Løslades efter terror-plan i Danmark: Jeg har ikke forbedret mig

Den terrordømte Munir Awad nægter at tage afstand fra et planlagt angreb mod JP/Politikens Hus i 2012, og eks-chef i PET mener, at han stadig er 'dybt, dybt fundamentalistisk'

Et ældre privatfoto af den nu 37-årige Munir Awad. Han opatræder nu kronraget og med fuldskæg. Foto: Privatfoto
Et ældre privatfoto af den nu 37-årige Munir Awad. Han opatræder nu kronraget og med fuldskæg. Foto: Privatfoto

Stærkere i sin muslimske tro end nogensinde bryder den 37-årige svensker Munir Awad nu sin totale tavshed otte år efter at være blevet dømt for at være med til at planlægge et væbnet terroranslag mod JP/Politikens Hus i København.

Det var ifølge telefon-samtaler mellem to af de senere dømte kumpaner meningen, at de tilfældige mennesker og vagter, de stødte på, 'skulle dø'.

De konkrete terrorplaner og den lange fængselsstraf har tilsyneladende ikke ændret Munir Awad, selv om han i fængslet har ladet sig kronrage og anlagt fuldskæg.

- Jeg har siddet her i otte år og har ikke haft mulighed for at forbedre mig. Tværtimod. Jeg har ikke fået nogen hjælp til at blive reintegreret. Jeg har blevet modarbejdet, siger han nu i et eksklusivt interview med avisen Expressen fra et besøgsværelse i anstalten Hällby i Sverige.

Komplot i fangenskab
Det sker, få dage før den terrordømte mand bliver prøveløsladt og sat på fri fod. Den samme fange, der efter den svenske kriminalforsorgs mening forsøgte at radikalisere medfanger og optrådt truende over for fængsels-personalet under sin afsoning. Det afviser han selv:

- Jeg har været udsat for et komplot fra myndighedernes side.

Portrættegninger af Mounir Dhahari (til venstre) og Munir Awad, der begge blev dømt for planlægning af et terroranslag mod JP/Politikens Hus i retten i Glostrup i 2012. Tegning: Jørgen Bitsch
Portrættegninger af Mounir Dhahari (til venstre) og Munir Awad, der begge blev dømt for planlægning af et terroranslag mod JP/Politikens Hus i retten i Glostrup i 2012. Tegning: Jørgen Bitsch
 

Munir Awad nægter at have haft kendskab til terrorplanerne, før han ankom til det 'safehouse' i Herlev, hvor han og de tre kumpaner senere blev anholdt i et tæt samarbejde mellem PET's aktionsstyrke og det svenske sikkerhedspoliti, Säpo.

- Jeg har ikke behov for at tage afstand fra noget, som ikke er sket. Jeg har aldrig været på gerningsstedet. Jeg ved ikke, hvad det drejer sig om, siger Munir Awad.

Forsvarer profeten med sit liv
Munir Awad hævder, at han blev lokket med en bil til København for at løse en opgave, som han ikke kendte til. Hans motiv var, påstår han nu, økonomisk.

- Jeg tænkte, at 'er der penge at hente, så hvorfor ikke?' Det var med alting betalt, og jeg kunne gøre en god gerning og gøre lidt nytte.

Sådan stoppede PET terror-angreb

En to-værelses lejlighed med en lille entre, et værelse, et køkken og en stue på Mørkhøjvej i Herlev var terror-cellens 'safehouse', inden det planlagte angreb på JP-Politikens Hus i 2010.

Natten til den 29. december kørte tre af de fire terrorister fra Sverige til Herlev i en lejet Toyota Avensis med bagagerummet fuld af våben og ammunition.

De parkerede bilen foran lejligheden og lagde sig til at sove helt uvidende om, at PET havde installeret rumaflytning og video-overvågning i lejligheden, og at nabolejligheden var overtaget af svært bevæbnede betjente fra PET´s Aktionsstyrke, AKS.

'Hug dem over halsen'
Da terroristerne vågnede om formiddagen klokken 10.30 bad de en morgenbøn ledet af Munir Awad, der opildnede de andre: 'Når I møder de vantro, så giv dem hug over halsen,' sagde han.

PET kunne høre, at terroristerne nu ville 'ind for at se stedet', og PET turde derfor ikke vente længere med at anholde dem.

Klokken 10.44 brød Aktionsstyrken ind i lejligheden og overmandede terroristerne. Munir Awad forsøgte at gøre modstand, men fik peberspray.

I al diskretion havde PET allerede tidligt om morgenen ransaget terroristernes bil og havde blandt andet fundet en skarpladt maskinpistol med lyddæmper og ekstra ammunition.

PET fjernede maskinpistolen, der lå rullet ind i et rødt håndklæde, og erstattede vægten i håndklædet med en sten.

Da PET efter anholdelserne ransagede lejligheden på Mørkhøjvej blev der fundet flere beviser for terror-planen, blandt andet en skarpladt Zastava-pistol med 15 skud, der lå mellem en madras og en topmadras. I alt havde terroristerne 122 skarpe skud med sig.

Terroristerne havde også masser af penge, 9000 euro og 20.000 dollars i 100 dollar-sedler. Selv om de var forberedt på at dø som martyrer under terror-aktionen var det ikke en selvmords-aktion, men de havde planlagt at flygte efter angrebet.

Kronprins var mål
Forud for anholdelserne var gået måneders efterforskning og overvågning i Sverige. Målet var antagelig sportsarrangementet 'Årets Fund' i den tidligere trykkerikælder i bladhuset, der nu kaldes 'Pressen'. Årets sportstalenter og Kronprins Frederik deltog i arrangementet den 29. december 2010.

I terroristernes bil blev fundet 200 strips, der kunne anvendes som håndjern. På en af rum-aflytningerne lød det: - Du sætter folk hos dig, og dræber alle.

Angrebet skulle udføres af tre af de fire terrorister, mens Sahbi Zalouti stod af bilen på vej mod København.

Han blev anholdt i Sverige og senere udleveret til Danmark. Det var i hans rum-aflyttede lejlighed, at terror-planen blev udpønset.

Den 4. juni 2012 blev de fire terrorister idømt 12 års fængsel. Kun Munir Awad ankede til Østre Landsret, som stadfæstede dommen 31. januar 2013.

Mange år senere opfatter den terror-dømte far til tre børn stadig Jyllands-Postens Muhammed-tegninger som en 'unødig provokation'.

- Det er klart, jeg tager det ilde op. Det gør enhver troende muslim. Det er klart, at man reagerer følelsesladet. Det er klart, man bliver rasende, siger Munir Awad.

De fire svenske muslimer Omar Abdalla Aboelazm, Mounir Ben Mohamed Dhari, Munir Awad og Sahbi Ben Mohamd Zalouti blev hver især idømt 12 års fængsel ved Retten i Glostrup for planlægning af et terrorangreb mod JP/Politikens Hus i København. For de to førstnævnte bedømmes risikoen for gentagen kriminalitet at være 'høj'. Foto: Jens Dresling
De fire svenske muslimer Omar Abdalla Aboelazm, Mounir Ben Mohamed Dhari, Munir Awad og Sahbi Ben Mohamd Zalouti blev hver især idømt 12 års fængsel ved Retten i Glostrup for planlægning af et terrorangreb mod JP/Politikens Hus i København. For de to førstnævnte bedømmes risikoen for gentagen kriminalitet at være 'høj'. Foto: Jens Dresling
 

Han forsikrer, at han uden tanke på det, der skete dengang, til hver en tid er klar til at 'forsvare profeten med mit liv'. Han mener, at der hver eneste dag er provokationer rettet mod muslimerne.

- Det sker i Frankrig. Det sker i Danmark, og det sker i dagligdagen. Det er ikke noget nyt, siger han.

Rejser med terrormistanke
Den terrordømte svensker har to gange været under kraftig mistanke for at tilslutte sig terrorgrupper. Det skete første gang i 2007 på en rejse med hans dengang 19-årige kæreste på grænsen mellem Kenya og Somalia. De blev pågrebet i selskab med 40 krigere fra en al-Qaida-gruppe og senere løsladt igen.

I 2009 blev Munir Awad igen anholdt. Det skete på en rejse gennem Tyrkiet og Iran med en tidligere Guantanamo-fange. De var på vej mod Pakistan.

Munir Awad fastholder, at der var tale om private rejser, og at anledningen begge gange var religiøs og fredelig.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Eks-chef i PET: Han er dybt, dybt fundamentalistisk

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere chef for PET, er knivskarp i sin karakteristik af den terrordømte og snart løsladte svensker Munir Awad. Foto: Jacob Ehrbahn
Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere chef for PET, er knivskarp i sin karakteristik af den terrordømte og snart løsladte svensker Munir Awad. Foto: Jacob Ehrbahn
 

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i efterretningstjenesten PET, er ikke i tvivl, når han med udgangspunkt i sin ekspert-viden og Expressens interview skal karakterisere Munir Awad:

- Han er dybt, dybt fundamentalistisk. En mand, der er klar til at gå til den yderste grænse for at forsvare profeten. Vi har tydeligvis at gøre med en mand, der er uden for pædagogisk rækkevidde, og så er der kun den hårde knytnæve tilbage.

- Hvad mener du med den hårde knytnæve?

- Ja, PET og det svenske sikkerhedspoliti må jo holde øje med ham. Der er ikke andet at gøre end at sætte ressourcer af til en konstant overvågning, mener Hans Jørgen Bonnichsen.

Det kommer ikke bag på den pensionerede sikkerhedsekspert, at intet med hans egne ord tyder på, at Munir Awad 'har forbedret sig'.

- Sverige er vel det eneste land, der ikke har et anti-radikaliseringsprogram for de indsatte i fængslerne. Problemet nu er jo, at det er nemmere at beskytte sig mod en latent trussel end en diffus, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Er det en fejl at løslade sådan en mand?

- Jeg har jo ikke været inde i maskinrummet omkring hans sag, så det spørgsmål kan jeg ikke besvare.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Munir er enig med Islamisk Stat og al-Qaida

Munir Awad nægter at svare på, om han ville have tilsluttet sig Islamisk Stats og til dels al-Qaidas kamp i Syrien og Irak, hvis han havde været en fri mand. Han ønsker heller ikke over for Expressen at understøtte de to terror-bevægelsers mord på kristne og andre religiøse minoriteter i de to lande.

- Det må stå for deres egen regning, siger han.

Munir Awad anerkender er dog helt enig med al-Qaida og Islamisk Stat i forhold til udenlandske troppers tilstedeværelse i Syrien og Irak:

- Vi er modstandere af okkupationen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Henrettet på fodbold-station: Munir sætter navn på sin bagmand

Den terrordømte Munir Awad sætter nu for første gang over for Expressen navn på den bekendte, som forud for det planlagte terroranslag i 2012 skal have 'presset på' og til sidst overtalt ham til at tage med til København.

Bagmanden skulle være Amin Abdulla Mohammed al-Maalami med krigernavnet Abou al-Zubayr al Yamani.

Han blev ifølge Expressens oplysninger henrettet og korsfæstet på et fodbold-stadion i Yemen i marts 2014. I en offentliggjort henrettelsesvideo beskrev al-Qaida ham som 'en amerikansk spion', som bidrog til at dræbe 'uskyldige muslimer' ved hjælp af droneangreb.

På videoen skal han have forklaret, at han var hyret af den svenske sikkerhedstjeneste.

- Jeg går ud fra, at han udsatte mig for en kriminalitets-provokation. Har han været agent hele vejen igennem, må målet have været, at jeg skulle køre med, så jeg kunne tage straffen, hævder Munir Awad.

Se også: Terror-dømte er stadig farlige: Men nu kommer de på fri fod