Løsladt efter falsk terror-alarm: 100.000 mennesker blev forsinket

Glædestårer, da DSB-mand blev løsladt, men han er stadig tiltalt for at stå bag kaos på Københavns Hovedbanegård i august

Der var fugtige øjne i Københavns Byret i eftermiddag, hvor dommer Charlotte Meincke overraskende løslod den 36-årige DSB-medarbejder, der har siddet varetægtsfængslet siden august efter en falsk terror-alarm, som stoppede al togdrift til og fra Københavns Hovedbanegård.

- Nu skal jeg hjem og tænke lidt over det. Jeg har ingen kommentarer lige nu, sagde den 36-årige til Ekstra Bladet, mens han fik flere kram fra sin nærmeste familie.

Den 36-årige er netop blevet tiltalt for falsk anmeldelse, omfattende forstyrrelse af togdriften og misbrug af sin stilling som DSB-ansat.

Han nægter sig skyldig og holder fast i sin oprindelige forklaring om, at han overraskede to mænd i et tog, der var i besiddelse af en mulig bombe, en pakke omviklet med papir.

Mændene truede ham med pistol og bandt ham om livet og benene med gaffa-tape, som han også fik viklet om øjnene.

100.000 blev forsinket
Politiet mener, at overfaldet var pure opspind, at den 36-årige bandt sig selv, og at han var klar over, at hans falske anmeldelse ville få omfattende konsekvenser for togdriften til og fra Københavns Hovedbanegård.

Ifølge tiltalen blev cirka 100.000 togpassagerer berørt af forsinkelser og aflyste tog.

112 - 8. aug. 2015 - kl. 16:50 DSB-medarbejder købte gaffatape før 'overfald'

Københavns Byret berammede i dag sagen til den 26., 27. og 28. januar næste år.

Anklager Ebbe Arentoft krævede den 36-årige fortsat varetægtsfængslet frem til dommen af hensyn til sagens grovhed og retshåndhævelsen.

Både Københavns Byret og Østre Landsret har tidligere fængslet den 36-årige af disse grunde, men dommer Charlotte Meincke mente i dag, at det ville være uden proportioner at holde den 36-årige bag tremmer helt frem til januar, hvor han så ville have siddet varetægtfængslet i seks måneder.

Anklager: Forventer lang straf
Ingen ved endnu, hvad den 36-årige vil få af straf, hvis han ellers bliver fundet skyldig, fordi der ikke er nogen sager at sammenligne med. Omfattende forstyrrelse af togdriften har en strafferamme på seks års fængsel. Falsk anmeldelse på seks måneder, mens embedsmisbrug kan give op til to års fængsel.

- Der er tale om en meget alvorlig sag, hvor det helt store terror-beredskab blev sat i værk, og Københavns Hovedbanegård var afspærret i mange timer. Den tiltalte har været klar over de konsekvenser, hans handling ville medføre og der må forventes en langvarig straf, sagde anklager Ebbe Arentoft, da han forlangte varetægten forlænget.

Anklageren undlod dog at kære løsladelsen af den 36-årige til landsretten.

Ebbe Arentoft sagde i retten, at den kommende retssag bliver teknisk kompliceret. Derfor skal der bruges tre hele dage.

Der skal føres 11 vidner, og politiet har blandt andet gennemført forsøg, som viser, at en person godt kan binde sig selv på den måde, som den 36-årige var bundet.

Foto: Ekstra Bladet 112 - 8. aug. 2015 - kl. 13:37 DSB-ansat varetægtsfængslet

Det har tidligere været fremme, at den 36-årige aftenen før havde købt gaffatape i Stark magen til den tape, han var bundet med.

Anklageskriftet siger, at den 36-årige falsk anmeldte til politiet, at han var blevet truet med pistol af to mænd i toget og bundet med gaffatape om livet, benene og øjnene klokken 04.10 om morgenen den 7. august, hvor mændene havde en pakke med omviklet med papir.

Ifølge tiltalen blev 100.000 passagerer berørt af den falske anmeldelse, og DSB kræver en erstatning af manden, som der endnu ikke er sat tal på. DSB havde bl.a. store udgifter til indsættelse af busser.

Endelig lyder tiltalen på embedsmisbrug ved at den 36-årige havde skaffet sig adgang til et tog, der allerede var klargjort til afgang.

Der var tale om et fjerntog, og den 36-årige låste sig ind i toget med sin tjenestenøgle.

Foto: Ekstra Bladet 112 - 7. aug. 2015 - kl. 17:06 Politi: Overfald på Hovedbanegården var iscenesat

1 af 2 100.000 passagerer blev berørt af lukningen af Hovedbanegården. (Foto: Camilla Cornelius)
2 af 2 Anmeldelsen førte til terror-alarm, men politiet fandt ingen mystisk pakke i nogen af togene.