Mange hunde bliver solgt ulovligt: Tænker kun på kolde kontanter

Ulovlig import og salg af hunde er et stort og stigende problem. Hundene kommer fra Østeuropa og bliver solgt til ukritiske kunder, mener Dyrenes Beskyttelsen

Bella er af racen Pomeranian. I dag bor hun på et internat. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Bella er af racen Pomeranian. I dag bor hun på et internat. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Bella var kun fire uger gammel, da hun blev solgt på Fredericia Banegård. Hun var syg, og havde hverken fået sundhedstjek eller vacciner hos dyrlægen, som ellers er lovpligtigt, når man skal sælge en hvalp.

I dag, seks uger efter, er hun indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat på Fyn.

Ifølge loven må en hvalp ikke blive taget fra sin mor, før den er mindst otte uger gammel, men for Bella og hendes mor skete det efter blot fire uger.

– Det gør mig så rasende, at han fortsætter med at sælge, fortæller Michelle Bagge, der måtte finde sin franske bulldog hvalp i en pøl af blod og afføring kort efter hun havde købt den af Daniel Hintze Moestrup. Her ses hun med sin hund Milo. Foto: Mogens Flint Plus - Min hund faldt om med blod ud af begge ender

Stor industri
Og Bella er ikke alene. Ifølge Dyrenes Beskyttelse sker det alt for ofte, at folk køber deres nye hvalp af en ulovlig hundehandler.

- Hvert år bliver mere end tusindvis af hvalpe solgt ulovligt. De bliver transpoteret fra Østeuropa til Danmark i hold af fem til ti hunde ad gangen, og så bliver de ellers solgt på diverse internetsider. Og det er en god forretning. Hundene har måske kostet den ulovlige sælger 1000 kroner i Østeuropa, men bliver i Danmark solgt til intetanende hundekøbere for mellem 10 og 15 tusind kroner, siger familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen.

Sådan undgår du at købe en hvalp af en ulovlig sælger:

  1. Hvalpen skal være mindst otte uger gammel, og sørg for at se hvalpen sammen med dens mor.
  2. Hvalpen skal stå i Dansk Hunderegister, og få gerne en købskontrakt på hunden.
  3. Tænk dig godt om, inden du køber en hund, hvis sælger virker for ivrig eller desperat, så lad dig ikke presse.
  4. Mød aldrig sælger offentligt, og køb aldrig, hvis du er i tvivl.
  5. Kontakt politiet eller 1812, hvis hunden er vanrøgt.

Kilde: Jens Jokumsen

Svært at sætte tal på
Han understreger dog, at det er svært at sætte præcise tal på, hvor mange hunde der bliver solgt ulovligt, da mange aldrig bliver anmeldt til politiet. Ifølge en EU-rapport fra 2015 handles der hvert år over en halv million hunde mellem EU-landene, hvor de hverken registreres, dyrlægetjekkes eller får en omsorgsfuld og kærlig opvækst sammen med deres mor.

Det gør Lene Frahm, internatsleder på Dyrenes Beskyttelses Internat på Fyn, hvor hunden Bella blev indleveret, vred.

- Når vi ser hunde, der bliver indleveret, som er købt af ulovlige hundesælgere, er de ofte meget syge og påvirket af den bagage, som de har oplevet på vej til Danmark. Når man er så lille, har man brug for sin mor. Men dét er ulovlige hundehandlere, der sælger hvalpe fra europæiske hvalpefabrikker, ligeglade med. For dem er det pengene, der tæller.

Hunde holdes i bure på hvalpefabrikkerne. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger tages hvalpene fra moderen, allerede når de er fire-fem uger gamle. (Foto: Who Cares( Vagthund Hundesmuglere tjener kassen på syge hunde

- De er så uansvarlige og går overhovedet ikke op i dyrets vel og ve. Tæverne, som føder de hvalpe, der senere skal sælges, bliver betragtet udelukkende som fødemaskiner. De er hamrende ligeglade med, om dyrene får en god start på livet. De tænker kun på kolde kontanter, forklarer hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er ofte små hunde, som bliver solgt ulovligt. Arkivfoto: Henning Hjort
Det er ofte små hunde, som bliver solgt ulovligt. Arkivfoto: Henning Hjort

Modehunde er populære
Ifølge Jens Jokumsen er det særligt de små 'modehunde', som er populære at sælge. Blandt andet bomuldshunde, mops, franske og engelske bulldogs, samt en nyfunden populær race, nemlig sibirian husky, som efter at være blevet brugt i tv-serien 'Game of Thrones', er blevet yderst populær.

- Det er ofte unge par i byerne, som er uerfarne på markedet og også en smule utålmodige, som køber disse hunde. Nogle gange ved de ikke, hvordan en lovformelig handel skal foregå, og derfor ender de med at købe ulovligt opdrættede hvalpe, som er syge på grund af deres hårde start på livet, forklarer han.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er ulovlig salg af hunde et marked på niveau med prostitution eller narkohandel.

Forretningen går videre: Mille Henriksen købte dødeligt syg hvalp af hundehandleren Daniel Hintze Moestrup, samme dag som han var i Ekstra Bladet for ulovlig hvalpehandel. Foto: Privat Vagthund Her afslører hundehandler sig selv

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere