Løsladt tidligere MF'er: Deltager i lægeforsøg for at tjene penge

Efter 12 års fængsel må det tidligere folketingsmedlem Uwe Jensen prøve alt for at tjene til hverdagen

Den 78-årige Uwe Jensen, tidligere folketingspolitiker for Fremskridtspartiet, er løsladt fra fængslet og forsøger at få hverdagen til at løbe rundt. 
(Foto: Jonas Olufson)
Den 78-årige Uwe Jensen, tidligere folketingspolitiker for Fremskridtspartiet, er løsladt fra fængslet og forsøger at få hverdagen til at løbe rundt. (Foto: Jonas Olufson)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Højt at flyve, dybt at falde. Den læresætning kan tidligere folketingsmedlem for Fremskridtspartiet Uwe Jensen mere end nikke genkendende til.

Den i dag 78-årige dansker, der for blot to måneder siden blev løsladt efter 12 års fængsel for en gigantisk våben-for-narko-dom i USA, kæmper i dag for at få hverdagen til at hænge sammen.

Se også: Lad mig komme væk fra det her shithole

Medicinsk forsøgskanin
Uwe Jensen, der før sin anholdelse i 2002 ellers stod til en fin hyre på 100.000 $, hvis våben-for-narko-handlen blev gennemført, har grundet sin økonomiske krise nu set sig nødsaget til at 'sælge sig selv' som medicinsk forsøgskanin, for at tjene nogle penge.

- Jeg leder jo stadig efter et arbejde, de har taget halvdelen af mine ydelser, så jeg kan godt bruge pengene. Nu skal jeg jo betale for hver en skive brød. Det skulle jeg ikke i fængslet. Det er skrækkeligt og en dum situation, lyder det fra den ældre herre.

Løsladt efter 12 år for terrordom
Det var ellers en forholdsvist begejstret Jensen, som Ekstra Bladet tog imod, da han med sine få ejendele en tidlig morgen forlod udslusningshjemmet i Houston, Texas den 16. januar.

– Det har været nogle frygtelige år. Det er det længste job, jeg nogen sinde har haft i mit liv. Alt blev smidt i skraldespanden. Nej, lad mig komme væk fra det her shithole, udbrød den tidligere politiker med et smil, mens han knugede sig til sine løsladelsespapirer.

Se også: Lad mig komme væk fra det her shithole

Se også: Lad mig komme væk fra det her shithole

Bor på et værelse
To måneder senere er det dog en lidt mere slukøret Uwe Jensen, som Ekstra Bladet fanger over telefonen. Allerede dagen efter sin løsladelse var den tidligere diskoteks - og kroejer på jagt efter en bolig. I dag bor han - mere af nød end af lyst - på et lille spartansk værelse i det sydvestlige Houston.

- Det er vel 20 kvadratmeter. Der er en seng, nogle stole, nogle hylder, beskriver han værelset i et kompleks, 'hvor der kun bor sorte'.

Prisen er 400 $ (2800 kr.) om måneden. En høj husleje for den i 1970'erne FN-delegerede Jensen, der grundet en systemfejl nu også kun får udbetalt halvdelen af sine sociale ydelser.

De bøger han har skrevet i fængslet om den spektakulære terrorsag kaldt 'Operation Hvid Terror', hvor han blev afsløret af en undercover agent fra FBI, har han efter sigende indtil videre heller ikke modtaget nogle penge for fra forlagene.

Uwe Jensen er på intens lejlighedsjagt i Houston ved hjælp af annoncer gennem The Apartment Finder'. 
(Foto: Jonas Olufson) 112 - 19. jan. 2015 - kl. 22:28 Uwes første dag i friheden: Mærkeligt at gå frit på gaden

Se også: 14 år til dansker for narkohandel

På hospitalet fire dage i træk
Tirsdag morgen havde Uwe Jensen så tilbagelagt den halvanden times lange bustur for at få taget blodprøver på hospitalet for at kunne godkendes til næste uges indbringende lægeforsøg. Her skal han på hospitalet fire dage i træk, for at tjene 400 $.

- Jeg har jo ingen penge for øjeblikket, og jeg har udgifter for 700 $ om måneden, så jeg bliver nødt til det, klager den dømte Jensen, der i sin tid fik 14 års fængsel, som han har afsonet på diverse fængselsinstitutioner i Texas.

Samme eftermiddag har den utrættelige sønderjyde, der fik amerikansk statsborgerskab i 1990, også været på et jobcenter, for at tilbyde sine kvaliteter. Onsdag skal han dermed genopfriske sit kinesiske fra dagene han arbejdede for Lufthansa i Hong Kong, for at kunne søge job på det Kinesiske Kommunikations Center.

- Jeg må jo bare se at finde en 'lady 65 or older', dæmmer Uwe Jensen al tristessen op med lidt humor gennem røret.

Kort om ’Operation White Terror’

Uwe Jensen anholdes af FBI 5. november 2002 i sit hjem i Houston.

Hans direktør Carlos Romero-Varela og to AUC-kommandanter Edwin Arroyave-Ruiz og Edgar Blanco bliver arresteret under en FBI-operation på Costa Rica. En kvinde, der har fungeret som våbeninspektør bliver også anholdt.

FBI-operationen har stået på i 13 måneder. Den opstår, da en mellemmand fra gruppen – efter et møde med Uwe Jensen – går til myndighederne. Han bliver undercover-agent og skaffer i hundredvis af lydoptagelser fra samtaler mellem parterne, der forhandler en gigantisk våben-for-narko-handel hjem.

Operationen får kodenavnet ’Operation Hvid Terror’.

I alt fire containere med 9000 AK-47 rifler, 300.000 granater, 300 pistoler, snigskytte-rifler samt uanede mængder ammunition skulle smugles til AUC i Columbia, en militant højreorienteret-gruppering, der efter 11. september kom på USA’s terrorliste.

Uwe Jensen fungerer som mellemmand, translatør og bindeled mellem chefen Romero-Varela og sagens andre hovedpersoner.

Han bliver i 2006 idømt 14 års fængsel. Hans medskyldige får fem, ti, 15 og livsvarigt fængsel.

Se også: Dansk fange i USA: Jeg vil hjem og dø

 

1 af 3 Uwe Jensen blev anholdt i 2002 og idømt 14 års fængsel for en stor våben-for-narko-sag i USA. (Foto: Jonas Olufson)
2 af 3 Uwe Jensen en fri mand efter 12 års fængsel. Her løslades han fra udslusningshjemmet i Houston, januar 2015. (Foto: Jonas Olufson)
3 af 3 Den 78-årige Uwe Jensen, tidligere folketingspolitiker for Fremskridtspartiet, er løsladt fra fængslet og forsøger at få hverdagen til at løbe rundt. (Foto: Jonas Olufson)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere