Mand tiltalt for at true Støjberg: 'Du skal sejle ned ad åen i en brændende kiste'

Yderst sjælden paragraf om angreb på ministre tages i brug mod 60-årige, der ville have afskaffet grænsekontrollen

Da Inger Støjberg var  udlændinge- og integrationsminister blev hun udsat for grove trusler på livet. Politiet mener, at en 60-årig svensker stod bag, fordi han ville have ophævet grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Da Inger Støjberg var udlændinge- og integrationsminister blev hun udsat for grove trusler på livet. Politiet mener, at en 60-årig svensker stod bag, fordi han ville have ophævet grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

En 60-årig svensker, der bor i København, var ifølge en tiltale så vred på grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige, at han truede både daværende udlændingeminister Inger Støjberg og statsminister Lars Løkke Rasmussen på livet.

’Og, Inger Støjberg, jeg skal PERSONLIGT se til at du får sejle ned ad åen i en brændende kiste,’ lød blot en af de mange trusler på en blanding af dansk-svensk, der blev sendt på mail.

Svenskeren mødte også op i Tordenskjoldsgade i København, hvor han angiveligt ledte efter Lars Løkke Rasmussen, mens han kiggede på navneskilte i flere opgange. Han sagde til en tilfældig forbipasserende: ’Ved du hvor politikerne bor? Jeg vil döda dem, fordi de er racister.’

Københavns politi har taget en yderst sjældent brugt paragraf i straffeloven i brug mod den 60-årige. Han er tiltalt efter § 113, der giver indtil 16 års fængsel eller livstid til den, som angriber eller øver tvang mod regeringen eller ministrene. Han nægter sig skyldig.

Senioranklager Søren Harbo har vurderet, at der ikke ’kun’ er tale om dødstrusler mod ministrene, men at den 60-årige ved ’magtanvendelse eller trussel derom’ ville tvinge Inger Støjberg og regeringen til at afskaffe grænsekontrollen.

Vurdering: Han er sindssyg
Overskriften til en af truslerne på mail lød: ’Fjern grænsekontrollen nu ellers kommer pæredanskere til at dø - inkl. danske politimænd’.

Truslerne fortsatte: ’Du, Inger Støjberg og dit kriminelle gang fortjener bare at dø, og døden skal komme hurtige til dig end du tro!!!!!’

Anklageskriftet mod den 60-årige omfatter 11 forhold af trusler, hvor især Inger Støjberg var i fokus for hans vrede. I en af sine trussels-mails opfordrede han alle til at chikanere og dræbe Inger Støjberg. Han vedhæftede et foto af Inger Støjberg påtegnet et hagekors og med teksten:

'KILL THE NAZI HAG !!!!! INGER STØJBERG'

Politiet kræver ikke den 60-årige idømt fængsel, fordi han vurderes som sindssyg. Derfor skal han dømmes til psykiatrisk behandling, mener anklageren. Sagen kommer for retten senere på året.

Ifølge tiltalen sendte den 60-årige også trusler til fem medlemmer af det svenske parlament med krav om ophævelse af grænsekontrollen.

Sådan lyder § 113

Den 60-årige svensker, som også kræves udvist af Danmark i mindst seks år, er tiltalt efter en paragraf i straffeloven, 113, der kun yderst sjældent anvendes.

Den lyder:

§ 113. Den, som antaster Folketingets sikkerhed eller frihed eller i øvrigt foretager nogen handling, der sigter til ved magtanvendelse eller trussel derom at aftvinge Folketinget nogen beslutning eller hindre det i frit at udøve sin virksomhed, straffes med fængsel indtil 16 år eller under særligt skærpende omstændigheder på livstid.

Stk. 2. Samme straf kommer til anvendelse på den, der på tilsvarende måde angriber eller øver tvang mod kongen eller den, der med hjemmel i forfatningen fører regeringen, eller mod ministrene, Rigsretten eller Højesteret.