgen. (Foto: Gert Jensen)
2 af 3 Bogen om 'Krigermunken' udkom i efteråret. (PR-FOTO)
3 af 3 Seth Sethsen ved anholdelsen i 1985. Han har snart siddet 30 år bag tremmer for mordet. (Foto: Gert Jensen)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere