Mand så kollega styrte i døden på betonfabrik

Den 58-årige mand, der mandag eftermiddag faldt ned og døde på betonfabrik i Sønderjylland, var erfaren i kran- og hejseopgaver

En 58-årig mand blev mandag klokken 16 dræbt i en arbejdsulykke på betonfabrikken Contiga i Tinglev. (Googlemaps)
En 58-årig mand blev mandag klokken 16 dræbt i en arbejdsulykke på betonfabrikken Contiga i Tinglev. (Googlemaps)

Den 58-årige, der mandag klokken 16 mistede livet i en arbejdsulykke på betonfabrikken Contiga i Tinglev, sagde ikke en lyd, da han mistede balancen og styrtede godt to en halv meter ned fra den stige, han stod på.

Det har hans teamkammerat forklaret til politi og Arbejdstilsynet, siger administrerende direktør på Contiga, Karsten Rewitz, til Ekstra Bladet.

- De var et team på to mand. Da ulykken sker, står kollegaen lige rundt om hjørnet cirka 10-12 meter fra. Han er på vej om til kollegaen, og lige da han kommer om hjørnet, ser han, at han falder til jorden. Han sagde ikke en lyd. Og han lå bevidstløs med det samme, siger Karsten Rewitz.

Den kendsgerning giver næring til en forestilling om, at manden måske har fået et ildebefindende, inden han styrtede i døden. Og ifølge Karsten Rewitz var det også det forhold, som var udgangspunktet for en del af de spørgsmål, som politiet siden har stillet kollegaen.

- Normalt ville man tage fra. Enten skriger du, eller råber eller noget andet. Men kollegaen, som så ulykken ske, siger, at der intet skete. Der var total tavshed, siger Karsten Rewitz.

Artiklen fortsætter under billedet...

Karsten Rewitz fortæller, at de ansatte på Cotinga er chokerede efter ulykken, som ifølge Rewitz ikke skyldtes fejl og mangler ved sikkerheden. (Foto: Facebook)
Karsten Rewitz fortæller, at de ansatte på Cotinga er chokerede efter ulykken, som ifølge Rewitz ikke skyldtes fejl og mangler ved sikkerheden. (Foto: Facebook)

Den 58-årige var i øvrigt erfaren i det, han lavede, selv om han kun havde været ansat hos Contiga siden september, oplyser Karsten Rewitz.

- Han havde meget erfaring i lignende kran- og hejseopgaver fra andre virksomheder, siger direktøren.

Et minuts stilhed
Tirsdag morgen og over to omgange i løbet af formiddagen har de 430 ansatte på Tinglevs største arbejdsplads været samlet i kantinen. Her er der blandt andet blevet afholdt et minuts stilhed til ære for den afdøde, hvis pårørende er blevet underrettet. Og ud på eftermiddagen er en psykolog kommet på besøg på fabrikken. Psykologen taler blandt andre med kollegaen, som så ulykken ske.

Arbejdstilsynet har ifølge Karsten Rewitz undersøgt ulykkesstedet både mandag aften og tirsdag formiddag, men mangler endnu den endelige konklusion. Ifølge Karsten Rewitz har der ikke umiddelbart foreløbig været noget at udsætte på sikkerheden på arbejdspladsen, har en rekonstruktion af hændelsen vist. Men der mangler endnu en række efterforskningsmæssige skridt, før konklusionen foreligger. Blandt andet skal der foretages et ligsyn.

- Ved sådan en ulykke bliver alting altid belyst både forfra og bagfra. Hovedformalierne har alle vist sig at være i orden, men man kan jo altid vende og dreje ting, om der er en lille krog et sted, men det er ikke det, der har forårsaget ulykken, siger Karsten Rewitz.

Uheldigt fald
Den 58-årige var sammen med sin teamkammerat - man arbejder sammen i teams på to og to - i færd med at omlaste nogle såkaldte TT-betonelementer, der hver vejer 10 tons. Under omlastningen står den 58-årige på stigen for at sætte kroge på elementerne. Det var, mens han var i færd med at tage krogene af elementerne igen, at han mistede balancen.

- Det er absolut en meget tragisk ulykke. Sådan en ulykke kunne lige så godt være endt med, at han havde rejst sig op og havde fået et par blå mærker. Nu falder han i stedet så uheldigt, at han mister livet, forklarer Karsten Rewitz.

Umiddelbart efter ulykken løb den 58-åriges kollega cirka 100 meter hen til kontoret, hvor han råbte, at der var sket en forfærdelig ulykke. Det fik nogle andre ansatte til at løbe med tilbage til den 58-årige, mens sekretæren tilkaldte en ambulance.

Konstateret død på stedet
Kort tid efter ankom ambulancen, og den 58-årige fik behandling inde i ambulancen af en akutlæge.

- Så stod vi udenfor og afventede, hvad resultatet ville blive, mens akutlægen var i gang. På et tidspunkt bad jeg kollegaen om at gå indenfor, og så fik jeg at vide af akutlægen, at han desværre var afgået ved døden, og at der ikke var noget at gøre. Det blev vi naturligvis forfærdelig kede af, siger Karsten Rewitz, som slet ikke kan forestille sig, hvor slemt det har været for mandens pårørende at få besked af politiet.

- Den smerte og den sorg, familien har nu, kan vi ikke fjerne på nogen måde. Det er en meget hård tid, som de skal igennem, siger Karsten Rewitz.

Den 58-åriges kollega blev efter ulykken kørt til undersøgelse for chok på Aabenraa Sygehus, hvor han efter kort tid kunne udskrives igen.

Vagtchefen ved Syd- og Sønderjyllands Politi bekræfter over for Ekstra Bladet, at Arbejdstilsynet er i færd med at undersøge, om arbejdsmiljøloven er overtrådt hos Contiga.

- Hændelsesforløbet kender jeg ikke, sagde vagtchef Claus Skovgaard tirsdag morgen til Ekstra Bladet.

Det er første gang, at der er sket en så alvorlig arbejdsulykke hos Contiga i Tinglev, fortæller Karsten Rewitz.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere