Madsen anker kun straf: Sådan vil ankesagen være anderledes

- Selv om man kun anker udmålingen, er det ikke nødvendigvis en erkendelse af, at man er skyldig, lyder det fra advokat Mette Grith Stage.

Hvorfor anker Peter Madsen kun straffens længde? Ekstra Bladet forsøger at svare på det her (Producer: Martin Lorentsen)

Når Peter Madsen igen skal sætte fødderne i en dansk retssal, så bliver det alene med det formål at forsøge at få en mildere straf.

Det står klart, efter Statsadvokaten i København netop har meddelt, at den drabsdømte ubådsbygger alene anker udmålingen af den livstidsdom, som Københavns Byret idømte ham 25. april, og ikke skyldsspørgsmålet.

Men at Peter Madsen blot anker straffen er ikke nødvendigvis et udtryk for, at han dermed vedkender sig den afgørelse, som byretten fandt frem til, da en enig domsmandsret kendte ham skyldig i drabet på journalisten Kim Wall.

112 Overraskende melding i ubådssagen: Madsen anker kun straffen

Det fortæller den erfarne forsvarsadvokat Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

- Selv om man kun anker udmålingen, er det ikke nødvendigvis en erkendelse af, at man er skyldig. Det er udtryk for, at man sammen med sin forsvarer vurderer, at resultatet af skyldskendelsen nok ikke bliver anderledes i landsretten, lyder det fra Mette Grith Stage.

- Man er simpelthen kommet frem til, at det ikke nytter at anke den her. Men det kan også være, fordi man ikke orker at gå igennem sådan en omgang igen, siger hun til Ekstra Bladet.

Det er nu slået fast, at Peter Madsen kommer til at sidde fængslet de næste mange år. Hvor mange afhænger af udfaldet af ankesagen i landsretten. Foto: Kenneth Meyer
Det er nu slået fast, at Peter Madsen kommer til at sidde fængslet de næste mange år. Hvor mange afhænger af udfaldet af ankesagen i landsretten. Foto: Kenneth Meyer
 

Forkortes betydeligt
Med strafanken forkortes ankesagen mod Peter Madsen betydeligt.

Det skyldes, at landsretten ikke skal tage egentlig stilling til, hvad der foregik om bord på Nautilus natten mellem 10. og 11. august sidste år. Retten skal derfor heller ikke præsenteres for det omfattende bevismateriale og de 36 vidner, som sagen i byretten var bygget op omkring.

- I sådan et tilfælde her, så lægger retten i forvejen til grund, at man er skyldig, og ankesagen kører bare ud fra det udgangspunkt. Derfor er det heller ikke sådan, at Peter Madsen skal sidde og give forklaring igen, siger Mette Grith Stage.

Under en udmålingsanke, vil der sædvanligvis kun være behov for at høre fra tiltalte, når retten skal høre om Peter Madsens personlige forhold, inden de trækker sig tilbage og voterer.

Og hvor sagen i byretten også bar præg af flere lange og grundige afhøringer af Peter Madsen, skal ankesagen i stedet bæres af Peter Madsens forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark og hendes argumenter for, at Madsen straf skal formildes.

-  Det, hun formentlig vil gøre nu, er, at hun vil sammensætte en materialesamling over andre sager, som viser noget om strafniveauer i tilfælde af drab. Ud fra de sager vil hun så argumentere for, at det ikke er i overensstemmelse med strafferetten at give livstid for et enkelt drab, siger Mette Grith Stage.

- Og så vil hun komme med en lang række andre gode argumenter. For eksempel at Peter Madsen ikke er tidligere straffet, lyder det. 

Betina Hald Engmark skal i gang med at finde argumenter for, at byrettens dom ikke er i overensstemmelse med retspraksis. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Betina Hald Engmark skal i gang med at finde argumenter for, at byrettens dom ikke er i overensstemmelse med retspraksis. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix