Makedonien åbner grænsen for 1500 migranter

Kaos hersker i det sydlige Makedonien, men nu har politiet åbnet grænsen for migranter i ingenmandsland.

Flere end 1500 overvejende syriske migranter har lørdag aften fået lov til at krydse grænsen til Makedonien fra det ingenmandsland, der i de seneste tre dage har befundet sig i grænseområdet mellem Makedonien og Grækenland.

Makedonsk politi og også soldater, der lørdag er sendt til området, har ellers med chokgranater, knippelsuppe og andre hårde metoder forsøgt at holde migranterne ude af Makedonien.

Men nu har de krydset grænsen. Migranternes mål er at komme videre til Serbien og så til EU.

Ivo Kotevski, talsmand for politiet, siger, at politiet ikke ønsker at bruge vold for at holde migranterne ude. Politiet vil dog fortsat kontrollere grænsen, så nytilkomne ikke bare kan rejse ind i landet.

Ingen nye migranter får lov at komme til Makedonien, før den gruppe, der er der nu, har forladt landet igen, siger han.

Tidligere lørdag lykkedes det trods politiets og soldaternes indsats for "hundredvis", som vidner siger, af migranter at krydse grænsen.

Migranterne har haft nogle hårde dage i ingenmandsland. Forholdene er hele tiden blevet værre. Kraftig regn har gjort dem gennemblødte.

De har kun haft adgang til en smule mad og vand, nogle har slet intet.

Torsdag erklærede Makedonien 24 timers undtagelsestilstand og forseglede grænsen. Men efter sammenstød mellem politi og migranter, der endte med, at mindst otte migranter fik mindre skader, lod man enkelte af dem krydse grænsen med tog.

Sent fredag aften lod politiet så flere endnu tage toget mod nord.

I grænsebyen Gevgelija ventedes fem tog, der hver har plads til mellem 100 og 700 passagerer, at køre lørdag og kun servicere flygtninge og migranter, sagde en jernbanemedarbejder.

Togene kører til Serbien, hvorfra turen går til Ungarn, der, indtil Ungarn rejste et fire meter højt pigtrådshegn langs grænsen, var passagen til den Europæiske Union.

Omkring 42.000 mennesker, heriblandt 7000 børn, er ifølge regeringen siden midten af juni flygtet gennem Makedonien.