Malmø-politi rystet over volds-eksplosion: 'Der skal kun et skub til at de skyder'

Volden er den seneste tid eskaleret i Malmø, og politiet er nærmest magtesløse

Politiet måtte torsdag atter rykke ud til et skyderi i Malmø. Foto: Andreas Hillergren/Aftonbladet
Politiet måtte torsdag atter rykke ud til et skyderi i Malmø. Foto: Andreas Hillergren/Aftonbladet

I løbet af årets bare to første uger, er to mennesker allerede blevet dræbt i Malmøs gader.

Senest blev en 16-årig dreng dræbt torsdag aften, og kort tid efter blev flere skud affyret et andet sted i byen, dog uden at nogen blev ramt.

Politiet ved endnu ikke, hvad der ligger bag drabet på den 16-årige, men de fortæller, at de kæmper hårdt med den eskalerende vold i byen.

Allerede inden torsdagens skyderier havde politiet således kaldt ekstra resurser ind for at komme volden til livs. Det fortæller politimester i Malmø Stefan Sinteus til Aftonbladet.

- Vi har over 50 politifolk fra region syd som arbejder hos os og desuden yderligere national forstærkning, siger han.

Han fortæller, at skyderierne i Malmø næsten udelukkende handler om kriminelle bander.

- Vi ser tydeligt en magtforskydning, hvor yngre mænd født i 93, 94 og 95 forsøger at udøve magt i Malmø. Vi ser en større respektløshed, og det handler ikke kun om kriminelle opgør om narko eller våben. Det kan være nok med et skub på et diskotek eller kærlighedsproblemer for at man begynder at skyde hinanden, siger Stefan Sinteus.

Politiet på plads på det sted, hvor en 16-årig dreng torsdag blev dræbt. Foto: Andreas Hillergreen/Aftonbladet
Politiet på plads på det sted, hvor en 16-årig dreng torsdag blev dræbt. Foto: Andreas Hillergreen/Aftonbladet
 

Vil ikke tale med politiet
Han understreger, at politiet ikke kender til baggrunden for torsdagens skyderi, men at det typisk er de samme grupperinger, der står bag. Han siger, at der er omkring 10 grupperinger af hårdkogte kriminelle i byen, som ikke har noget ønske om at bryde med den livsstil, de har.

Et gennemgående problem for politiet er, at det er svært at få nogen dømt for deres forbrydelser, da der ikke er nogen, der vil vidne af frygt for de konsekvenser, det kan have.

- Vi har et godt billede af hvem, der ligger de forskellige forbrydelser, men der er ikke mange, der taler med politiet. Det tager enormt store resurser, siger politimesteren.

Han understreger dog, at det meget sjældent går ud over almindelige mennesker på gaden, når de kriminelle skyder.

- Det er i princippet altid kriminelle, som angriber kriminelle. At udenforstående skulle udsættes for denne vold forekommer næsten aldrig, siger han.

Minister reagerer
Politiet er ikke alene om at være bekymret over udviklingen i Malmø.

Også indenrigsminister Anders Ygeman har udtalt sig om den stigende vold.

- Det er åbenlyst, at der er et alvorligt problem med vold i Malmø. Nu har vi lige skiftet regionspolitischefen i Skåne, og det har tilført flere penge fra nationalt niveau. Det fører forhåbentlig til, at man opklarer flere forbrydelser i Malmø-regionen, siger han til Aftonbladet.

Sidste år skete der i alt 11 drab. I år er det tal altså allerede oppe på to. Foruden den 16-årige, der blev dræbt torsdag, blev en 22-årig mand dræbt af skud 3. januar.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere