Madsens forsvarer: Han orker ikke mere

Men bare fordi Peter Madsen dropper en bevisanke, men kun straffens længde, betyder det ikke, at han erkender sig skyldig i drab, siger hans forsvarer

Hvorfor anker Peter Madsen kun straffens længde? Ekstra Bladet forsøger at svare på det her (Producer: Martin Lorentsen)

Det står nu klart, at Peter Madsen ikke vil kæmpe for at blive frifundet for drabet på 30-årige Kim Wall, men alene vil gå efter at få en mildere straf, når ankesagen kører i Østre Landsret.

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, siger, at det ene og alene er hendes klients valg, men at det selvfølgelig er en proces, hvor de har talt om det.

– Det handler om, at han ikke orker en tur i den store mølle igen, siger forsvareren og tilføjer, at han heller ikke ønsker det for de pårørende.

– Han ønsker, at de skal have noget ro, og det er den her måde han kan hjælpe med at give noget ro. Han ønsker heller ikke, at vidner skal igennem den her proces, siger hun.

112 Overraskende melding i ubådssagen: Madsen anker kun straffen

Ved en strafanke vil retten lægge til grund, at man er skyldig, og ankesagen kører ud fra det udgangspunkt. Derfor vil den tiltalte og vidner heller ikke skulle give forklaring igen.

– Betyder det, at han har erkendt, at han er skyldig i drab?

– Nej, det gør det bestemt ikke, siger Betina Hald Engmark.

– Men nu er det byrettens bevisvurdering, der står til troende. Hvordan har han det med, at han nu endegyldigt er stemplet som drabsmand?

– Han har truffet det her valg og alene ønsket en udmålingsanke, og der ligger bestemt ikke nogen anerkendelse eller erkendelse af, at han skulle være drabsmand. Slet ikke, fastslår hun.

Betina Hald Engmark fortsætter efter planen som forsvarer for Peter Madsen i ankesagen. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Betina Hald Engmark fortsætter efter planen som forsvarer for Peter Madsen i ankesagen. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
 

Det er stadig planen, at Betina Hald Engmark fortsætte som Peter Madsens advokat i landsretten. Her skal hun på hans vegne forsøge at få en mildere straf.

Kontrol ophæves
– Min klient har en ret til at få prøvet sin sag to gange, og nu vælger han alene en udmålingsanke, og så må vi se, hvad landsretten vurderer, siger hun og fortsætter:

– Men det er stadig min opfattelse, og det er jeg overbevist om, at jeg ikke er ene om, at den dom, der er blevet udmålt, slet ikke er i overensstemmelse med den retspraksis, der er. Så derfor er der en ret væsentligt grund til at få den her udmåling prøvet i landsretten, siger hun.

Peter Madsen har siddet fængslet siden 11. august sidste år. Nu kan han se frem til rigtig mange år bag tremmer. Foto: Kenneth Meyer
Peter Madsen har siddet fængslet siden 11. august sidste år. Nu kan han se frem til rigtig mange år bag tremmer. Foto: Kenneth Meyer
 

At man anker strafudmålingen er ikke en erkendelse af skyld, lyder det fra kendt forsvarsadvokat. Privatfoto. 112 Madsen anker kun straf: Sådan vil ankesagen være anderledes

Forsvareren fortæller, at anklagemyndigheden har tilkendegivet, at den brev- og besøgskontrol, som Peter Madsen har været underlagt siden sin fængsling, bliver ophævet, når ankefristen er udløbet. Derefter vil hans kommunikation med omverdenen ikke længere være overvåget.

- Han har siddet varetægtsfængslet i ganske lang tid med en hel del indskrænkninger, og det er selvfølgelig hårdt, at man ikke rigtig kan kommunikere med folk, siger forsvareren.

Der er endnu ikke sat dato for ankesagen i Østre Landsret